Κατάψυξη ωαρίων

Γράφτηκε από PAPADIMITRIOU ATHANASIOS :: [Δευτέρα, 20 Σεπτέμβριος 2021 11:39]
Κατάψυξη ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια αποτελεσματική μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας.

Απευθύνεται σε γυναίκες  που επιθυμούν για προσωπικούς λόγους να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον.

Πολύ θετικά αποτελέσματα παρουσιάζονται σε περίπτωση που εφαρμοστεί πριν την ηλικία των 35 χρονών, καθώς όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, τόσο μειώνεται η γονιμότητα. Τα ωάρια που αφαιρούνται αποθηκεύονται σε θερμοκρασία -196°C ώστε να μην υποστούν αλλοιώσεις. Έτσι, έχει δοθεί η δυνατότητα σε γυναίκες να τεκνοποιήσουν ακόμη και στην αρχή της δεκαετίας των 50!

Στη σύγχρονη πραγματικότητα, μια γυναίκα μπορεί να πάρει την απόφαση να καθυστερήσει την μητρότητα για πολλούς λόγους: να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της, για λόγους καριέρας, γιατί δεν νοιώθει ψυχικά έτοιμη ή απλώς γιατί δεν έχει βρει ακόμη τον κατάλληλο σύντροφο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατάψυξη ωραρίων είναι μια ανακουφιστική λύση. Επίσης σε θεραπεία- χημιοθεραπεία για κακοήθειες, φαίνεται σκόπιμη η δυνατότητα αυτή πριν την έναρξη της θεραπείας.

Εφόσον μια γυναίκα αποφασίσει να προχωρήσει στην μέθοδο της κατάψυξης ωαρίων, καλό είναι να γνωρίζει ότι όσο περισσότερα ωάρια συγκεντώσει, τόσο το καλύτερο. Για να μπορέσει να δώσει πολλά όμως πρέπει η ίδια να υποβληθεί σε διαδικασία διέγερσης ωοθηκών, παρακολούθησης και ωοληψίας, όπως στην περίπτωση της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Η εμφανής διαφορά είναι ότι μετά το πέρας της διαδικασίας, τα ωάρια δεν εμφυτεύονται άμεσα στη μήτρα της, αλλά καταψύχονται σε δοχεία με υγρό άζωτο. Η διάρκεια της κατάψυξης μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια γυναίκα έως 35 ετών, 70% των ωαρίων επιβιώνουν μετά την κατάψυξη, και το ποσοστό επιτυχούς γονιμοποίησης αυτών είναι μεταξύ 75% – 80%. Αυτό σημαίνει ότι για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία με τουλάχιστον 10 ωάρια.

Όσον αφορά στην ασφάλεια μητέρας και βρέφους,  τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έχουν γεννηθεί περίπου 3.000 βρέφη με αυτήν την μέθοδο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

 

Από τον Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, Αθανάσιο Παπαδημητρίου.

 

Social share

Αρχειοθέτηση

Our website is protected by DMC Firewall!