Λύρος Ορέστης

Λύρος Ορέστης

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
MD, PhD, FEBS/MIS
Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λειψίας, Γερμανία
European Board of Surgery (EBS) Qualification in Minimal Invasive Surgery
Μετεκπαίδευση (Postdoc), Medical College of Wisconsin, Milwaukee USA
Βασιλίσσης Σοφίας 26, Μαρούσι
Κατόπιν Ραντεβού

Ο Δρ Λύρος Ορέστης μεγάλωσε στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου. Στα πλαίσια των εγκύκλιων σπουδών του φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (Ξενοκράτειο), στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Μεσολογγίου. Κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων το 2000, πέρασε τρίτος σε σειρά στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και βραβεύτηκε για το λόγο αυτό από το Παπαστράτειο Ίδρυμα Αγρινίου.

Κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων έλαβε σειρά υποτροφιών κατόπιν εξετάσεων και υψηλών επιδόσεων, ενώ ανέπτυξε έντονη εθελοντική δραστηριότητα στην Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (ΗelMSIC) διατελώντας πρόεδρος της επιτροπής σε πανελλήνιο επίπεδο κατά τα έτη 2004-2006.Με την αποφοίτηση του από την Ιατρική σχολή Αθηνών το 2006 με βαθμό (8,47/10) – λίαν καλώς, μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάινζ στη Γερμανία με υποτροφία της ευρωπαϊκής ογκολογικής εταιρίας – ESMO (European Society for Medical Oncology) για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην ογκολογία πεπτικού, την οποία και ολοκλήρωσε επιτυχώς το 2010 με βαθμό «Μagna cum Laude». Στα πλαίσια της ESMO-Υποτροφίας εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός στην ογκολογική κλινική της Α’ Παθολογικής-Γαστροεντερολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Μάινζ της Γερμανίας με αποκλειστικό αντικείμενο τις κακοήθειες του γαστροεντερολογικού συστήματος.

Το 2008 ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Γενική Χειρουργική στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Μάινζ της Γερμανίας, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Prof. Hauke Lang. Από το 2011 μέχρι και το 2013 περάτωσε μεταδιδακτορικές σπουδές (Postdoctoral Fellowship) πάνω στον καρκίνο του ανώτερου πεπτικού στην Ιατρική Σχολή του Milwaukee (Medical College of Wisconsin) των ΗΠΑ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Prof. Reza Shaker. Το 2014 επέστρεψε εκ νέου στη Γερμανία όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Χειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική της Λειψίας, Γερμανία (Δ/ντρια: Καθηγήτρια Prof. Ιnes Gockel). Aπό το 2009 συμμετείχε ως εγγεγραμμένος χειρουργός στο γερμανικό ίδρυμα μεταμοσχεύσεων (DSO – Deutsche Stiftung Organtransplantation) σε πολυάριθμα χειρουργεία εκσπλάχνωσης οργάνων αλλά και μεταμοσχεύσεων νεφρών/ ήπατος/ παγκρέατος.

Ως επιμελητής της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Λειψίας από το 2017 έως σήμερα, εξειδικεύτηκε στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, την χειρουργική ογκολογία πεπτικού καθώς και στη χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας. Έχοντας διεξάγει ήδη μεγάλο αριθμό επεμβάσεων για νοσογόνο παχυσαρκία, ανήκει στην βασική ομάδα βαριατρικής χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λειψίας, το οποίο αποτελεί παν-γερμανικά κέντρο αναφοράς βαριατρικής χειρουργικής υπό την διεύθυνση του καθηγητή Prof. Arne Dietrich (Reference Center for bariatric surgery). Μετά από επιτυχή συμμετοχή σε ειδικές εξετάσεις έλαβε επίσημα το «Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής» (EBSQ in Minimally Invasive Surgery) της UEMS το 2019, όντας από τους πρώτους χειρουργούς σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο που κατέχουν τον τίτλο αυτό.

Παράλληλα με το κλινικό του έργο, ανέδειξε πλούσιο συγγραφικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο με πολλαπλές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά. Ως εκ τούτου και ύστερα από εκπόνηση διατριβής «επί υφηγεσία» (Γερμανικά: Habilitation) αναγορεύτηκε το 2019 σε Υφηγητή – Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής (Privatdozent) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λειψίας, Γερμανία.

Ως ένδειξη αναγνώρισης του συνολικού κλινικού και ερευνητικού του έργου έλαβε το 2017 το εξέχον βραβείο ογκολογίας του γερμανικού Ιδρύματος Helga-Reifert Stiftung, ενώ το 2019 προτάθηκε για την ακαδημία αριστείας της γερμανικής χειρουργικής εταιρίας (DGAV – Academy of Excellence). Το 2020, έλαβε υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ESSO – European Society for Surgical Oncology) για μετεκπαίδευση στην χειρουργική ογκολογία του ανώτερου πεπτικού και στομάχου, την οποία και πραγματοποίησε στην Α΄ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Είναι μέλος πολυάριθμών επιστημονικών εταιριών, μεταξύ των οποίων της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας (ΕΧΕ), της Ελληνικής Εταιρίας Ογκολογίας Πεπτικού (ΕΕΟΠ), της Γερμανικής Χειρουργικής Εταιρίας (DGVΑ) καθώς και Associate Member του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (American College of Surgeons). Από τον Νοέμβριο του 2019 εκτελεί χρέη μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Ογκολογίας Πεπτικού.

Η κλινική του εμπειρία περιλαμβάνει το ευρύτερο φάσμα της προχωρημένης λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, της Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας και της χειρουργικής ογκολογίας ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού.

Από τον Μάρτιο του 2020 δραστηριοποιείται χειρουργικά και εκτός της Γερμανίας, στην Ελλάδα, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Μαρούσι ενώ συνεργάζεται με ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Αθήνα. Στην Γερμανία συνεχίζει να διατηρεί τη θέση Επιμελητού και Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής με παρουσία τόσο κλινική όσο και εκπαιδευτική σε μηνιαία βάση.

Loading

Παθήσεις - Επεμβάσεις: Χειρουργική Οισοφάγου - Χειρουργική Στομάχου - Χειρουργική Παγκρέατος - Χειρουργική Παχέος Εντέρου - Χειρουργική Ογκολογία - Χειρουργική Νοσογόνου Παχυσαρκίας - Χειρουργική περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης - Κυτταρομείωση (HIPEC/PIPAC) - Αποκατάσταση Διαφραγματοκήλης - Αντιμετώπιση συμπτωματικής χολολιθίασης - Αποκατάσταση κηλών - Λαπαρασκοπική - Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική - Χειρουργική μαλακών μορίων - Χειρουργική δερματικών παθήσεων

Καρκίνος του στομάχου Καρκίνος του στομάχου. Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά; - Ο καρκίνος του στομάχου διακρίνεται για την «ύπουλη» εμφάνισή του, διότι δίνει συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο και για την επιθετικότητά του, διότι δίνει πρώιμα μεταστάσεις/υποτροπές. Η πραγματικότητα αυτή καθιστά την αντιμετώπιση της νόσου δύσκολη. Ο Χειρουργός Δρ Ορέστης Λύρος μας μιλάει για τις εξελίξεις της χειρουργικής ογκολογίας, που συμβάλουν καθοριστικά στην παράταση της επιβίωσης των […]

Loading

    Ρωτηστε τον Ιατρο