μαγνητική τομογραφία καρδιάς

Χαρτογράφηση του μυοκαρδίου με μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Η νέα μη επεμβατική «βιοψία»

ΡΑΦΟΥΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

2 Φεβρουαρίου, 2023

Τι είναι;

Είναι μια νεότερη τεχνική της Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες επιπρόσθετες πληροφορίες για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλοντας τόσο στην πρώιμη διάγνωση, όσο και στην καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών.

Πώς γίνεται;

Τεχνικά, η μαγνητική τομογραφία βασίζεται στο φαινόμενο του μαγνητικού συντονισμού και τη χρήση κυμάτων ραδιοσυχνότητας, μέσω των οποίων με την κατάλληλη επεξεργασία λαμβάνονται εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Η πολυπαραμετρική χαρτογράφηση του μυοκαρδίου (CMR mapping) βασίζεται στους μαγνητικούς χρόνους Τ1, Τ2, και Τ2*, μέσω των οποίων μπορεί να καθοριστεί η σύσταση κάθε σημείου του μυοκαρδίου.

Είναι ασφαλής κι ανώδυνη εξέταση, χωρίς να εκθέτει τον ασθενή σε ακτινοβολία, και δε χρειάζεται ειδική προετοιμασία. Η διάρκεια της συνήθως είναι 30-45 λεπτά. Σχεδόν πάντα, γίνεται χρήση ειδικού σκιαγραφικού ενδοφλεβίως (γαδολίνιο).

MyDoctors CMR 1

Τι μας προσφέρει;

Η μαγνητική τομογραφία γενικά μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την ανατομία και λειτουργικότητα της καρδιάς με μεγαλύτερη ακρίβεια από το υπερηχογράφημα. Επίσης, εξετάζει την ανατομία των μεγάλων αγγείων, όπως της αορτής, με μεγάλη ακρίβεια κι επαναληψιμότητα.

Η πολυπαραμετρική χαρτογράφηση ανιχνεύοντας τη σύσταση του μυοκαρδίου, θέτει πολλές φορές τη διάγνωση σε δύσκολα και αμφιλεγόμενα προβλήματα της καρδιάς (όπως η βιοψία, αλλά αναίμακτα). Μπορεί λοιπόν να ανιχνεύσει την ίνωση του μυοκαρδίου (όπως σε έμφραγμα, μυοκαρδιοπάθεια), τη φλεγμονή – οίδημα (σε μυοκαρδίτιδα ή φλεγμονώδεις νόσους όπως η σαρκοείδωση), το λίπος (όπως σε αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια), την εναπόθεση σιδήρου (σε μεσογειακή αναιμία) ή αμυλοειδούς (σε αμυλοείδωση). Επίσης, μπορεί να εντοπίσει βλάβες σε πρωιμότερο στάδιο, και διάχυτες/διάμεσες βλάβες που δεν μπορούν να απεικονιστούν στις κλασικές τεχνικές της μαγνητικής (όπως σε βλάβες από χημειοθεραπεία ή ορισμένες μυοκαρδιοπάθειες). Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση αυτή είναι ποσοτική, επομένως πολύ χρήσιμη για την παρακολούθηση μιας πάθησης με διαδοχικές μετρήσεις.

Τέλος, με τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ ισχαιμικής (από στεφανιαία νόσο) και μη ισχαιμικής αιτιολογίας της καρδιακής ανεπάρκειας, να εκτιμηθεί η αιμάτωση του μυοκαρδίου (πιθανή ισχαιμία), και η βιωσιμότητα τμημάτων του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα (αν δηλαδή έχει ένδειξη να γίνει επαναιμάτωση με αγγειοπλαστική-stent ή bypass–CABG)

Οι κυριότερες ενδείξεις είναι:

  • Στεφανιαία νόσος (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, χρόνια στεφανιαία νόσος, θωρακικό άλγος)
  • Μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα
  • Μυοκαρδιοπάθειες (υπερτροφική, διατατική, αρρυθμιογόνος, από διηθητική νόσο όπως σαρκοείδωση ή αμυλοείδωση, από υπερφόρτιση σιδήρου όπως σε μεσογειακή αναιμία με πολλαπλές μεταγγίσεις), και διαφορική διάγνωση από αθλητική καρδιά ή υπερτασική καρδιοπάθεια
  • Συγγενείς καρδιοπάθειες (εκ γενετής)
  • Καρδιακές μάζες (όγκοι, θρόμβοι)
  • Παθήσεις αορτής (διάταση-ανεύρυσμα, διαχωρισμός)
  • Βαλβιδοπάθειες
  • Διερεύνηση αιτιών καρδιακών αρρυθμιών, και απεικόνιση της ανατομίας των πνευμονικών φλεβών προ κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής

Με τις πληροφορίες που λαμβάνονται από την εξέταση, εκτός από τη διάγνωση των ανωτέρω παθήσεων, καθορίζεται και η πρόγνωση των ασθενών, καθοδηγώντας έτσι την περαιτέρω παρακολούθηση και θεραπεία.

MyDoctors magnitiki1

Στο Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς της Κοσμοιατρικής υπάρχει πλέον η δυνατότητα χρήση νεότερων τεχνικών μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς (χαρτογράφηση μυοκαρδίου) με τα μέγιστα οφέλη για τον ασθενή.

Από την Δρ. Πηνελόπη Ραφούλη Στεργίου, Καρδιολόγο με εξειδίκευση στην καρδιαγγειακή απεικόνιση

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Rafouli keimenou photo stress Stress Echo: Πότε πρέπει να γίνεται και τι δείχνει; - Η δυναμική ηχωκαρδιογραφική μελέτη (stress echo) αποτελεί μια σύγχρονη διαγνωστική εξέταση που διενεργείται από εξειδικευμένο καρδιολόγο, για την αναγνώριση κυρίως, σημαντικών στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς (στεφανιαία νόσος). Η Καρδιολόγος Πηνελόπη Ραφούλη-Στεργίου, μας εξηγεί τον τρόπο που γίνεται, τη διαγνωστική αξιοπιστία της εξέτασης και τα εν γένει πλεονεκτήματά της. Πού και πώς γίνεται; Η […]
μαγνητική τομογραφία καρδιάς Χαρτογράφηση του μυοκαρδίου με μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Η νέα μη επεμβατική «βιοψία» - Τι είναι; Είναι μια νεότερη τεχνική της Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες επιπρόσθετες πληροφορίες για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλοντας τόσο στην πρώιμη διάγνωση, όσο και στην καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών. Πώς γίνεται; Τεχνικά, η μαγνητική τομογραφία βασίζεται στο φαινόμενο του μαγνητικού συντονισμού και τη χρήση κυμάτων ραδιοσυχνότητας, μέσω των οποίων με την […]