Η τριχόπτωση απο τη νεογνική μέχρι τη νεανική ηλικία!

Γράφτηκε από ΤΖΕΡΜΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ :: [Τετάρτη, 13 Απρίλιος 2016 12:00]
Η τριχόπτωση απο τη νεογνική μέχρι τη νεανική ηλικία!

Η  απώλεια των μαλλιών στα βρέφη, τα παιδιά, τους εφήβους και τα άτομα νεαρής ηλικίας είναι ένα εντελώς διαφορετικό πρόβλημα από εκείνο που συναντάται στους ενήλικες.

Τα αίτια είναι πολυάριθμα, η συσχέτιση με γενετική διαταραχή πολύ μεγαλύτερη, ενώ η θεραπεία καθώς και η πρόγνωση διαφοροποιούνται σε σχέση με την αλωπεκία των ενηλίκων.

Η εκτίμηση ενός παιδιού με απώλεια τριχών θα πρέπει να περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, τη διενέργεια τριχοσκόπησης και την μικροσκοπική εξέταση του βολβού και του στελέχους της τρίχας.

Συγγενής ή πρώιμα αρχόμενη αλωπεκία

Διακρίνεται σε διάχυτη και εντοπισμένη. Η διάχυτη διακρίνεται σε μερική (υποτρίχωση) ή ολική (ατριχία). Μπορεί να αποτελεί ένα ξεχωριστό εύρημα ή να συνυπάρχει με παθολογία του δέρματος ή να αποτελεί μέρος συνδρόμου.

Η αλωπεκία μπορεί να είναι παρούσα κατά τη γέννηση ή να ξεκινά τους πρώτους μήνες της ζωής. Στα νεογνά, λόγω του ποικίλου αριθμού τριχών, η διάγνωση μιας εκτεταμένης αλωπεκίας μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και για αρκετά χρόνια.

Αιτίες ουλωτικής αλωπεκίας στα παιδιά

Στην προκειμένη περίπτωση, αιτία της τριχόπτωσης είναι κάποια πάθηση του δέρματος, όπως:

  1. Διαταραχές ανάπτυξης και κληρονομούμενα νοσήματα: απλασία δέρματος, επιδερμιδικοί σπίλοι, ποροκεράτωση του Mibelli, ιχθυάσεις, νόσος Darier κλπ
  2. Βλάβες από φυσικά αίτια: μηχανικά τραύματα, εγκαύματα, ακτινοδερματίτις
  3. Μικροβιακές φλεγμονές: δερματοφυτίες, βακτηριακές λοιμώξεις (φυματώδης λύκος, λέπρα, τριτογονος σύφιλη, δοθιήνας, ψευδάνθραξ, θυλακίτις, ακμή νεκρωτική), λεϊσμανίαση, ιογενείς λοιμώξεις (έρπης ζωστήρ, ανεμευλογιά, ευλογιά)
  4. Νεοπλασίες: βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ουλοποιητικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μεταστατικά καρκινώματα
  5. Διάφορες άλλες δερματοπάθειες αγνώστου αιτιολογίας: ομαλός λειχήνας, ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία, λιποειδική νεκροβίωση, σαρκοείδωση, καλοήθες πεμφιγοειδές των βλεννογόνων, θυλακική βλεννίνωση

Η τριχόπτωση αμέσως μετά την εφηβεία

Η εμφάνιση τριχόπτωσης σε άνδρες κυρίως νεαρής ηλικίας (18-24) είναι ένα φαινόμενο πολύ σύνηθες.

Στο σύνολο των περιπτώσεων η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί την κύρια αιτία, όμως είναι πιθανό και άλλοι παράγοντες να συνδράμουν στην έναρξη της τριχόπτωσης, όπως: οι κακές διατροφικές συνήθειες, που οδηγούν σε συσσωρευμένη ανεπάρκεια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, επιβαρυντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, το στρες, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, διάφορες παθήσεις, κλπ.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της τριχόπτωσης σε αυτές τις ηλικίες είναι ότι η αραίωση των μαλλιών γίνεται εμφανής όταν πλέον έχει χαθεί μεγάλο ποσοστό της αρχικής τριχοφυΐας.

Επίσης επειδή η τριχόπτωση είναι ένα σύμπτωμα που συνεχώς βρίσκεται σε εξέλιξη, σε νεαρή ηλικία είναι πολύ πιθανό η δότρια περιοχή να μην έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

Επιπλέον, όταν  η τριχόπτωση ξεκίνα σε νεαρή ηλικία, οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε εκτεταμένη αραίωση σύντομα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανδρική τριχόπτωση σε νεαρή ηλικία

Η τριχόπτωση είναι μια κατάσταση με σοβαρό αντίκτυπο στους άνδρες νεαρής ηλικίας, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τον ψυχικό τους κόσμο.

Επηρεάζει την εικόνα του «εγώ», μιας και εστιάζει στο τριχωτό της κεφαλής, σημείο που αποτελεί κέντρο αναφοράς του εαυτού μας και της σύγχρονης αισθητικής αντίληψης για την εικόνα μας γενικότερα.

Η σχέση αυτών των ανδρών με τους γύρω τους, σε κοινωνικό, επαγγελματικό και ερωτικό επίπεδο διέπεται από συναισθηματικές καταστάσεις που ωθούν τους πάσχοντες σε μια εσωστρεφή διάθεση.

Πολλές μελέτες και έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες αποδεικνύουν  ότι το στοιχείο που καθορίζει  την εκδήλωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η παρουσία ενός ενζύμου στον θύλακο της τρίχας.

Με το όνομα 5α- αναγωγάση

Το συγκεκριμένο ένζυμο έχει την ιδιότητα να μετατρέπει την τεστοστερόνη που παράγεται από τους όρχεις, κυκλοφορεί στο αίμα και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα τόσο στους πάσχοντες από τριχόπτωση, όσο και στους έχοντες μαλλιά.

Η τεστοστερόνη, με τη δράση του ενζύμου 5α-αναγωγάση, μετατρέπεται στο ισχυρότατο παράγωγό της, την διυδροτεστοστερόνη (DHT), μια πολύ ισχυρότερη ορμόνη που δρα τοπικά στον θύλακο της τρίχας και οδηγεί τελικά στην απώλεια της.

Η ποσότητα του ενζύμου στα τριχοθυλάκια και το πώς κατανέμεται στο τριχωτό της κεφαλής ρυθμίζει την ηλικία έναρξης της τριχόπτωσης, το ρυθμό απώλειας των τριχών και την έκταση της τελικής κατάστασης.

Η παρουσία του συγκεκριμένου ενζύμου ρυθμίζεται γονιδιακά και κληρονομείται και από τους δύο γονείς.

Πολλοί πάσχοντες, ενώ ο πατέρας τους διατηρεί τα μαλλιά του σε μεγάλη ηλικία, οι ίδιοι τα χάνουν. Φαινόμενο για το οποίο ευθύνεται το γονίδιο από την πλευρά της μητέρας. Το γονίδιο έχει εκφραστεί  στον πατέρα ή στα αδέρφια της, ενώ η ίδια από την δράση των γυναικείων ορμονών προστατεύεται, τουλάχιστον μέχρι και την εμμηνόπαυση.

Το αποτέλεσμα είναι οι τρίχες της κεφαλής να πέφτουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό, οι καινούργιες να βγαίνουν πιο λεπτές, και τελικά να παράγεται λίγο χνούδι ή και τίποτα.

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές της αραίωσης είναι στα πλάγια του μετώπου προς τους κροτάφους, στην κορυφή της κεφαλής, ενώ όσο εξελίσσεται η αλωπεκία, μπορεί να επηρεάσει όλο το τριχωτό, αφήνοντας μία μικρή άθικτη περιοχή στην ινιακή χώρα.

Σήμερα πλέον, υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές επιλογές, τόσο για την πρόληψη της αλωπεκίας, όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Ένα ηλεκτρονικό αποτύπωμα του τριχωτού της κεφαλής

Πριν όμως από οποιαδήποτε διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση, θα πρέπει να προηγείται τριχοσκόπηση ως το πρώτο απαραίτητο βήμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Το πλήθος, καθώς και η διαφορετικότητα των παραγόντων που προκαλούν την νόσο, καθιστούν πρόκληση τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, η οποία χωρίς την κατάλληλη σταδιοποίηση αλλά και παρακολούθηση κατά την διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής, δεν μπορεί να δώσει σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα. Σε κάθε τριχοσκόπηση, καταγράφονται και μελετούνται με ηλεκτρονική ακρίβεια τα εξής:

  • Ο αριθμός των υπαρχόντων τριχοθυλακίων
  • Ο αντίστοιχος αριθμός τριχών
  • Το πάχος της τρίχας
  • Ο αριθμός των μονών τριχοθυλακίων
  • Απο τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο Χριστόφορο Τζερμιά
Social share

Αρχειοθέτηση

Our website is protected by DMC Firewall!