Ραγάδες και εγκυμοσύνη!

Γράφτηκε από ΒΟΓΚΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ :: [Παρασκευή, 17 Ιούλιος 2015 10:54]
Ραγάδες και εγκυμοσύνη!

Τι είναι?

Οι ραγάδες είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες (σπανιότερα και άντρες). Προκύπτουν συνήθως εξαιτίας κάποιας απότομης αυξομείωσης βάρους και για το λόγο αυτό, τις συναντάμε σχεδόν στο 80% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς αλλά και σε άλλα σημεία (μηρούς, στήθος, γενικά όπου παρατηρείται μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους) αλλάζει απότομα, μεγαλώνει γρηγορότερα από ότι το δέρμα μπορεί να ακολουθήσει, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ελαστικότητά του και κατ’ επέκταση να δημιουργείται αυτό που γνωρίζουμε όλες μας ως «ραγάδα»

Θα μου συμβεί εμένα?

Ο βαθμός στον οποίο θα εμφανιστούν εξαρτάται φυσικά και από άλλα πράγματα. Είναι πιθανόν να ακολουθήσεις τη γραμμή που χάραξε η μητέρα σου και η γιαγιά σου πριν από εσένα, εξαρτάται επίσης και από τις ορμόνες που κάθε μια από εμάς ανεβοκατεβάζει κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Το σημαντικό είναι ότι αποτελούν ένα αισθητικό –και μόνο- πρόβλημα και ότι σε καμία περίπτωση δεν θέτουν σε κίνδυνο την μητέρα ή το μωρό.

Σε κάποιες γυναίκες, η εμφάνιση των ραγάδων δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα ενώ σε κάποιες άλλες υπάρχει ελαφριά φαγούρα ή κάψιμο που ανά περίπτωση μπορεί να είναι ενοχλητικό. Από το χρώμα τους μπορούμε να εκτιμήσουμε περίπου και την ηλικία τους: οι κόκκινες ραγάδες είναι πιο πρόσφατες ενώ όσο παραμένουν το χρώμα τους ανοίγει και γίνονται όλο και πιο άσπρες.

Υπάρχει συνταγή της επιτυχίας?

Όχι. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσουμε 100% από πριν ότι δεν θα κάνεις ούτε μια ραγάδα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε όσο πιο πιστά μπορούμε μεθόδους πρόληψης για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι συμβουλές μας είναι:

1. Μην τρώτε σαν να έχει έρθει το τέλος του κόσμου. Αυτή είναι μια συμβουλή για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εν προκειμένω είναι χρήσιμη και για την πρόληψη των ραγάδων. Ισορροπημένα, θρεπτικά και υγιεινά γεύματα θα φροντίζουν να μην λαμβάνετε υπέρογκες ποσότητες λιπαρών που όπως είπαμε είναι πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση των ραγάδων.

2. Γυμναστείτε! Για να ελέγξετε ακόμα αποτελεσματικότερα την αύξηση του βάρους, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.

3. Να πίνετε άφθονο νερό. Που είναι μοναδικό στο να βοηθά στην αποβολή των τοξινών και στην ανανέωση του δέρματος.

4. Πασαλειφθείτε! Στο εμπόριο υπάρχουν πραγματικά αναρίθμητα προϊόντα που υπόσχονται θαύματα και σε συνεννόηση με το δερματολόγο σας μπορείτε να επιλέξετε κάποιο. Το μυστικό είναι να ενυδατώνεστε όσο περισσότερο γίνεται. Επιπροσθέτως, ένα ημερήσιο χαλαρωτικό μασάζ στην κοιλιά για λίγη ώρα είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά για εσάς και το μωρό σας. Προσοχή! Μην επιλέξετε μια κρέμα στην τύχη! Κάποια από τα συστατικά των αναπλαστικών κρεμών μπορεί να έχουν αντενδείξεις τερατογένεσης και προφανώς δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Μιλήστε με το δερματολόγο σας και ζητήστε του να σας συστήσει κάποιο κατάλληλο προϊόν. Όσο πιο νωρίς στην εγκυμοσύνη ξεκινήσετε την ενυδάτωση και όσο πιο συστηματικά, τόσο καλύτερα

5. Να αποφύγετε τον πολύ ήλιο κυρίως για να μη σας γυρίσει πίσω στην τόσο εντατική σας προσπάθεια για ενυδάτωση

6. Μην στεναχωριέστε!  Ακόμα κι αν εσείς κάνετε τα πάντα, οι ραγάδες είναι πιθανόν να κάνουν τελικά την εμφάνισή τους. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, νέες μέθοδοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους που μας επιτρέπουν να επέμβουμε και μετά τη δημιουργία τους. Υπάρχει το Micro-Needling με εξαιρετικά αποτελέσματα και το Fractional Laser CO2 το οποίο προκαλεί ανεπαίσθητους μικροτραυματισμούς στο δέρμα, αναγκάζοντας το τραυματισμένο δέρμα να απομακρυνθεί και στη θέση του να δημιουργηθεί νέο, χωρίς ραγάδες, δέρμα. Για δυσκολότερες περιπτώσεις (παλιές ραγάδες ή ιδιαίτερα επίμονες) συνδυάζουμε και με άλλες επεμβατικές ή μη επεμβατικές θεραπείες ανά περίπτωση και ερχόμαστε έτσι πιο κοντά, είτε στην πλήρη εξάλειψή τους, είτε στη σημαντική εξασθένιση τους.

 Η Λήνα Βόγκα είναι η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος των ιατρείων Υγείας Όψη, στο κέντρο των Αθηνών και στον Ωρωπό

Social share

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is a Joomla Security extension!