Κοσμάς Επαμεινώνδας

Κοσμάς Επαμεινώνδας

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
MD, PhD, FCCP
Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος
Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΝΟΗ Νοσοκομείου Metropolitan
τ. Διευθυντής Κλινικής Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Σωτηρία”
Αθηναϊκό Πνευμονολογικό Ινστιτούτο: Λ. Κηφισίας 39 & Κορινθίας, Αμπελόκηποι
Κατόπιν Ραντεβού
Συνταγογραφεί ΕΟΠΥΥ

Ο Δρ Κοσμάς Επαμεινώνδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και μετά το πέρας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Πρότυπος Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης), σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1976-1983). Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως λοχίας ιατρός μονάδος (21η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων, Αλεξανδρούπολη, 1983-1984).

​Αμέσως μετά ειδικεύθηκε στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία (1984-85 Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, 1985-1989 4η Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Σωτηρία”) και τον Ιούνιο 1989 κατόπιν κρίσεων διορίσθηκε σαν Επιμελητής Β στην νεοσύστατη τότε Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Μελισσίων “Αμαλία Φλέμιγκ”. Εκεί εργάστηκε έως το 2000 (έχοντας από το 1998 τον βαθμό του Επιμελητού Α) και το 2000 κατόπιν κρίσεων διορίσθηκε σαν Επιμελητής Α στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Σωτηρία”. Το 2005 και κατόπιν κρίσεων έλαβε την θέση και διορίσθηκε σαν Συντονιστής Διευθυντής της 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Σωτηρία”, ενώ παράλληλα οργάνωσε και ανέλαβε την Επιστημονική Διεύθυνση του Κέντρου Πνευμονικής Αποκατάστασης και του Εργαστηρίου Μελέτης Ύπνου Γ’ Παθολογικού Τομέα του ιδίου νοσοκομείου, όπου υπηρέτησε μέχρι τον Νοέμβριο 2011 οπότε και παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα Διευθυντού της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΝΟΗ στο Νοσοκομείο Metropolitan, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Τον Δεκέμβριο 2017, από κοινού με την Πνευμονολόγο Επιμελήτρια της Πνευμονολογικής Κλινικής κα Σύλβια Ντουμίτρου, ίδρυσε το Αθηναϊκό Πνευμονολογικό Ινστιτούτο με πρωταρχικό σκοπό την παροχή πνευμονολογικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους τομείς της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας και της έρευνας των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος.

Εξειδικεύτηκε στο Εργαστήριο Αναπνευστικής Λειτουργίας, στην Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Άσκησης (Εργοσπιρομετρία), στο Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου και στην διαχείριση των ασθενών προς μεταμόσχευση πνευμόνων σε παγκοσμίως αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα του Καναδά (1991-1992 Νοσοκομείο Royal Victoria και Meakins-Christie Laboratories του Πανεπιστημίου McGill, Montreal) καθώς και στην Πνευμονική Αποκατάσταση ασθενών με χρόνιες πνευμονοπάθειες (2008, Raleigh Hospital του Πανεπιστημίου Duke, Durham, North Carolina, USA). Το 2009 του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Επισκέπτη Καθηγητή (Visiting Professor) της Ιατρικής Σχολής του National Autonomous University of Mexico (Coyoacán, Mexico City). Όπως προκύπτει από την εκπαίδευση του αλλά και από το εκπαιδευτικό-επιστημονικό του έργο, είναι εξειδικευμένος στα εξής γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας του: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – Βρογχικό άσθμα – Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου – Εργαστήριο Αναπνευστικής Λειτουργίας – Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία άσκησης (Εργοσπιρομετρία) – Μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός – Πνευμονική Αποκατάσταση – Διακοπή καπνίσματος – Βρογχοσκόπηση.

Από το 1997 είναι Αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα της διδακτορικής διατριβής του “Ημερήσια διακύμανση των κυκλοφορούντων επιπέδων ωρισμένων κυτταροκινών και πρωτεϊνών οξείας φλεγμονώδους αντιδράσεως στην εξωνοσοκομειακή πνευμονία των ενηλίκων”.

Loading

Παθήσεις - Επεμβάσεις: Νοσηλεία ασθενών με οξέα και χρόνια πνευμονολογικά νοσήματα - Χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) – Βρογχικό Άσθμα – Διαταραχές αναπνοής στον ύπνο - Διαγνωστική & θεραπευτική βρογχοσκόπηση - Πλήρης έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας - Πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου - Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια - Χρόνιες πνευμονοπάθειες - Διακοπής καπνίσματος ​

Βρογχικό άσθμα Βρογχικό άσθμα: Τι είναι πώς εκδηλώνεται και πως θεραπεύεται - Το βρογχικό άσθμα αποτελεί μία συχνότατη χρόνια ασθένεια των βρόγχων που μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας (από παιδιά έως άτομα μεγάλης ηλικίας), και προκαλεί μία χρόνια φλεγμονή στους βρόγχους που είναι η αιτία των συμπτωμάτων και των κρίσεων του άσθματος. Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, δηλαδή τα γονίδια άσθματος και […]

Loading

    Ρωτηστε τον Ιατρο