Ευρυαγγείες: Αιτία και θεραπεία

Γράφτηκε από ΣΑΛΙΒΕΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ :: [Τρίτη, 16 Σεπτέμβριος 2014 17:59]
Ευρυαγγείες: Αιτία και θεραπεία

Τι είναι οι ευρυαγγείες; Πού οφείλεται η δημιουργία τους και πώς θεραπεύονται; Γράφει ο αγγειοχειρουργός Απόστολος Σαλίβερος.

Οι ευρυαγγείες είναι πολύ λεπτά αγγεία του δέρματος που για κάποιο λόγο έγιναν ορατά και έντονα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ευρυαγγειών και τους χωρίζουμε με βάση το χρώμα και το σχήμα τους. Υπάρχουν ευρυαγγείες κόκκινου χρώματος και μπλε χρώματος. Ανάλογα με το σχήμα τους χωρίζονται σε διάφορους τύπους.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση όσον φορά το γιατί δημιουργούνται αλλά σε πολλά γεννετικά ή κληρονομικά νοσήματα παρατηρούνται ευρυαγγείες π.χ. Klippel-Trenaunay Syndrome, Bockenheimer’s Syndrome, Nevus Araneus, Νευροαγγειοπάθειες, Ποικιλόδερμα κ.λπ. Πέρα από αυτά τα “περίεργα” και σπάνια σύνδρομα οι αιτίες που δημιουργούν ευρυαγγείες είναι κατά κύριο λόγο η κληρονομικότητα και κατά δεύτερο λόγο ορμονικοί παράγοντες (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών), τοπική χρήση κορτικοστεροιδών, η έκθεση στον ήλιο, τα τραύματα, οι μολύνσεις, η ανεπάρκεια στο επιπολής φλεβικό δίκτυο κ.λπ.

Οι ευρυαγγείες ΔΕΝ προκαλούν σοβαρές επιπλοκές, π.χ. ΔΕΝ προκαλούν θρομβώσεις. Μπορεί να προκαλούν τοπικό κνησμό, τοπικό αίσθημα καύσου, ή και άλγους ιδιαίτερα στις γυναίκες που είναι στην έμμηνο ρύση. Επίσης μπορεί να προκαλούν τοπική αιμορραγία (εκχύμωση) ή και αιμορραγία προς τα έξω αν υπάρξει κάκωση π.χ. στην διάρκεια ξυρίσματος.

Θεραπεία

Η θεραπεία των ευρυαγγειών αποτελείται από τρεις μεθόδους που χρησιμοποιούνται όλες σήμερα και που η μία συμπληρώνει την άλλη. Αυτές είναι:

1. Η σκληροθεραπεία: είναι η αρχαιότερη μέθοδος και η πιο αποτελεσματική για μεγαλύτερες ευρυαγγείες και reticular veins. Με την βοήθεια πολύ λεπτής σύριγγας εγχύεται ειδικό φάρμακο (το σκληρυντικό) που προκαλεί ίνωση στην φλέβα και με αυτό τον τρόπο εξαφανίζεται. Έχει ελάχιστο πόνο αλλά αφήνει σημάδια (μελανιές) για πολλές ημέρες που σε μερικά άτομα μπορεί να παραμείνουν για χρόνια.

2. Το laser: η μεγάλη επανάσταση γιατί με το laser μπορούμε να εξαφανίσουμε τις πολύ μικρές ευρυαγγείες που με τη σκληροθεραπεία είναι πολύ δύσκολο να θεραπεύσεις. Έχει πόνο στην εφαρμογή. Αφήνει ερεθισμένο το δέρμα μετά την εφαρμογή για αρκετές ημέρες. Η κυριότερες επιπλοκές είναι τα εγκαύματα και τα μόνιμα πιθανά σημάδια.

3. Η θερμοπηξία: είναι η νεότερη μέθοδος και χρησιμοποιεί υψίσυχνο ρεύμα για να προκαλέσει ίνωση στις φλέβες. Έχει πόνο στην εφαρμογή. Αφήνει ερεθισμένο το δέρμα μετά την εφαρμογή για αρκετό χρόνο. Έχει το ισχυρό πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει μόνιμα σημάδια.

Πηγή: http://www.fleves.gr

Social share

Αρχειοθέτηση

Our website is protected by DMC Firewall!