Πως να αποφύγετε την Αρθροπλαστική με τη χρήση βιολογικών θεραπειών Βλαστοκύτταρα και Αιμοπετάλια (PRP’s)

Γράφτηκε από ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ :: [Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2019 12:27]
Πως να αποφύγετε την Αρθροπλαστική με τη χρήση βιολογικών θε...

Η θεραπεία αρκετών παθήσεων με τη χρήση των αρχέγονων μητρικών κυττάρων του οργανισμού ή βλαστοκυττάρων (stem cells) και αιμοπεταλίων (PRP’s) είναι πλέον πραγματικότητα.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;
Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα και είναι πλούσια σε ποσότητα στο μυελό των οστών και στο λιπώδη ιστό. Τα κύτταρα αυτά θεωρούνται πολυδύναμα γιατί δεν έχουν θεωρητικά λάβει την γονιδιακή εντολή που υποδεικνύει σε ποιο ακριβώς βιολογικό ιστό να εξελιχθούν.
Πώς λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα;
Τα βλαστοκύτταρα, ακριβώς επειδή δεν έχουν ακόμα ιστικό προσανατολισμό, θεωρητικά εξελίσσονται στον ίδιο ιστό όπου θα εγχυθούν. Για παράδειγμα, εάν εγχύσουμε βλαστοκύτταρα σε ένα φθαρμένο γόνατο, τότε αυτά δυνητικά θα φτιάξουν χόνδρο, συνδεσμικές δομές, αρθρικό υμένα, κ.ο.κ. Την ιδιότητα αυτή έχει εκμεταλλευτεί η σύγχρονη ορθοπαιδική τεχνολογία και με τη βοήθεια ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών γίνεται η λήψη των βλαστοκυττάρων και η προετοιμασία τους προς έγχυση.
Από ποιο σημείο του σώματος λαμβάνονται τα βλαστοκύτταρα;
Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να απομονωθούν σε ικανή ποσότητα, είτε από απευθείας λήψη από το μυελό των οστών, είτε από εκχύλιση από το λιπώδη ιστό του ανθρώπινου σώματος, είτε από καλλιέργεια αυτών. Στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση απαιτείται η λήψη του μυελού από τη λεκάνη ή την κνήμη ή του λιπώδους ιστού από την περιοχή της κοιλιάς.

Σε ποιες αρθρώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η έγχυση βλαστοκυττάρων;
Θεωρητικά, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να εγχυθούν σε οποιαδήποτε άρθρωση. Η καθημερινή χρήση τους όμως έχει καταδείξει ότι συχνότερα και με πολύ καλά αποτελέσματα, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα εφαρμόζεται κυρίως για την άρθρωση του γόνατος, του ισχίου.
Είναι βέβαια τα αποτελέσματα της θεραπείας;
Η θεραπεία καταπολέμησης της αρθρίτιδας με την έγχυση βλαστοκυττάρων έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται σε στάδια Ι & ΙΙ αλλά έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα κυρίως στην αναστολή της ταχείας εξέλιξης της αρθρίτιδας σε πιο προχωρημένα στάδια. Η αναγεννητική τους δράση που είναι πολύ ισχυρή, αρχικά επιφέρει ανακούφιση από τον πόνο και με την πάροδο του χρόνου επέρχεται και βελτίωση της λειτουργίας της εν λόγω άρθρωσης.
Σχετικά με τα PRP’s – αιμοπετάλια
Ηπιότερη και λιγότερη τραυματική μέθοδος σε σύγκριση με αυτή των βλαστοκυττάρων, η θεραπεία με έγχυση PRP’s επαναστατεί στον τρόπο πρόληψης της αρθρίτιδας φέρνοντας σήμερα τη θεραπεία του αύριο με την ενδοαρθρική χορήγηση πλάσματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma).
Τι είναι τα PRP’s;
Τα PRP αποτελούν συμβατό βιολογικό προϊόν του ίδιου του ασθενή, καθώς παράγονται από το αίμα του με απλή αιμοληψία από περιφερική φλέβα, όπως ακριβώς λαμβάνεται αίμα για τη διενέργεια απλών μικροβιολογικών εξετάσεων. Αυτή η ιδιαιτερότητα καθιστά το τελικό προϊόν συμβατό με το λήπτη, οπότε αποκλείονται όλων των τύπων οι αλλεργικές αντιδράσεις από τη χορήγηση.
Πώς λειτουργούν τα PRP’s;
Τα αιμοπετάλια πρωτίστως έχουν δράση στη διακοπή των αιμορραγιών. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σειρά παραγόντων που απελευθερώνουν στο σημείο της βλάβης, μεταξύ των οποίων είναι και ισχυροί αναγεννητικοί, αυξητικοί και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.
Οι παραπάνω παράγοντες ενισχύουν την επούλωση, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση αρχόμενων αρθριτικών βλαβών στις αρθρώσεις.

Είναι εύκολη η θεραπεία με τα PRP’s;
Η έγχυση PRP’s αποτελεί θεραπεία ιατρείου, δε χρειάζεται νοσηλεία και συνήθως συνοδεύεται από συνδυασμό τοπικών παραγόντων που μηδενίζουν οποιονδήποτε πόνο.
Η ενδεδειγμένη συχνότητα έγχυσης PRP για τις πιο συνηθισμένες παθήσεις είναι μια έγχυση ανά 20-30 ημέρες με μέγιστο αριθμό εγχύσεων τις τέσσερις. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ένα πρόβλημα σε χρονικό διάστημα τριών έως τεσσάρων (3 - 4) μηνών να αποτελέσει παρελθόν και το κυριότερο να μη χρειαστεί να γίνει καμία χειρουργική παρέμβαση.

Από τον ορθοπεδικό χειρουργό Ιωάννη Νικολόπουλο

Social share

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd