Πως επιτυγχάνεται το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μετά από θυρεοειδεκτομή;

Γράφτηκε από ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ :: [Δευτέρα, 02 Δεκέμβριος 2019 10:30]
Πως επιτυγχάνεται το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μετά από ...

Η παλιά παραδοσιακή μεγάλη τομή στο λαιμό, που γίνεται χαμηλά λίγο πάνω από το στέρνο, δεν αποτελεί πλέον αισθητικά ικανοποιητική προσπέλαση. Αφήνει μεγάλο σημάδι και συχνά οδηγεί σε υπερτροφική ουλή ή και χηλοειδές.
Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες για πραγματοποίηση θυρεοειδεκτομών με τη μικρότερη δυνατή τομή στο ιδανικότερο ύψος του τραχήλου (ελάχιστα επεμβατική ή μικροεπεμβατική θυρεοειδεκτομή). Άλλες πάλι τεχνικές επιχειρούν είσοδο μακριά από το λαιμό, όπως π.χ. με ρομποτικούς βραχίονες από τη μασχάλη, ή πολύ πρόσφατα με λαπαροσκοπικά εργαλεία μέσα από το στόμα, αλλά αυτές ακόμη δοκιμάζονται και δεν εφαρμόζονται προς το παρόν παρά μόνο σε περιορισμένη κλίμακα.
Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν πως οι περισσότεροι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι με αυτό που περιγράφει ο όρος μικροεπεμβατική θυρεοειδεκτομή και δεν ενδιαφέρονται για ρομποτική ή άλλη προσπέλαση από τη μασχάλη ή το στόμα.
Η ανάγκη που οδήγησε στην ανάπτυξη, εφαρμογή και εξέλιξή της μικροεπεμβατικής θυρεοειδεκτομής, είναι η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, η ελάττωση του χρόνου ενδονοσοκομειακής νοσηλείας καθώς και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς όμως συμβιβασμούς ως προς την χειρουργική τεχνική. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της μικροεπεμβατικής τεχνικής είναι ότι, εκτός από αισθητικά άριστη, διαρκεί λιγότερο χρόνο και συνοδεύεται από ριζικότερη εκτομή, με σαφώς μικρότερα ποσοστά κινδύνου εκδήλωσης μετεγχειρητικής υπασβεστιαιμίας ή βράγχους φωνής.
Η είσοδος επιτυγχάνεται με μία πολύ μικρή εγκάρσια τραχηλική τομή επί φυσιολογικής πτυχής (ρυτίδας) του δέρματος ψηλά στο λαιμό. Η εξέλιξη των μικροχειρουργικών τεχνικών και η χρήση ειδικών φακών μας επιτρέπουν να αφαιρούμε ολόκληρο τον αδένα, έχοντας το χειρουργικό μας πεδίο σε μεγέθυνση ώστε να διακρίνουμε και να προφυλάσσουμε όλες τις ευαίσθητες δομές που τον περιβάλλουν. Επιπλέον, η αναγνώριση και διαφύλαξη των άνω και των κάτω (παλίνδρομων) λαρυγγικών νεύρων επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικού νευροδιεγέρτη. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιούνται επίσης εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας όπως το ειδικό ψαλίδι υπερήχων και η διπολική διαθερμία. Έτσι η επέμβαση γίνεται αναίμακτα και με σεβασμό στους γύρω ιστούς.
Μία επέμβαση δεν μπορεί να είναι άριστη εάν δε μεριμνήσουμε και για το θέμα της επούλωσης. Το χειρουργείο ολοκληρώνεται με νεαροποίηση και πλαστική αποκατάσταση της συνέχειας του δέρματος, χωρίς να είναι πλέον αναγκαία η χρήση παροχέτευσης. Εφαρμόζεται ενδοδερμική σύγκλειση του δέρματος. Δεν υπάρχουν πια τα παραδοσιακά ράμματα. Και φυσικά δε χρειάζεται μετά από μέρες να αφαιρεθούν ή να κοπούν όπως γινόταν παλιά. Η χειρουργική μας ομάδα έχει αναπτύξει ιδιαίτερα αυτή την τεχνική, ενώ προτείνει επιπλέον ειδικά καλλυντικά σκευάσματα, που επιταχύνουν την ανάπλαση των κυττάρων και χαρίζουν όμορφο και χωρίς ουλές δέρμα.
Η χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα είναι ιδιαίτερα απαιτητική και γι’ αυτό πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό που να έχει εκπαιδευτεί σε κέντρα αναφοράς του εξωτερικού και που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων.
Από τον Ελευθέριο Σπάρταλη,χειρουργό ενδοκρινών αδένων

Social share

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is a Joomla Security extension!