Page 20 - 1_SEL
P. 20
ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Δρ Παναγιώτης Βλαχοστέργιος MD, PhD Παθολόγος Ογκολόγος
Επίκουρος Καθηγητής
Παθολογίας - Ογκολογίας Πανεπιστημίου Cornell, ΗΠΑ Επιμελητής Α’ Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας, ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Η Διεπιστημονική αντιμετώπιση του καρκίνου των όρχεων
Ο καρκίνος των όρχεων είναι η πιο συχνή κακοήθεια σε νέους άνδρες 15-40 ετών. Θεωρείται η πλέον θεραπεύσιμη μορφή καρκίνου του ουροποιητικού συστήματος και τα ποσοστά επιβίωσης ακόμα και σε προχωρημένα στάδια αγγίζουν το 100%. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι
η συνεργασία Ουρολόγου και Παθολόγου – Ογκολόγου σε Κέντρο αναφοράς, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη θεραπεία και παρακολούθηση. Για τον ρόλο της διεπιστημονικής αντιμετώπισής του μας μιλά ο Ογκολόγος - Παθολόγος
Δρ Παναγιώτης Βλαχοστέργιος, που σε συνεργασία με τον Καθηγητή Ουρολογίας Δρ. Βασίλειο Τζώρτζη, στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αντιμετωπίζουν επιτυχώς δεκάδες ασθενών.
Καταρχάς να δούμε τι συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος των όρχεων;
Τα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν συνήθως πόνο, οίδημα ή σβώλους στους όρχεις ή στην περιοχή των βουβώνων, πόνο βαθιά στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα, ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο, πόνο στην πλάτη. Συνήθως, οι όγκοι στους όρχεις ανακαλύπτονται τυχαία από τον ίδιο τον ασθενή, κατά τη διάρκεια αυτοεξέτασης, με βασικό σύμπτωμα κάποια σκληρία στον όρχι. Εάν τα σημεία και τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των όρχεων;
Αν και έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για την αιτιοπαθογένεια της νόσου, ωστόσο παραμένει ουσιαστικά άγνωστη. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες, όπως κακώσεις και τραύματα στην περιοχή, επανειλημμένες λοιμώξεις, η χορήγηση οιστρογόνων ή αντιανδρογόνων στη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, η έκθεση σε διάφορες ουσίες και η μικρολιθίαση του όρχι. Η μόνη αποδεδειγμένη σχέση είναι αυτή μεταξύ κρυψορχίας και ανάπτυξης καρκίνου του όρχεως. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως τα αγόρια με κρυψορχία έχουν 3-15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του όρχι.
Δρ Βασίλειος Τζώρτζης
MD, PhD, FEBU
Καθηγητής Ουρολογίας, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας
20 My Doctors