Ο ρόλος της διατροφής στη θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 1.

Γράφτηκε από ΚΟΥΗ ΕΛΕΝΗ :: [Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2017 10:30]
Ο ρόλος της διατροφής στη θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη τ...

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ) είναι μία πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη ώστε ο οργανισμός μας να μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που παίρνει από τις τροφές. Κυρίως οι υδατάνθρακες, μετατρέπονται σε γλυκόζη που είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα.

Στον ΣΔ τύπου 1 έχουμε πλήρης έλλειψη ινσουλίνης.

Η διατροφή ήταν πάντα μέρος της θεραπείας για τον Σ.Δ τύπου 1. Οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για τα παιδιά με Σ.Δ. Έχουν ακριβώς την ίδια ανάγκη για μια ισορροπημένη διατροφή όπως οι συνομήλικοί τους χωρίς Σ.Δ.

Η σωστή ‘συνεργασία’ ινσουλίνης και γευμάτων είναι και αυτή που εξασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση. Το πλάνο διατροφής πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στο σχήμα ινσουλινοθεραπείας του παιδιού και τις καθημερινές του δραστηριότητες. Το συστατικό των γευμάτων που έχει άμεση επίδραση στις τιμές του σακχάρου είναι ο υδατάνθρακας. Όταν ένα γεύμα περιέχει π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, γάλα αυτοί θα περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος σε 15 λεπτά και θα ολοκληρωθεί η απορρόφησή τους σε γλυκόζη μέσα σε περίπου δύο ώρες. Η ποσότητα του υδατάνθρακα στο γεύμα έχει άμεση σχέση με τις τιμές σακχάρου στο αίμα και κατ’ επέκταση τις μονάδες ινσουλίνης. Προσπαθούμε πάντα να μιμηθούμε ένα υγιές πάγκρεας!

Κουή Ελένη

MSc

Παιδοδιατροφολόγος

Social share

Αρχειοθέτηση

Our website is protected by DMC Firewall!