Σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών κιρσών

Γράφτηκε από ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ :: [Παρασκευή, 15 Μάιος 2015 10:57]
Σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών κιρσών

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παθολογικές καταστάσεις των φλεβών των κάτω άκρων;

Το φλεβικό σύστημα των ποδιών μας αποτελείται από επιπολής (επιφανειακές), εν τω βάθει (βάθους) και διατιτραίνουσες φλέβες. Με τη βοήθεια βαλβίδων οι επιφανειακές φλέβες μεταφέρουν το αίμα από τα άνω δερματικά στρώματα μέσω των διατιτραινουσών φλεβών στις εν τω βάθει και αυτές με τη σειρά τους μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Ενδεχόμενη νόσος των βαλβίδων (ανεπάρκεια) μπορεί να προκαλέσει:

• Κιρσούς: σχηματίζονται στις επιφανειακές φλέβες καθώς το αίμα που λιμνάζει σε αυτές τις διογκώνει δίνοντάς τους σχοινοειδή μορφή με πιθανές ελικώσεις. Εκτός του αισθητικού προβλήματος οι κιρσοί προξενούν κούραση, κάψιμο, φαγούρα, κράμπες και πόνο. Οι ενοχλήσεις επιδεινώνονται συνήθως μετά από μακρά καθιστική θέση, τις βραδινές ώρες, στην αρχή κάθε ζεστής εποχής, προ της περιόδου και κατά την εγκυμοσύνη.

Θρομβοφλεβίτιδα: αποτελεί συχνό και επώδυνο σύμπτωμα της φλεβικής ανεπάρκειας κατά το οποίο δημιουργείται θρόμβος, το τοίχωμα τις φλέβας φλεγμαίνει, το δέρμα γίνεται σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, αλλά μετά από τη φλεβική θρόμβωση είναι πιθανή η εμφάνιση κιρσών (δευτεροπαθείς κιρσοί).

• Φλεβικά έλκη: πληγές που προξενούνται σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας. Ενδεχόμενη νόσος του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου προκαλεί σημαντικές διαταραχές στην αιματική ροή. Εάν οι εν τω βάθει φλέβες ανεπαρκέσουν τότε δεν μπορούν να παροχετεύσουν τη ροή του αίματος, γεγονός που προοδευτικά επιφέρει χρόνιες παθήσεις των φλεβών:

• Θρόμβωση του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου είναι μια σοβαρή παθολογική κατάσταση με συναφείς επιπλοκές τη χρόνια φθορά των φλεβικών βαλβίδων και την πνευμονική εμβολή.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που συντελούν στην φλεβική ανεπάρκεια;

bad-posture-computer-chair-med-e1372902971826-1024x576

 

Στους παράγοντες που συντελούν στην φλεβική ανεπάρκεια συμπεριλαμβάνονται: η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και εργασίας (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, διατροφή,   επαγγελματική δραστηριότητα με παρατεταμένη ορθοστασία ή ακινητοποίηση, κ.λπ.), οι ορμονικές αλλαγές (αντισυλληπτική αγωγή, εγκυμοσύνη, κ.α.), η ηλικία, ενδεχόμενο ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, συγγενείς (γενετικοί) λόγοι όπως η έλλειψη βαλβίδων που οδηγεί σε φλεβική ανεπάρκεια  σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Πως γίνεται η διάγνωση της φλεβικής νόσου;

   Venous-duplex-Ultrasound-for-vein-mapping-and-venous-reflux-studyΗ διάγνωση της φλεβικής νόσου είναι κρίσιμης σημασίας για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Εκτός από το ιστορικό του ασθενούς και την προσεκτική εξέταση των ποδιών από ειδικό ιατρό ενδεχομένως   να κριθεί αναγκαία μια από τις ακόλουθες εξετάσεις:

Υπέρηχο doppler : είναι η πιο συχνά εφαρμοσμένη τεχνική που επιτρέπει στον ιατρό να καθορίσει την ταχύτητα και την κατεύθυνση της ροής του αίματος μέσα στη φλέβα.

Υπερηχογράφημα duplex: επιτρέπει τον ακριβή καθορισμό της ταχύτητας και της ροής του αίματος προσφέροντας επιπλέον πλήρη απεικόνιση των αιμοφόρων αγγείων και λεπτομερή στοιχεία για την κατάσταση των φλεβών.

• Ρεογραφία ανάκλασης φωτός (LRR ή φωτοπληθυσμογραφία): επιτρέπει στον  ιατρό να εντοπίσει τυχόν διαταραχές στη φυσιολογική φλεβική λειτουργία.

Φλεβογραφία: είναι μια ακτινογραφία των φλεβών, επιτυγχάνεται με τη χρήση σκιαγραφικού και απεικονίζει τη μορφή των φλεβών, τη λειτουργία των βαλβίδων και την κατεύθυνση της αιματικής ροής.

Ποιες  επιλογές έχω για τη θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων;

Οι κιρσοί συχνά θεραπεύονται για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, η θεραπεία τους συνίσταται κυρίως για ιατρικούς λόγους καθώς οι επιπλοκές μπορεί να είναι βαριές. Ανάλογα με την μορφολογία και τη βαρύτητα της πάθησης, η θεραπεία ενδέχεται να περιλαμβάνει:

Τη χρήση συμπίεσης η οποία επιδιώκει τη μείωση του πλάτους της φλέβας ώστε να επιταχύνεται η ροή του αίματος μειώνοντας το πρήξιμο στο πόδι. Η συμπιεστική θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενή συνοδευόμενη από τη χρήση φλεβοτονικών ή αντιοιδηματωδών φαρμάκων.

Τη χειρουργική εξαίρεση της νοσούσας φλέβας από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο, με απολίνωση (αποσύνδεση) ή με σαφηνεκτομή (stripping). Η σαφηνεκτομή αποτέλεσε για πολλά χρόνια την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών, έχοντας ως πλεονέκτημα τη ριζική αφαίρεση της αιτίας της νόσου - αντί απλώς να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα. Σήμερα η σαφηνεκτομή έχει διεθνώς περιοριστεί ως μια πολύ αιματηρή μέθοδος με σημαντικό ποσοστό επανεμφάνισης κιρσών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογέννεσης.

• Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser εφαρμόζεται από το 1999 ως μια σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία των φλεβικών κιρσών. Σήμερα περισσότερα από τα 2/3 των θεραπειών για κιρσούς στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται με laser έχοντας πολύ καλύτερα κλινικά αποτελέσματα από κάθε άλλη θεραπεία.

Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες πραγματοποιείται με παρόμοιο με το laser τρόπο. Παρά τα πλεονεκτήματα της αναίμακτης θεραπείας, η χρήση της μεθόδου έχει ουσιώδεις αντενδείξεις και η χρήση της είναι σαφώς πιο περιορισμένη σε σχέση με το laser.

• Σκληροθεραπεία που περιλαμβάνει την έγχυση χημικών ουσιών στη φλέβα υπό τη μορφή αφρού, προξενώντας φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, η φλέβα σκληρύνεται και οι κιρσοί επουλώνονται. Η σκληροθεραπεία έχει συχνά ανεπιθύμητα αποτελέσματα που περιλαμβάνουν: αλλεργική αντίδραση, νέκρωση δέρματος, ακραίες αντιδράσεις σκλήρυνσης, βλάβη νεύρων, συμπτώματα ημικρανιών, ορθοστατική κατάρρευση, θρομβοεμβολισμό.

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία των κιρσών με ενδοφλεβικό laser ELVeS® PainLess;

photo fleves

Η θεραπεία των κιρσών με ενδοφλεβικό  laser ELVeS® PainLess πραγματοποιείται ύπο υπερηχογραφική καθοδήγηση με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια:

• Από την περιοχή της κνήμης εισάγουμε στην σαφηνή φλέβα διαδερμικά (μέσα από μια βελόνα) την οπτική ίνα Radial.

• Αποσύρουμε προοδευτικά την ίνα διαχέoντας ακτινικά την ενέργεια laser που συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει ολοκληρωτικά την φλέβα.

• Μετά το κλείσιμό της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.

• Η συνολική ιατρική πράξη διαρκεί από 20-45 λεπτά και τα αποτελέσματα της θεραπείας με το laser ELVeS® PainLess είναι άμεσα.

• Ο ασθενής σε συνεννόηση με τον ιατρό του μπορεί επιστρέψει στο σπίτι του ακόμη και την ίδια ημέρα και άμεσα (1-2 ημέρες) στις κανονικές του δραστηριότητες, με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της ενδοφλεβικής θεραπείας των κιρσών με την τεχνολογία laser ELVeS® PainLess;

•   Είναι μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας

Varicose Veins - right facing

•   Πραγματοποιείται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια

•   Πραγματοποιείται ακόμη και χωρίς αναισθησία

•   Δεν περιλαμβάνει τομές, δεν προξενεί δυσφορία, δεν αφήνει ουλές

•   Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου

•   Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο αποθεραπείας

•   Έχει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα

•  Επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο ποδιών ή τη συνδυασμένη θεραπεία μεγάλης και μικρούς σαφηνούς, πολύ επιφανειακών φλεβών, με μεγάλη διάμετρο, καθώς και τη θεραπεία ασθενών με βεβαρημένη υγεία (σε αντιπηκτική αγωγή, κυκλοφορικό πρόβλημα, παχύσαρκους, κ.α.)

 
 
 
Social share

Αρχειοθέτηση

Our website is protected by DMC Firewall!