Θεοδωρόπουλος Γεώργιος

Θεοδωρόπουλος Γεώργιος

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
MD, PhD, FACS, FASCRS
Καθηγητής Χειρουργικής
Πινδάρου 3, Κολωνάκι
Κατόπιν Ραντεβού
Συνταγογραφεί ΕΟΠΥΥ

Ο Θεοδωρόπουλος Γεώργιος γεννήθηκε το 1969 στο Ναύπλιο Αργολίδας. Το 1986 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1992 με «Άριστα». Τιμήθηκε με την εκφώνηση του «Όρκου του Ιπποκράτη» κατά την τελετή αποφοίτησης λόγω του υψηλότερου βαθμού του πτυχίου του μεταξύ των συμφοιτητών του. Η ερευνητική δραστηριότητα του άρχισε αμέσως μετά το πέρας των φοιτητικών του σπουδών, οπότε και ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, που αφορούσε στη μελέτη καρκινικών δεικτών σε νεοπλάσματα του πεπτικού, η οποία κρίθηκε με το βαθμό «Άριστα». 

Μετά από επιτυχείς Αμερικανικές εξετάσεις για τη λήψη της άδειας άσκησης της Ιατρικής, μετέβη στις ΗΠΑ, όπου, κατά τη διάρκεια της 6ετούς ειδίκευσής του στη Γενική Χειρουργική και, κατέχοντας έμμισθες θέσεις σε 3 έγκριτα ιδρύματα της χώρας, συμμετείχε ενεργά σε περισσότερες από 1500 χειρουργικές επεμβάσεις, στα πλαίσια καθορισμένων προγραμμάτων εκ περιτροπής άσκησης, όπως προβλέπεται από το Αμερικανικό σύστημα άσκησης των ειδικευομένων. Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στη Χειρουργική βάσει των κρατούντων στο American Board of Surgery. Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και Πρωκτού σε πιστοποιημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης των ΗΠΑ (Αccredited Fellowship in Colon & Rectal Surgery). Η εξειδίκευσή του αυτή πιστοποιήθηκε με τα πρότυπα της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και μετά από επιτυχείς εξετάσεις έγινε διπλωματούχος του American Board of Colon & Rectal Surgery. Οι γνώσεις του στην εν λόγω Χειρουργική ενισχύθηκαν με τη συμμετοχή του σε αριθμό Μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, τα οποία αφορούσαν την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου. Το 2005 ανακηρύχθηκε Fellow of American College of Surgeons (FACS) από το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών, ενώ το 2014, λόγω της κλινικής και επιστημονικής συμβολής και αφοσίωσής του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου, ανακηρύχθηκε Fellow of American Society of Colon and Rectal Surgeons (FASCRS) από την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου.

Από το 2007 και, μετά την εκλογή του ως Λέκτορας Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, είναι τοποθετημένος στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και, αφού διήλθε από όλες τις Ακαδημαϊκές βαθμίδες εξέλιξης, το 2021 έγινε Καθηγητής Χειρουργικής.

Έως τώρα έχει διενεργήσει περίπου 3000 εκλεκτικές και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει πραγματοποιήσει 750 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κοιλίας. Οι 850 από τις επεμβάσεις του αφορούν τη χειρουργική παχέος εντέρου, οι 620 τη χειρουργική του πρωκτού και 230 την προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου. 

Έχει επιβλέψει 40 διδακτορικές διατριβές. Η συμμετοχή του ως εκπαιδευτής σε 25 μετεκπαιδευτικά μαθήματα, ως διδάσκων σε 42 μετεκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες και οι συνολικά 74 εκπαιδευτικές ομιλίες του, και η εκπαιδευτική συνεισφορά του στη διδασκαλία 9 Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό έργο του. Έχει δώσει συνολικά 131 ομιλίες σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια.

Έχει 150 πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά  Το συγγραφικό του έργο έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, όπως προκύπτει από τον σημαντικό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών του που ξεπερνούν τις 5.500. Είναι εκδότης 1 Ελληνικού και 3 ξενόγλωσσων ιατρικών βιβλίων. Έχει λάβει 16 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Έχει συμπεριληφθεί σε 3 διεθνείς συλλογές βιογραφικών και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής 5 διεθνών περιοδικών.

Από το 2014 διατελεί μέλος και το 2021 εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας.

Είναι υπεύθυνος της Μονάδας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής.

Επίσης, κατέχει οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο στη «Μονάδα Μελέτης Κατώτερου Πεπτικού» στο Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, η οποία στοχεύει στην πολυπαραγοντική προσέγγιση ειδικών παθήσεων παχέος εντέρου, όπως των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Είναι μέλος 15 Επιστημονικών Εταιρειών, μεταξύ των οποίων των American College of Surgeons, American Society of Colon and Rectal Surgeons, European Association for Endoscopic Surgery, European Society of Coloproctology. Από το 2019 είναι Αντιπρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ελληνικής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας. Σε διεθνές επίπεδο είναι μέλος του Research Committee of the European Association for Endoscopic Surgery (EAES) (από το 2018) και μέλος του ΕΑES Guidelines and Consensus Subcommittee, μέλος του «International Committee» της American Society of Colon & Rectal Surgeons (από το 2019), ενώ έχει υπάρξει μέλος του «New Technologies Committee» της American Society of Colon & Rectal Surgeons (2010-14).

Loading

Παθήσεις - Επεμβάσεις: Παθήσεις παχέος εντέρου - Παθήσεις λεπτού εντέρου - Παθήσεις πρωκτού - Παθήσεις σκωληκοειδούς απόφυσης

MyDoctors shutterstock 1894583089 Όταν ο καρκίνος του ορθού ξανάρχεται… - Ένας συχνός και επικίνδυνος καρκίνος μπορεί να είναι ιάσιμος, αφού οι στοχευμένες θεραπείες, τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και η γνώση που έχει συσσωρευθεί από την έρευνα, δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας. Ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, κος Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, μας δίνει το στίγμα τόσο της ασθένειας, όσο και της σύγχρονης αντιμετώπισής της. – Κύριε Καθηγητά, τα […]

Loading

    Ρωτηστε τον Ιατρο