ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΟ LASER ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΡΣΩΝ

Γράφτηκε από ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ :: [Πέμπτη, 31 Μάρτιος 2016 14:08]
ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΟ LASER ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙ...
 • Τι εννοούμε με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια; Tι ακριβώς είναι οι κιρσοί;

Με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε τη μη σωστή σύγκλειση κάποιων από τις βαλβίδες της μεγαλύτερης κυρίως σε μήκος φλέβας του επιπολής φλεβικού δικτύου των ποδιών (μείζων σαφηνής) που ως αποτέλεσμα έχει την παλινδρόμηση του αίματος και τη δημιουργία κιρσών (σακοειδείς-οφιοειδείς φλεβικές διατάσεις).

 • Ποιά η συχνότητα της πάθησης;

Περίπου το 70% των γυναικών και το 40% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ή θα αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων.

 • Ποιοι θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες;

Eνοχοποιούνται κυρίως η κληρονομικότητα, η ηλικία του/της ασθενούς, το φύλο, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η μειωμένη δραστηριότητα του ατόμου.

 • Για ποιες ενοχλήσεις παραπονείται ο ασθενής;

Η σταδιακά αυξανόμενη παλινδρόμηση του αίματος οδηγεί σε αύξηση της εσωτερικής φλεβικής πίεσης και επομένως σε χρόνια φλεβική συμφόρηση. Πέρα επομένως από την ύπαρξη κιρσών και πιθανού οιδήματος, ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από πόνους, αίσθημα βάρους, τάσης και καύσο, σε προχωρημένα δε στάδια να φέρει αλλοιώσεις του δέρματος (μελάγχρωση, ξηρότητα) καθώς και να ταλαιπωρείται από επαναλαμβανόμενες θρομβοφλεβίτιδες.

 • Πως τίθεται η ακριβής διάγνωση της πάθησης;

Mε τη διενέργεια triplex φλεβών των κάτω άκρων όπου διαπιστώνεται μεταξύ άλλων η παλινδρόμηση του αίματος (reflux) λόγω της ανεπάρκειας των φλεβικών βαλβίδων.

 • Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι θεραπείας/αντιμετώπισης;

                Η συμβατική κλασική χειρουργική των κιρσών των κάτω άκρων (σαφηνεκτομή), πρόσφατα έδωσε τη θέση της σε νεότερες μεθόδους  (ενδοαυλικές) που ανήκουν στις ελάχιστα επεμβατικές, όπως ο ενδοαυλικός αποκλεισμός (ενδοφλεβική εξάλειψη) της ανεπαρκούσας μείζονος σαφηνούς φλέβας με τη χρήση θερμικής ενέργειας  Laser.

 • Θα μας πείτε λίγα λόγια για τη διαδικασία της θεραπείας με Laser;

Γίνεται διαδερμική παρακέντηση της μείζονος σαφηνούς φλέβας υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Στη συνέχεια προωθείται τελικά καθετήρας που φέρει στην κορυφή του την οπτική ίνα Laser. Ακολούθως γίνεται εφαρμογή διογκωτικής τοπικής αναισθησίας πέριξ της μείζονος σαφηνούς φλέβας. Η δέσμη φωτός Laser οδηγεί στη σύμπτυξη και συρρίκνωση του φλεβικού τοιχώματος με τελικό αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό σφράγισμα του αυλού του πάσχοντος φλεβικού στελέχους.

 • Ποιά είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματα του ενδοαυλικού αποκλεισμού με Laser;

Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία  χωρίς δημιουργία δερματικών τομών. Η διάρκειά του κυμαίνεται γύρω στα 45 min και έχει αποδειχθεί η πλέον εύχρηστη, ασφαλής, ταχεία και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Πρόσφατα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μεγάλης Βρεταννίας  (NICE) στις κατευθυντήριες οδηγίες του αναφέρει ότι η σαφηνεκτομή προσφέρεται μόνο στην περίπτωση που οι νεότερες ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές μέθοδοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ο ενδοαυλικός αποκλεισμός με Laser προσφέρει βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα, μειωμένη ταλαιπωρία και  εφαρμογή ακόμη και σε εξωτερικούς ασθενείς. Εξασφαλίζει επίσης γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, μειώνοντας σημαντικά το πραγματικό κόστος της μεθόδου.

 • Πότε ενδείκνυται η σκληροθεραπεία των κιρσών με αφρό;

Η έγχυση σκληρυντικής ουσίας, αναμεμιγμένη με συγκεκριμένη ποσότητα αέρα, στην ανεπαρκούσα ή κιρσοειδή φλέβα ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις :

 1. απομονωμένοι επιφανειακοί κιρσοειδείς φλεβικοί κλάδοι
 2. υποτροπή κιρσών μετά χειρουργική αντιμετώπιση
 3. ασθενείς που αρνούνται να χειρουργηθούν
 4. κιρσοί συνοδευόμενοι από άτονα φλεβικά έλκη
 5. σε ασθενείς με αντένδειξη για χειρουργείο
 • Πως αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες;

Η έγχυση αμιγώς σκληρυντικής ουσίας είναι σήμερα η πλέον ενδεδειγμένη και ασφαλής θεραπεία. Συνήθως απαιτούνται μερικές συνεδρίες. Η εμπεριστατωμένη γνώση της φλεβικής παθολογίας, η επιμονή, η υπομονή και η εμπειρία του εξειδικευμένου ιατρού οδηγούν σε εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ο/η ασθενής δε χρήζει κάποιας προφύλαξης ή περιορισμού.

Απο τον αγγειακό- ενδαγγειακό χειρουργό Κωνσταντίνο Ξηρομερίτη

Social share

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is a Joomla Security extension!