καταρράκτη

Χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

8 Απριλίου, 2022

Ο καταρράκτης είναι η πρώτη αιτία αναστρέψιμης απώλειας της όρασης παγκοσμίως. Η προοδευτική γήρανση του πληθυσμού στον ανεπτυγμένο κόσμο συνδέεται και με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καταρράκτη. Η επέμβαση του καταρράκτη είναι η πιο συχνή επέμβαση στον ανεπτυγμένο κόσμο και μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις, όχι μόνο της οφθαλμολογίας αλλά ολόκληρης της ιατρικής επιστήμης. Για τον καταρράκτη και τη θεραπεία του, μας μιλάει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος.

– Τι είναι ο καταρράκτης, πού οφείλεται και σε ποια ηλικία παρουσιάζεται;

Ορίζεται ως η οποιαδήποτε θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού. Είναι πολυπαραγοντική νόσος που συσχετίζεται με την ηλικία, το θήλυ φύλο, την κληρονομικότητα, το κάπνισμα, τον διαβήτη, τη λήψη φαρμάκων και την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Ο γεροντικός καταρράκτης είναι ο πιο συχνός. Ωστόσο, καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί και σε νέα άτομα ακόμη και σε παιδιά ή σπάνια, να είναι συγγενής. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε αίτια όπως το τραύμα, η φλεγμονή, η λήψη κορτιζόνης κ.ά.

– Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης;

Η αντιμετώπιση μπορεί να αποφασιστεί όταν ο καταρράκτης αρχίζει να προκαλεί πτώση στην ποιότητα της όρασης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στις καθημερινές δραστηριότητες (οδήγηση αυτοκινήτου, ανάγνωση, παρακολούθηση τηλεόρασης), με συνέπεια τη μειωμένη ποιότητα ζωής. Δεν είναι πλέον αλήθεια ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι «ώριμος» για να αφαιρεθεί. Με τις νέες τεχνικές, αυτή η αντίληψη θεωρείται παρωχημένη. Αντιθέτως, μάλιστα, η αφαίρεση ενός υπερώριμου σκληρού καταρράκτη, κάνει την επέμβαση δυσκολότερη.

– Πώς γίνεται σήμερα η χειρουργική επέμβαση;

Η τεχνική αφαίρεσης του καταρράκτη έχει περάσει από πολλά στάδια εξέλιξης. Οι αρχικές μέθοδοι απαιτούσαν μεγάλες χειρουργικές τομές, χρήση ραμμάτων και εμφάνιζαν σημαντικά ποσοστά επιπλοκών. Η πραγματική επανάσταση ήλθε με τη μέθοδο της φακοθρυψίας με υπερήχους, μια ελάχιστα τραυματική για τον οφθαλμό τεχνική. Μέσα από μια μικρή τομή 2-2,5mm και με τη βοήθεια στυλεού που εκπέμπει υπερήχους γίνεται η γαλακτωματοποίηση και ταυτόχρονα η αναρρόφηση του καταρρακτικού φακού. Τελικά, τοποθετείται ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός (ενδοφακός), ο οποίος παραμένει εφ’ όρου ζωής. Η μέθοδος αυτή έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα: είναι ανώδυνη, αναίμακτη, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία με σταγόνες, δεν απαιτεί ράμματα, δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής αναρρώνει ταχύτατα.

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει συμβάλει πολυεπίπεδα στο να καταστεί η επέμβαση του καταρράκτη ακόμη πιο ασφαλής και αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, η χρήση του femtosecond laser μπορεί να αυτοματοποιήσει κάποια βήματα της επέμβασης και έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα βοηθητική σε επιλεγμένα περιστατικά. Πολύ σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην σχεδίαση των ενδοφακών. Οι νέας τεχνολογίας ενδοφακοί μπορούν να διορθώσουν την μυωπία, τον αστιγματισμό, την υπερμετρωπία και την πρεσβυωπία. Εξάλλου, ο τεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο του καταρράκτη αλλά και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου συνεχώς ανανεώνεται και εξελίσσεται.

– Αυτό που θα πρέπει να μείνει στους αναγνώστες μας, γιατρέ, είναι ότι η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος…

Ακριβώς! Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω πως η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μοναδική μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου. Η σύγχρονη τεχνική αφαίρεσης του καταρράκτη πραγματοποιείται με τη μέθοδο της φακοθρυψίας με υπερήχους και τα ποσοστά επιτυχίας ανέρχονται στο 95-99%, όταν δεν συνυπάρχει άλλη παθολογία του οφθαλμού.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors matia kalokairi shutterstock 2123793446 min Πώς θα προστατέψετε τα μάτια σας το καλοκαίρι; - Το καλοκαίρι έφτασε! Η θερμοκρασία περιβάλλοντος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και ο καλοκαιρινός ήλιος κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του! Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος μας εξηγεί ποιους κινδύνους εγκυμονεί το καλοκαίρι για τα μάτια μας. – Τι προκαλεί ο ήλιος στα μάτια; Μια σειρά επιστημονικών μελετών έχει καταδείξει ότι η μακροχρόνια παραμονή στον ήλιο […]
καταρράκτη Χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη - Ο καταρράκτης είναι η πρώτη αιτία αναστρέψιμης απώλειας της όρασης παγκοσμίως. Η προοδευτική γήρανση του πληθυσμού στον ανεπτυγμένο κόσμο συνδέεται και με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καταρράκτη. Η επέμβαση του καταρράκτη είναι η πιο συχνή επέμβαση στον ανεπτυγμένο κόσμο και μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις, όχι μόνο της οφθαλμολογίας αλλά ολόκληρης της ιατρικής […]