Page 25 - MYDOCTORS-JUNE-2022
P. 25

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
    Εμμανουήλ Γεωργιαννάκης
Θωρακοχειρουργός
Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Θώρακος του Νοσοκομείου Metropolitan
Ο ρόλος της Ρομποτικής Θωρακοχειρουργικής
στις παθήσεις του θώρακα
Η Ρομποτική Θωρακοχειρουργική είναι η τελευταία εξέλιξη στην Θωρακοχειρουργική και κατέχει ήδη, σημαντικότατη θέση στις τεχνικές της χειρουργικής των πνευμόνων και του μεσοθωρακίου. Ο Θωρακοχειρουργός, κος Εμμανουήλ Γεωργιαννάκης είναι ο χειρουργός που εισήγαγε την ρομποτική τεχνική θώρακος στην Ελλάδα, γράφοντας μια λαμπρή σελίδα στα επιστημονικά δρώμενα της χώρας μας και ο πλέον κατάλληλος να μας μιλήσει για αυτήν.
Πώς γίνεται το χειρουργείο ρομποτικά και τι είδους επεμβάσεων καλύπτει;
Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος χειρουργικής Da Vinci Xi που αποτελεί το πλέον εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα αυτή τη στιγμή και μέσα από πολύ μικρές οπές της τάξης των 8mm, διενεργούμε επεμβάσεις θώρακος με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, σχεδόν καθόλου μετεγχειρητικό πόνο, εξαιρετικά γρήγορη παραμονή στο νοσοκομείο (και στις πιο μεγάλες επεμβάσεις δεν ξεπερνάει τις 4 ημέρες), εξαιρετικά γρήγορη επάνοδο στην εργασία και τις υποχρεώσεις του ασθενή και το κυριότερο χωρίς ταλαιπωρία.
Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι δεν μιλάμε φυσικά για ένα είδος επεμβάσεων, αλλά για όλη την γκάμα των επεμβάσεων της χειρουργικής Θώρακος. Αλλιώς, δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πρόγραμμα Ρομποτικής Θωρακοχειρουργικής. Το να τοποθετήσει κανείς ρομποτικά εργαλεία στο σώμα, χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί όλη την γκάμα των επεμβάσεων θώρακος στους ασθενείς του, δεν θα είχε καμία απολύτως σημασία. Το ρομποτικό σύστημα δίνει δυνατότητες αναγνώρισης ανατομικών δομών που είναι πολύ δύσκολο να τις αναγνωρίσει κανείς με γυμνό μάτι και δεν παρουσιάζει κανένα τρέμουλο στους χειρισμούς των εργαλείων έχοντας έτσι, το πλεονέκτημα της εκπληκτικής ακρίβειας!
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική;
Όλες οι μελέτες που συγκρίνουν την ανοικτή
χειρουργική με την ρομποτική αναφέρουν την υπεροχή της Ρομποτικής στις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές, σε ποσοστά περίπου 70% σε σχέση με την ανοικτή.
Η συχνή ερώτηση που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι αν η επέμβαση μπορεί να γίνει σωστά, μέσα από μικρές οπές. Η απάντηση είναι ότι όλες οι επεμβάσεις διενεργούνται απολύτως ορθά, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις ιστολογικές εξετάσεις και φυσικά τον μετεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών.
Κύριε Γεωργιαννάκη, είστε από τους πρώτους που διενεργήσατε στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη εγχειρήσεις θώρακος με το εξελιγμένο σύστημα Da Vinci Xi, μιλήστε μας για την πορεία αυτή μέχρι σήμερα...
Παραμένουμε σχεδόν 5 χρόνια μετά από την πρώτη ρομποτική εγχείρηση, το μοναδικό τμήμα που διενεργεί Ρομποτικές επεμβάσεις πνευμόνων στην Ελλάδα και τα αποτελέσματά μας είναι εξαιρετικά. Πρόσφατα συμπληρώσαμε 200 επεμβάσεις θώρακος μεγάλων εκτομών, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ την εμπειρία μεγάλων και γνωστών Ευρωπαϊκών και όχι μόνον, Κέντρων. Καρκίνος του πνεύμονα, κύστες του πνεύμονα, μυασθένεια, θυμώματα και άλλες εξεργασίες του Θύμου αδένα, καλοήθεις όγκοι του πνεύμονα, είναι μόνο μερικά από τα νοσήματα που δίνουμε χειρουργικές λύσεις με ρομποτική τεχνική. Το τελευταίο διάστημα ανεβάσαμε ακόμη περισσότερο τον πήχη των επιδόσεων μας, χειρουργώντας ασθενείς με συννοσηρότητες, που έως τώρα δεν είχαν πρόσβαση σε ρομποτικού τύπου επεμβάσεις και ασθενείς με σύμπλοκες βλάβες που επίσης δεν είχαν τη δυνατότητα ρομποτικής επέμβασης.
Τι δίνει αυτό το προβάδισμα στην επιτυχία των επεμβάσεων, το ρομποτικό μηχάνημα ή ο χειρουργός;
Από τη θέση του εκπαιδευτή έχω να πω, πως, όπως η αγορά ενός ρομποτικού συστήματος δεν κάνει το νοσο- κομείο και ρομποτικό κέντρο, έτσι και ο χειρουργός χωρίς την πολυετή εκπαίδευση αλλά και την πίστη στην τεχνική, δεν μπορεί να γίνει ρομποτικός χειρουργός.
Metropolitan Hospital:
Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Ν. Φάληρο
Metropolitan General:
Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός
Κ: 6972 270 238 Ε: info@thoracic.gr www.thoracic.gr
  ΙΟΥΝΙΟΣ 2022 25
 










































































   23   24   25   26   27