Ευρυαγγείες: Πως να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά “σπασμένα αγγεία” στα πόδια

Γράφτηκε από ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ :: [Τετάρτη, 17 Ιούνιος 2015 12:33]
Ευρυαγγείες: Πως να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά “σπασμένα ...

Ευρυαγγείες είναι οι αντιαισθητικές μικρές κόκκινες και μπλε φλέβες που εμφανίζονται σαν ιστός αράχνης στα κάτω άκρα. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και σαν “σπασμένα αγγεία” αλλά στη πραγματικότητα πρόκειται απλά για παθολογικά διατεταμένες τριχοειδείς φλέβες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα.

Αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα που αφορά κατ'εξοχήν το γυναικείο φύλο. Οι σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης τους είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές μεταβολές και η εγκυμοσύνη ενώ η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη κίνησης, η ζέστη και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι ευρυαγγείες αποτελούν κατά κανόνα αισθητικό πρόβλημα και δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός ίσως από ένα τοπικό κάψιμο ή τσούξιμο. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις , ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από συμπτώματα δυσανάλογα έντονα, μπορεί να αποτελούν την “κορυφή του παγόβουνου”, να αποτελούν δηλαδή ένδειξη ανεπάρκειας μεγαλύτερων φλεβών που βρισκονται πιο βαθιά. Επομένως πριν την έναρξη της θεραπείας είναι σκόπιμος ο έλεγχος με έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) ολόκληρου του φλεβικού δικτύου του άκρου.

Η βάση της θεραπείας των ευρυαγγειών ειναι η σκληροθεραπεία, η εγχυση δηλαδή στις παθολογικές φλέβες με μια πολύ λεπτή βελόνα ειδικού διαλύματος, το οποίο προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη του φλεβικού τοιχώματος με αποτέλεσμα η φλέβα τελικά να υφίσταται ίνωση και να εξαφανίζεται. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε συνεδρίες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, ειναι ασφαλής, ανώδυνη και γίνεται στο χώρο του ιατρείου. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά και μετά τοποθετείται γύρω από το πόδι ένας ειδικός ελαστικός επίδεσμος ή κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης που είναι απαραίτητο να παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, συνήθως 5-10 ημέρες. Στο διάστημα αυτό η καθημερινή δραστηριότητα και άσκηση γίνεται κανονικά αλλά η έντονη σωματική άσκηση και η γυμναστική καλό ειναι να αποφευχθεί για μία εβδομάδα περίπου. Για ένα ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα, γίνεται επανεκτίμηση ένα μήνα μετα το πέρας της θεραπείας και διόρθωση πιθανών μικρών ατελειών.

Απο τον αγγειολόγο- αγγειοχειρουργό Χρήστο Ρηγόπουλο

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Social share

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd