Κιρσοί: απλές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Γράφτηκε από ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ :: [Δευτέρα, 04 Μάιος 2015 10:42]
Κιρσοί: απλές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Τι είναι οι κιρσοί και πως εμφανίζονται;

 

Κιρσοί ειναι οι παθολογικά διογκωμένες φλέβες στα πόδια. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και ως "φλεβίτες" ή "φλεβίτιδα". Για την εμφάνιση τους σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα ενώ άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης ειναι η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

 

Εκτός από το αισθητικό, μπορούν να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα;

 

Οι κιρσοί συνήθως συνοδευόνται από συμπτώματα με κυριότερα το οίδημα, το αίσθημα βάρους, το κάψιμο, τη φαγούρα και τις νυχτερινές κράμπες. Ανάλογα όμως με την έκταση και τη διάρκεια του προβλήματος μπορούν να εμφανίσουν επιπλοκές όπως θρόμβωση, αιμορραγία και δερματικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε έλκη.

 

Τι θεραπεία υπάρχει;

 

Η θεραπεία σε αρχικό στάδιο μπορεί να ειναι συντηρητική και βασίζεται κυρίως στη χρήση ελαστικής κάλτσας. Η οριστική και μόνιμη λύση όμως είναι η χειρουργική.

 

Πως αντιμετωπίζονται χειρουργικά;

 

Η "κλασική" χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση των “ελαττωματικών” φλεβών μέσω τομών στο δέρμα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές με τις οποίες επιτυγχάνεται η θεραπευτική καταστροφή των φλεβών μέσω της εφαρμογής τοπικής θερμότητας με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF) (ενδοφλεβική εξάλειψη – endovenous ablation). Τα πλεονεκτήματα είναι καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση ενώ αποφεύγεται η χορήγηση γενικής αναισθησίας.

 

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για εμένα;

 

Αν και η ενδοφλεβική μέθοδος αποτελεί πλέον την πρώτη επιλογή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ανατομικοί περιορισμοί (μέγεθος ή πορεία φλέβας) ή άλλοι παράγοντες (προηγηθείσα θρόμβωση ή σκληροθεραπεία της μείζονος σαφηνούς) δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της και η κλασική χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη λύση. Σε κάθε περίπτωση η προεγχειρητική εκτίμηση με έγχρωμη υπερηχητική φλεβογραφία (Triplex) καθορίζει την ενδεδειγμένη μέθοδο.

 

Πότε θα σηκωθώ από το κρεβάτι και πότε μπορώ θα γυρίσω στη δουλειά μου μετά το χειρουργείο;

 

Το χειρουργείο των κιρσών είναι πλέον διαδικασία μίας ημέρας. Ειδικά με την ενδοφλεβική μέθοδο, η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία, οι χειρουργικές τομές είναι μικρές και δεν απαιτούν ράμματα ενώ ο ασθενής μπορεί να φύγει περπατώντας λίγη ώρα μετά το χειρουργείο και ήδη από την επομένη να επιστρέψει με απόλυτη ασφάλεια στη δουλειά του, φορώντας μόνο μία ειδική ελαστική κάλτσα για μερικές μέρες.

 

Μετά το χειρουργείο, οι κιρσοί "ξαναβγαίνουν";

 

Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση η πιθανότητα υποτροπής είναι λιγότερο από 5%. Προϋποθεση βέβαια ειναι ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας.

 

 Απο τον αγγειοχειρουργό Χρήστο Ρηγόπουλο

Social share

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd