Παχυσαρκία και Διαβήτης 2: H Χειρουργική Αντιμετώπιση προσφέρει οριστική θεραπεία.

Γράφτηκε από ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ :: [Πέμπτη, 23 Νοέμβριος 2017 10:39]
Παχυσαρκία και Διαβήτης 2: H Χειρουργική Αντιμετώπιση προσφέ...

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 αποτελούν μία σύγχρονη παγκόσμια επιδημία. Οι επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας (βαριατρικές επεμβάσεις) έχουν ως πρόσθετο θετικό αποτέλεσμα, εκτός από τη δραματική απώλεια βάρους και τη ρύθμιση έως και πλήρη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Χειρουργικές επεμβάσεις όπως η επιμήκης γαστρεκτομή και η γαστρική παράκαμψη είναι πιο αποτελεσματικές σε σχέση με οποιαδήποτε διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη 2, σε άτομα με παχυσαρκία. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με το διαβήτη μειώνονται δραματικά, τόσο πρώιμα όσο και απώτερα μετά τις επεμβάσεις και η θετική αυτή επίδραση είναι μακράς διαρκείας.

Είναι εντυπωσιακό πως η επαναφορά του σακχάρου αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα συμβαίνει μόλις λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, πριν επέλθει απώλεια βάρους. Πολυάριθμοι μηχανισμοί λειτουργούν μετεγχειρητικά ώστε να παρατηρηθεί αυτό το ευεργετικό φαινόμενο. Ο κυριότερος είναι η ανατομική μεταβολή της γαστρεντερικής οδού, γεγονός που ενεργοποιεί πληθώρα ορμονικών μεταβολών που βελτιώνουν τη δράση της ινσουλίνης και αποκαθιστούν τα επίπεδα του σακχάρου.

Η νέα αυτή ένδειξη χειρουργικής παρέμβασης για τη θεραπεία του διαβήτη 2 εμπίπτει στην κατηγορία της «Μεταβολικής Χειρουργικής» και αποτελεί την πιο καινοτόμο θεραπευτική μέθοδο, επί ενδείξεων.

Dr. Σπυρόπουλος Χαράλαμπος, MD, PhD, FACS
Γενικός Χειρουργός
Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ General

Social share

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd