Page 6 - MYDOCTORS-JUNE-2022
P. 6

 ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
   Κυριάκος Κατσιάνος Dr. med.
Επεμβατικός Καρδιολόγος
Εξειδίκευση στα στεφανιαία αγγεία και τις παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων | Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Münster Γερμανίας | τ. Επιμελητής Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου Ακαδ. Κλινικών Παν/μίου Μονάχου Γερμανίας
Υπεύθυνος προγράμματος προσωρινής μηχανικής υποβοήθησης της καρδιάς (συσκευή Impella), Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ | Συνεργάτης Θεράπων Ιατρός στα Νοσοκομεία: ΥΓΕΙΑ , ΜΗΤΕΡΑ, Mediterraneo Hospital
Στεφανιαία νόσος
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Κατά τη στεφανιαία νόσο οι στεφανιαίες αρτηρίες, οι αρτηρίες της καρδιάς, παρου- σιάζουν αθηρωματικές αλλοιώσεις, λόγω εναπόθεσης λίπους και ασβεστίου στα τοιχώματά τους. Αυτό οδηγεί σε στενώσεις ή ακόμα και αποφράξεις ενός ή περισσοτέρων αγγείων, διαταράσσοντας την αιμάτωση του μυοκαρδίου. Επιβαρυντικά δρουν οι λεγό- μενοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλι- πιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, καθώς και το άγχος της καθημερινότητας. Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος, κος Κυριάκος Κατσιάνος απαντά στις ερωτήσεις μας για τη νόσο που αποτελεί πλέον την πρωταρχική αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.
Τι συμπτώματα παρουσιάζει η νόσος;
Το κύριο σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου είναι η στηθάγχη, δηλαδή ο πόνος ή το αίσθημα βάρους στο στήθος, με αντανάκλαση συχνά στο αριστερό χέρι, το λαιμό ή/και την κάτω γνάθο, τόσο στα πλαίσια μιας δραστηριότητας (σταθερή στηθάγχη), όσο και σε ηρεμία (ασταθής στηθάγχη).
Οι διαβητικοί ασθενείς, αντί για πόνο μπορεί να παρου- σιάζουν δύσπνοια. Δυστυχώς, συχνά η πρώτη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου (χαρακτηριζόμενο από οξύ πόνο στο στήθος, εφίδρωση, ναυτία, έμετο) ή και ο αιφνίδιος θάνατος.
Ποια διαγνωστικά μέσα διαθέτουμε σήμερα;
Για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου ο ιατρός χρησιμοποιεί τα ακόλουθα "εργαλεία".
● Αναλυτικό ιατρικό ιστορικό/κλινική εξέταση.
● Ηλεκτροκαρδιογράφημα.
● Βιοχημικούς δείκτες (π.χ. τροπονίνη, CPK, CKMB). ● Υπερηχοκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς).
● Τεστ κοπώσεως.
● Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου: Με τη βοήθεια
γ-κάμερας καταγράφονται οι σπινθηρισμοί ραδιενεργού ουσίας στην καρδιά, αναζητώντας ισχαιμικές περιοχές.
● Δυναμικό υπερηχοκαρδιογράφημα (Stress Echo): Πρόκειται για triplex καρδιάς με σταδιακή χορήγηση ενδοφλεβίου φαρμάκου, εξετάζοντας την κινητικότητα των τοιχωμάτων της καρδιάς.
● Αξονική Στεφανιογραφία: Οι στεφανιαίες αρτηρίες απεικονίζονται με ειδικούς αξονικούς τομογράφους, κατόπιν χορήγησης σκιαγραφικού φαρμάκου από τη φλέβα.
● Στεφανιογραφία: Αποτελεί επεμβατική απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών με ειδικούς καθετήρες. Προηγείται παρακέντηση με τοπική αναισθησία της κερκιδικής ή της μηριαίας αρτηρίας. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει και την επί τόπου αντιμετώπιση στενωμένων ή αποφραγμένων θέσεων (αγγειοπλαστική, τοποθέτηση stent). Σε οριακές στενώσεις μπορεί να αξιολογηθεί η στεφανιαία εφεδρεία (FFR) ή να διενεργηθούν ενδαγγειακές απεικονιστικές μέθοδοι (ενδαγγειακός υπέρηχος IVUS, οπτική συνεκτική τομογραφία OCT).
● Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς-stress MRI: Διενεργείται Μαγνητική Τομογραφία, δημιουργώντας φαρμακευτικά συνθήκες κόπωσης της καρδιάς.
Πώς αντιμετωπίζεται η στεφανιαία νόσος;
Η θεραπεία της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνει τη συντηρητική αγωγή με φάρμακα, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις προτιμάται η επεμβατική αντιμετώπιση (αγγειοπλαστική/αορτοστεφανιαία παράκαμψη). Αγγειοπλαστική: Με τη βοήθεια ειδικών συρμάτων και μπαλονιών, διευρύνεται το στενωτικό σημείο ή ανοίγεται το αποφραχθέν αγγείο, επιτρέποντας την τοποθέτηση φαρμακοεκλυόντων stents (drug eluting stents) αποκαθιστώντας τη ροή του αίματος μέσα στο αγγείο. Αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by pass): Τα προβλημα- τικά σημεία των στεφανιαίων αρτηριών παρακάμπτονται με τη χρήση μοσχευμάτων από φλέβες ή αρτηρίες που έχουν ληφθεί από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς. Προτιμάται σε περιπτώσεις με πολλαπλές και/ή ανατομικά ακατάλληλες στενώσεις, για τη διάνοιξή τους με τη μέθοδο της αγγειοπλαστικής.
Σήμερα, με τα σύγχρονα μέσα της Επεμβατικής Καρδιολογίας και την εμπειρία ετών που έχουμε αποκομίσει, μπορούμε να βοηθήσουμε τον ασθενή μας με στεφανιαία νόσο, εξασφαλίζοντάς του μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
Katsianos Athens Medical Center:
Στέφανου Σαράφη 3, Ηλιούπολη
Τ: 211 411 05 49 Κ: 6977 778 852 Ε: info@kamc.gr www.kamc.gr
  06
My Doctors




































































   4   5   6   7   8