incisionsitesdvpgreen.jpg

Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή

ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

26 Ιουλίου, 2019

Μέχρι πρόσφατα, οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη είχαν ελάχιστες επιλογές χειρουργικών επεμβάσεων. Ιστορικά, η μόνη επιλογή ήταν η ανοιχτή προστατεκτομή, η οποία περιλάμβανε μεγάλες τομές και μετεγχειρητικές επιπλοκές. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπήρξε επαναστατική ανάπτυξη στην ιατρική χειρουργική τεχνολογία με μεγάλη επίδραση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με το χειρουργικό σύστημα daVinci.
Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι μία μέθοδος ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής που διενεργείται με τη βοήθεια προηγμένης ρομποτικής τεχνολογίας και έμπειρης χειρουργικής ομάδας. Η ρομποτική τεχνική επιτρέπει στο χειρουργό να χειρουργεί μέσω μικρών τομών 1 – 2 εκ, με αποτέλεσμα μικρότερο χρόνο ανάκαμψης για τον ασθενή, λιγότερες επιπλοκές και μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Η ρομποτική χειρουργική επίσης παρέχει τρισδιάστατο σύστημα όρασης που μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο έως και 15 φορές και βελτιώνει την ικανότητα του χειρούργου να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την απώλεια αίματος. Κατά τη διάρκεια της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής, το σύστημα αυτό παρέχει μεγεθυμένη όψη ευαίσθητων δομών που περιβάλλουν τον αδένα του προστάτη (π.χ. νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και μύες), επιτρέποντας τη βέλτιστη συντήρηση αυτών των ζωτικών δομών. Λόγω της ρομποτικής τεχνολογίας, ο χειρουργός είναι σε θέση να εκτελεί κινήσεις με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Οι ρομποτικοί βραχίονες παραμένουν σταθεροί και οι ρομποτικοί καρποί διευκολύνουν τον χειρουργό να χειρίζεται τους ιστούς και να χειρουργεί από κάθε είδους γωνία πράγμα που δεν το επιτρέπει η ανοιχτή χειρουργική. Για το μεγαλύτερο μέρος της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρούργος κάθεται σε κονσόλα υπολογιστή και χειρίζεται τα όργανα που προσφέρουν μια σειρά κινήσεων πολύ μεγαλύτερων από τον ανθρώπινο καρπό. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς τα χέρια του χειρουργού να εισέρχονται στην κοιλότητα του σώματος του ασθενούς.
Σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική προστατεκτομή έχουν:
 Λιγότερη απώλεια αίματος
 Λιγότερο πόνο
 Μικρές τομές
 Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
 Ταχύτερο χρόνοαποθεραπείας
Από τον χειρουργό ουρολόγο Ευάγγελο Ζαχαράκη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

incisionsitesdvpgreen.jpg Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή - Μέχρι πρόσφατα, οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη είχαν ελάχιστες επιλογές χειρουργικών επεμβάσεων. Ιστορικά, η μόνη επιλογή ήταν η ανοιχτή προστατεκτομή, η οποία περιλάμβανε μεγάλες τομές και μετεγχειρητικές επιπλοκές. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπήρξε επαναστατική ανάπτυξη στην ιατρική χειρουργική τεχνολογία με μεγάλη επίδραση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με το χειρουργικό σύστημα daVinci.Η ρομποτική […]