Ρομποτική Χειρουργική στη γυναικολογία

Γράφτηκε από ΧΑΤΖΗΡΑΦΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ :: [Δευτέρα, 03 Φεβρουάριος 2020 12:40]
Ρομποτική Χειρουργική στη γυναικολογία

Μία ίσως από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του 21ου αιώνα στον τομέα της ιατρικής και ειδικότερα της χειρουργικής είναι αυτή της ρομποτικής χειρουργικής. Η ρομποτική χειρουργική έχει κυρίαρχη θέση στην αντιμετώπιση των δύσκολων γυναικολογικών παθήσεων που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.
Τι είναι το ρομπότ;

P1010503Το ρομπότ είναι ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από δύο τμήματα: α) τη χειρουργική κονσόλα όπου κάθεται ο χειρουργός γυναικολόγος και β) το σύστημα των 4 βραχιόνων στους οποίους τοποθετούμε την κάμερα και 3 εργαλεία και το προσαρμόζουμε στην ασθενή μέσω 3-4 πολύ μικρών τομών στο δέρμα. Η χειρουργική κονσόλα συνδέεται με το σύστημα των βραχιόνων με καλώδιο δια μέσω του οποίου μεταφέρονται οι κινήσεις του χειρουργού από την κονσόλα προς τους βραχίονες του ρομπότ και στη συνέχεια στις άκρες των εργαλείων, με αποτέλεσμα ό,τι ακριβώς κίνηση κάνει ο χειρουργός-γυναικολόγος από την κονσόλα, να μεταφέρεται τελικά στα εργαλεία με τα οποία χειρουργείται η ασθενής.
Ποιά γυναικολογικά χειρουργεία μπορούν να γίνουν με το ρομπότ Da Vinci;

Ρομποτικά μπορούν να γίνουν:

Κύστεις ωοθήκης
Υδροσάλπιγγα
Εξωμήτριος κύηση
Ινομυώματα
Ενδομητρίωση
Αφαίρεση μήτρας (ολική ή μερική υστερεκτομή)
Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών-εντέρου
Ουρογυναικολογικά χειρουργεία
Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα ενός ρομποτικού χειρουργείου για την ασθενή;

P1010494Ένα ρομποτικό γυναικολογικό χειρουργείο προκαλεί ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα και παρουσιάζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου χάρη στις πολύ μικρές οπές στην κοιλιά, που συρράπτονται με τεχνική της πλαστικής χειρουργικής. Αδιαμφισβήτητα η απουσία της μεγάλης τομής είναι ο κύριος λόγος του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου . Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου παρουσιάζονται λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές, αφού λόγω της μεγάλης ακρίβειας και των πολύ λεπτών χειρουργικών κινήσεων, είναι μία ως επί το πλείστον αναίμακτη επέμβαση. Ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα της ρομποτικής τεχνολογίας είναι η ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος). Επίσης, έχει παρατηρηθεί σημαντικότατη μείωση των μετεγχειρητικών συμφύσεων στις ασθενείς.

Η ασθενής αναρρώνει ταχύτερα και άρα της δίδεται η δυνατότητα ταχείας επανόδου στην καθημερινότητα αλλά και στην εργασία της. Αναλογικά είναι μικρότερο το κόστος της επέμβασης, αφού η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ μικρότερη, όπως και οι εγχειρητικές επιπλοκές, σε σχέση με ένα ανοιχτό χειρουργείο.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ρομπότ για το χειρουργό-γυναικολόγο;

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣε αντίθεση με τη δισδιάστατη οπτική εικόνα που υπάρχει στη λαπαροσκόπηση, στη ρομποτική χειρουργική παρέχεται τρισδιάστατη έγχρωμη οπτική εικόνα, η οποία δίνει την αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα της γυναίκας. Η εικόνα μέσω της κάμερας είναι πάντα σταθερή διότι δεν την κρατάει ανθρώπινο χέρι, άρα δεν έχει φυσικό τρόμο (τρέμουλο).

Τα εργαλεία έχουν αρθρώσεις όπως ακριβώς και το χέρι και ο καρπός του χεριού, και 7 βαθμούς ελευθερίας κινήσεων των άκρων των εργαλείων, με αποτέλεσμα να παρέχεται απόλυτη ευελιξία και ακρίβεια των κινήσεων του χειρουργού σε επίπεδο χιλιοστού. Η τοποθέτηση ραμμάτων γίνεται με μεγάλη ευκολία και απόλυτη ακρίβεια στο εσωτερικό του σώματος της ασθενούς.

Κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, πολύ συχνά, παρουσιάζεται τρόμος στα χέρια του χειρουργού-γυναικολόγου, ειδικά όταν είναι μεγάλης διάρκειας. Το ρομπότ προκαλεί εξάλειψη του φυσικού αυτού τρόμου του χεριού μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού φίλτρου.

Τέλος, η εργονομικά αναπαυτική θέση του γυναικολόγου στην χειρουργική κονσόλα προσφέρει ελαχιστοποίηση της φυσικής του κόπωσης.
Ποια ιδιαίτερα πλεονεκτήματα παρέχονται με τη ρομποτική χειρουργική κατά την αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας;

1. Αυξάνει η ικανότητα του χειρουργού να παρασκευάσει με ιδιαίτερα λεπτές κινήσεις ένα ινομύωμα, όπως και να εκπυρηνίσει (να αφαιρέσει) μεγάλα ινομυώματα από τη μήτρα.

2. Παρέχει καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πλάνου

3. Η χρήση του ρομπότ επιτρέπει την συρραφή της μήτρας σε 3 επίπεδα με μεγάλη ακρίβεια, γεγονός πολύ σημαντικό όταν το ινομύωμα βρίσκεται βαθιά μέσα στη μήτρα και ακουμπάει στο ενδομήτριο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την διάνοιξή του (ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει).
Ποια είδη ρομποτικών συστημάτων υπάρχουν;

Το πιο διαδεδομένο παγκοσμίως ρομποτικό σύστημα είναι το σύστημα Da Vinci της Intuitive Surgical.

Τα τελευταίας τεχνολογίας μοντέλα είναι τα: Da Vinci Xi και το Da Vinci Si τα οποία προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες στο χειρουργό. Συγκεκριμένα παρέχουν:

1. ακόμα καλύτερη ανάλυση της τρισδιάστατης εικόνας χειρουργικού πεδίου,

2. ψηφιακό zoom με αποτέλεσμα περισσότερη ευχέρεια κίνησης των εργαλείων μέσα στο σώμα της ασθενούς,

3. διεύρυνση χειρουργικού πεδίου κατά 20%,

4. δυνατότητα ελέγχου του φρουρού λεμφαδένα,

5. ενώ τέλος έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στη χειρουργική κονσόλα: υπερηχοτομογράφου, CT (αξονικής τομογραφίας), MRI (μαγνητικής τομογραφίας), της ασθενούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Τα παραπάνω αποτελούν πολύ σοβαρά τεχνικά πλεονεκτήματα για το χειρουργό και κατά συνέπεια και για την ασθενή.
Tελικά ποιός χειρουργεί;

Χειρουργεί ΠΑΝΤΑ ο γυναικολόγος και οι κινήσεις του γίνονται πιο ακριβείς και πιο λεπτές με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό σύστημα δεν έχει την παραμικρή αυτονομία, ούτε λειτουργεί σαν αυτόματος πιλότος. Είναι ,απλά, ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του χειρουργού-γυναικολόγου και χρησιμοποιείται για ένα άριστο, μοναδικό, χειρουργικό αποτέλεσμα στη γυναίκα ασθενή. Η υψηλή τεχνολογία είναι στη διάθεσή μας και όχι μόνο δεν μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά αποτελεί το μέλλον σε όλες τις γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε γυναίκα ένα ασφαλές, γρήγορο και αναίμακτο χειρουργείο.

Social share

Αρχειοθέτηση

Our website is protected by DMC Firewall!