Τέλος στη Φλεβική Ανεπάρκεια, χωρίς πόνο, ράμματα, ουλές και αφαίρεση της φλέβας. Επιστροφή του ασθενή στις δραστηριότητες του μέσα σε 3 ημέρες !

Γράφτηκε από ILIAS CHARALAMPOS :: [Πέμπτη, 26 Μάιος 2016 09:59]
Τέλος στη Φλεβική Ανεπάρκεια, χωρίς πόνο, ράμματα, ουλές και...

Οι νεότερες εξελίξεις για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών ευρυαγγειών και των ελκών στα κάτω άκρα. Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε σύντομους χρόνους

Tο καλοκαίρι είναι γεγονός ότι αισθανόμαστε τα πόδια μας πιο «βαριά», πόσο μάλιστα όταν υποφέρουν από συγκεκριμένες παθήσεις που κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Για παράδειγμα οι ευρυαγγείες και τα έλκη ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους, με συμπτώματα ιδιαίτερα ενοχλητικά, προκαλώντας μέχρι και δυσκολία στο βάδισμα. Ευτυχώς όμως, η ιατρική επιστήμη τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει τέτοια πρόοδο, σε ότι αφορά τη θεραπεία των συγκεκριμένων παθήσεων, προσφέροντας ανακούφιση και μακροχρόνιο αποτέλεσμα στους πάσχοντες. Ο αγγειοχειρουργός - αγγειολόγος Χαράλαμπος Κ. Ηλίας στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την απαλλαγή από τις ευρυαγγείες και τα έλκη.

- Κύριε Ηλία μιλήστε μας για τις ευρυαγγείες.

- Οι ευρυαγγείες είναι μικρές γενικά φλέβες οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία των σκελών και κυρίως στο γυναικείο φύλο. Τα σημεία αυτά είναι στην έσω και έξω επιφάνεια των μηρών και στην έξω επιφάνεια των κνημών. Οι ευρυαγγείες που είναι τριχοειδείς κόκκινου χρώματος, εμφανίζονται στο πρόσωπο ανδρών και γυναικών, κυρίως στη μύτη και πέριξ αυτής ενώ στα κάτω άκρα εμφανίζονται με χρώμα κόκκινο αλλά και σκούρο μπλε, έτσι ώστε να τις χαρακτηρίζουμε με διάφορα ονόματα όπως: τριχοειδείς, αραχνοειδείς, θυσανοειδείς κλπ.

 - Για ποιο λόγο εμφανίζονται τόσο έντονα στις γυναίκες και γιατί κάποιες ασθενείς δεν μπορούν ν’ απαλλαγούν από αυτές;

- Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η κληρονομικότητα και η εγκυμοσύνη αποτελούν τις πιο γνωστές αιτίες. Υπάρχουν όμως και άλλες λιγότερο γνωστές αλλά σημαντικές όπως είναι η αυξημένη ευαισθησία των υποδοχέων του δέρματος στις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα. Γι’ αυτό βλέπουμε να διογκώνονται οι ευρυαγγείες σε ορμονικές διαταραχές, σε γυναικολογικά προβλήματα και σε χρήση ορμονών-αντισυλληπτικών. Το καλοκαίρι με την ζέστη και την έκθεση στον ήλιο οι ευρυαγγείες γίνονται εντονότερες. Ποιο σπάνιες αιτίες είναι οι μικροτραυματισμοί των κάτω άκρων, η κακή διατροφή και η χρήση διάφορων μηχανημάτων σε ινστιτούτα αδυνατίσματος (για κυτταρίτιδα, σύσφιξη κλπ.). Στα σημεία που τραυματίζεται κανείς δημιουργείται μικροαγγειογένεση και ευρυαγγείες εκεί που δεν υπήρχαν. Αυτό είναι ένα γεγονός που το αναφέρουν αρκετές γυναίκες.

 - Είναι επώδυνη η παρουσία τους;

- Όταν οι ευρυαγγείες συρρέουν κατά πολλές μπορεί να δημιουργήσουν και πόνο ή αίσθημα βάρους, γιατί συνδέονται με το κεντρικό επιπολής δίκτυο μέσω μεγαλύτερων φλεβών όπου και τροφοδοτούνται. Η θεραπεία τους γίνεται στο ιατρείο και χρειάζεται κατά μέσο όρο 5-8 συνεδρίες, αναλόγως της βαρύτητας και της έκτασης των ευρυαγγειών. Πρέπει όμως ο αγγειοχειρουργός να είναι γνώστης όλων των μεθόδων για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

- Πώς δηλαδή αντιμετωπίζονται;

- Χρησιμοποιούμε τις μικροσκληρυντικές ενέσεις για τις μεγαλύτερες φλέβες και το laser για τις μικρές τριχοειδείς και αραχνοειδείς ευρυαγγείες. Το laser τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ στη θεραπεία με δύο τρόπους: είτε επιδερμικά για τις πολύ μικρές ευρυαγγείες που είναι μικρότερες και από την πολύ μικρή βελόνα, και διαδερμικά με την χρήση λεπτής οπτικής ίνας 200μm. Με το συνδυασμό και των τριών αυτών τεχνικών η επιτυχία ξεπερνά το 90%, αυτό είναι σπουδαίο γιατί μόνο με την μία μέθοδο δεν φτάνει το 30%.

- Διαρκεί πολύ η θεραπεία;

- Οι συνεδρίες γίνονται συνήθως μία φορά την εβδομάδα, αποφεύγοντας τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο λόγω της ζέστης.  Η θεραπεία χρειάζεται υπομονή από γιατρό και ασθενή και τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνονται μετά από 1-2 μήνες αναλόγως με την επιδερμίδα. Μετά χρειάζεται να γίνεται μια παρακολούθηση και «συντήρηση» κάθε 4-5 χρόνια με 1-2 συνεδρίες για να διατηρείται έτσι το καλό αποτέλεσμα, γιατί μην ξεχνάμε ότι το σώμα δεν θα σταματήσει να παράγει ευρυαγγείες καθώς είναι πολυπαραγοντική η αιτία τους. Πολύ σημαντικό είναι ότι τα πόδια ανακουφίζονται και δεν είναι βαριά όπως πριν, μετά από μια τέτοια  θεραπεία. Γι’ αυτό η έγκαιρη αντιμετώπιση  είναι πρωταρχικής σημασίας.

- Άλλο ένα πρόβλημα, ιδιαίτερα ενοχλητικό, είναι και τα έλκη. Σωστά;

- Το έλκος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση των κάτω άκρων με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις όχι μικρές. Η φλεβική ανεπάρκεια τελευταίου σταδίου μπορεί να προκαλέσει έλκος, το οποίο αποκαλείται «άτονο». Εμφανίζεται συνήθως στην έσω επιφάνεια του κάτω τμήματος της κνήμης, πάνω από το σφυρό. Υπάρχουν όμως και άλλες ασυνήθιστες θέσεις όπως στην έξω επιφάνεια της κνήμης. Μετά από θρόμβωση επίσης μπορεί να εμφανιστεί έλκος μετά από χρόνια.

- Πως αντιμετωπίζονται τα έλκη;

- Ένα νέο «όπλο» υπάρχει στη φαρέτρα μας για τη ταχύτερη αντιμετώπιση αυτών των ελκών. Αυτό είναι το laser ELVeS 1470nm , το οποίο χρησιμοποιούμε όχι μόνο για τα άτονα έλκη αλλά και τα έλκη λόγω αγγειίτιδας τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολα στη θεραπεία τους, και τελευταία για τα διαβητικά και νευροπαθητικά έλκη. Η θεραπεία με το laser γίνεται σε εξωνοσοκομειακή βάση και μπορεί ν’ αποφευχθούν επεμβάσεις κάλυψης του έλκους με μοσχεύματα. Προτιμούμε 1 θεραπεία την εβδομάδα με χαμηλής ισχύος ενέργεια και χαμηλό pulse duration ανάλογα με την αντοχή του ασθενούς. Ακόμα και άτονο έλκος 4,5 ετών σε ασθενή που υποβλήθηκε σε χειρουργείο «κάλυψης» με δερμαικό μόσχευμα και το απέρριψε, επουλώθηκε σε 4 μήνες με laser.

 - Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας;

- Είναι ανώδυνη, προκαλώντας φωτοδιέγερση και ενεργοποιώντας τους ινοβλάστες παράγεται σταδιακά νέος ιστός, επιθηλιακός, καθώς και ινική , συντελώντας έτσι στην φυσική επούλωση του έλκους, όσο μεγάλης έκτασης κι αν είναι. Εννοείται πως μαζί με το laser αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και την αιτία που το δημιουργεί, με φάρμακα, ελαστική περίδεση, έλεγχος του σακχάρου και ρύθμιση, επουλωτικές αλοιφές κλπ., έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική και οργανωμένη θεραπεία.

Απο τον αγγειοχειρουργό Χαράλαμπο Ηλία

Social share

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd