Χοληστερόλη

Πώς συνδέεται η Χοληστερόλη με την καρδιαγγειακή νόσο

ΑΜΠΑΡΤΖΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

18 Απριλίου, 2022

Η υψηλή χοληστερόλη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή νόσο, την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στον Δυτικό κόσμο. Η παθολόγος Δρ Όλγα Αμπαρτζίδου μας εξηγεί τον ρόλο που παίζει η χοληστερόλη στον οργανισμό μας και με ποιον τρόπο συσχετίζονται τα επίπεδά της με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

– Μας δίνει συμπτώματα η υψηλή χοληστερόλη, γιατρέ;

Εδώ έγκειται και ο κίνδυνος, στο γεγονός ότι αρχικά δεν προκαλεί συμπτώματα, οπότε από μόνη της δε μας οδηγεί στον γιατρό. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από αυτούς που γνωρίζουν το πρόβλημα διακόπτουν μετά από λίγο καιρό τις υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις και τη φαρμακευτική αγωγή, καθώς δεν αισθάνονται ότι νοσούν.

– Σε ποια ηλικία μπορεί να εμφανιστεί και τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό;

Οι εναποθέσεις χοληστερόλης στις αρτηρίες ξεκινούν ήδη από την εφηβική ηλικία δημιουργώντας τις γνωστές αθηρωματικές πλάκες. Αυτές μπορεί να οδηγήσουν με την πάροδο του χρόνου σε προοδευτική στένωση ή ακόμα και ολική απόφραξη των αρτηριών. Σαφώς, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν συμπτώματα όταν πλέον οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στενώσεις στα αγγεία, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος ή ακόμη χειρότερα σπάνε και σχηματίζουν θρόμβο οδηγώντας σε έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

– Ποια εξέταση πρέπει να γίνεται προληπτικά και με ποια τιμή ή κλινικά συμπτώματα ανησυχούμε;

Είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε το λιπιδαιμικό προφίλ νωρίς στην ενήλικη ζωή μας με μια απλή εξέταση αίματος, η οποία να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον μία φορά και μέτρηση λιποπρωτείνης Α στο αίμα (LpA). Τιμές πάνω από 180mg/dl συνδέονται με κίνδυνο ισοδύναμο με αυτόν που χαρακτηρίζει αυτούς που πάσχουν από ετερόζυγη μορφή οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας.

Ευτυχώς, κάποιες μορφές υπερχοληστερολαιμίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από κάποια κλινικά σημεία. Για παράδειγμα, η οικογενής (Τύπος ΙΙα υπερι- λιπιδαιμίας) συνοδεύεται από ξανθέλασμα (κιτρινωπά σημεία κάτω από το δέρμα, γύρω από τα βλέφαρα), γεροντικό τόξο (άσπρος ή γκρι αποχρωματισμός στην περιφέρεια της κόρης) και ξαθώματα (απόθεση κίτρινων πλούσιων σε χοληστερόλη υλικών) στους τένοντες, ειδικά των δακτύλων. Ο τύπος ΙΙΙ υπερλιπιδαιμίας μπορεί να συσχετιστεί με ξανθώματα στις παλάμες, τα γόνατα και τους αγκώνες και βέβαια τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το αν η απόφραξη είναι σταδιακή ή αιφνίδια.

– Ποια είναι τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου;

Τυχόν επεισόδια ζάλης, λιποθυμικής τάσης, προσωρινής απώλειας όρασης ή διαταραχή της ισορροπίας παραπέμπουν σε στένωση καρωτίδων ή ισχαιμία εγκεφάλου και θα πρέπει να διερευνώνται άμεσα πριν την παρουσία οξέος μη αναστρέψιμου συμβάντος.

Επίσης, προκάρδια άλγη ιδίως στην κόπωση -στηθάγχη- θέτουν την υποψία για υποκείμενη στεφανιαία νόσο. Πόνος στα άκρα-συχνότερα στο γαστροκνήμιο που περνά με την ανάπαυση, κατά τη βάδιση σε ίσιο δρόμο ή ανηφόρα μπορεί να σχετίζονται με περιφερική αγγειοπάθεια. Ανεπαρκής παροχή αίματος στο έντερο μπορεί να εμφανιστεί ως κοιλιακός πόνος μετά από βαρύ γεύμα.

– Πώς προλαμβάνουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο;

Βάσει του οικογενειακού ιστορικού και άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως ο διαβήτης, το κάπνισμα ή μία ήδη εγκατεστημένη αγγειακή νόσος καθορίζεται και η θεραπευτική αντιμετώπιση που μπορεί να αφορά μόνο σε υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση ή και φαρμακευτική αγωγή.

Ευτυχώς έχουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε τον ύπουλο αυτό εχθρό και αξίζει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι ώστε αυτό να γίνεται στο πλαίσιο πρωτογενούς πρόληψης.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Χοληστερόλη Πώς συνδέεται η Χοληστερόλη με την καρδιαγγειακή νόσο - Η υψηλή χοληστερόλη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή νόσο, την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στον Δυτικό κόσμο. Η παθολόγος Δρ Όλγα Αμπαρτζίδου μας εξηγεί τον ρόλο που παίζει η χοληστερόλη στον οργανισμό μας και με ποιον τρόπο συσχετίζονται τα επίπεδά της με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. – Μας δίνει συμπτώματα η υψηλή χοληστερόλη, γιατρέ; […]