Κύστη Κόκκυγος

Γράφτηκε από ΜΠΕΡΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ :: [Τρίτη, 06 Ιούλιος 2021 10:28]
Κύστη Κόκκυγος

Μύθος ή πραγματική νόσος; Επώδυνη ή ανώδυνη η θεραπεία της; Μικρός ή αυξημένος ο κίνδυνος υποτροπής;

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

Η κύστη κόκκυγος ή ορθότερα το τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία πάθηση εμβρυϊκής προελεύσεως, μία χρόνια φλεγμονή στη δερματική περιοχή μεταξύ των γλουτών και πιο συγκεκριμένα στη μεσογλουτιαία πτυχή.

Αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τον ασθενή στην καθημερινή του ζωή, εξαιτίας των επίπονων συμπτωμάτων της.

Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ασθενείς και κυρίως σε όσους παρουσιάζουν έντονη τριχοφυΐα ή είναι παχύσαρκοι. Παρατηρείται μία υψηλότερη συχνότητα της πάθησης σε ηλικίες 16-20 ετών, ενώ μετά τα 35 έτη οι πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης μειώνονται ριζικά. Ωστόσο, σημειώνεται μία ραγδαία αύξηση περιστατικών στους εφήβους. Σε αυτό συμβάλει ιδιαίτερα η καθιστική ζωή εξαιτίας του διαβάσματος.

Άνθρωποι με καθιστική ζωή ή εργασία γραφείου αποτελούν επίσης συχνούς ασθενείς.

 

Που οφείλεται;

Οφείλεται σε παραμονή – στην μετά γέννηση ζωή μας – ενός εμβρυϊκού σωλήνα, που ενώ θα έπρεπε να αποφραχθεί, ένα τμήμα του παραμένει βατό (ανοικτό). Ο βατός αυτός σωλήνας περιέχει αρχέγονα κύτταρα «steam cells» τα οποία μπορεί να εμφανίσουν σε ένα ποσοστό 10-20% φλεγμονή και απόστημα, ή συρίγγιο στην κατώτερη περιοχή της σπονδυλικής στήλης που ονομάζεται ιεροκοκκυγική χώρα.

Άλλη πιθανή αιτία είναι η παραμονή τριχών στην περιοχή και η ενσωμάτωσή τους στους ιστούς.

 

Συμπτώματα κύστης κόκκυγος

Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα των ασθενών που πάσχουν από κύστη κόκκυγος περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και οίδημα στη μεσογλουτιαία περιοχή. Σταδιακά, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και εάν συσσωρευθεί πύον εντός της κύστης (απόστημα), ο πόνος είναι έντονος και απαιτείται άμεση χειρουργική παροχέτευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται πυρετός, ναυτία και οξύς πόνος όταν ο ασθενής κάθεται. Η φλεγμονώδης κύστη περιέχει ορώδες υγρό με πύον και αίμα.

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος πραγματοποιείται από γενικό χειρουργό με κλινική εξέταση του ασθενούς, ενώ δεν απαιτούνται απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις.

 

Πως αντιμετωπίζεται:


Η ριζική θεραπεία της κύστεως κόκκυγος είναι η χειρουργική. Όλες οι μέθοδοι αποβλέπουν στην αφαίρεση της πάσχουσας περιοχής και στην αποκατάσταση της σε άμεσο ή απώτερο χρόνο με συχνές αλλαγές του τραύματος.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και της φαρμακολογίας μπορεί να βοηθήσει στην απλούστευση των χειρουργικών διαδικασιών, αλλά και του μετεγχειρητικού πόνου όπως και στην ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάρρωσης.
Η χρήση των laser CO2  παλαιότερα ή νεότερη γενιά υψίσυχνων ραδιοκυμάτων (R/F), παράλληλα με τοπική  διήθηση της περιοχής με «κοκτέιλ» φαρμακευτικών ουσιών, κάνει την χειρουργική επέμβαση ανώδυνη, απλούστερη και γρηγορότερη.
Ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από το νοσοκομείο. Επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα παρακολουθείται από τον χειρουργό του…σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Παρότι τα ποσοστά τοπικής υποτροπής είναι περίπου 5-7% ο κίνδυνος ελαττώνεται, εφόσον ο ασθενής παρακολουθείται από τον γιατρό του για σωστή επούλωση του τραύματος.

 

Άρθρο του Γενικού Χειρουργού, Νικόλαου Μπερσή

Social share

Αρχειοθέτηση

Our website is protected by DMC Firewall!