human-reproduction.jpg

Φυσικός κύκλος VS Διέγερση ωοθηκών για την θεραπεία της γονιμότητας

ΚΟΥΦΟΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

2 Νοεμβρίου, 2020

Μετά από 40 χρόνια εξελίξεων στην εξωσωματική γονιμοποίηση είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο και εξατομικευμένα το κάθε ζευγάρι ,με σκοπό να προσφέρουμε την καλύτερη επιλογή θεραπείας για το μέγιστο ποσοστό επιτυχίας
Σε μεγάλο βαθμό η βελτίωση των συνθηκών στο εργαστήριο, οι νέες τεχνολογίες και καλύτερη ποιότητα στα καλλιεργητικά υλικά και τα μηχανήματα βελτίωσε πολύ το ποσοστό επιτυχίας. Αυτό είχε ως αντίκρισμα τη δυνατότητα να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε και στην προετοιμασία για την λήψη των ωαρίων εναλλακτικές δυνατότητες για πρωτόκολλα στη διέγερση των ωοθηκών αλλά και για τη χρήση του φυσικού κύκλου.
Στο πρώτο στάδιο λοιπόν της εξωσωματικής γονιμοποίησης όπου προετοιμάζουμε τη γυναίκα για την λήψη των ωαρίων ή του ωαρίου της, έχουμε επιλογές με τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε τα ίδια ποσοστά επιτυχίας έτσι ώστε να διαλέξουμε την καταλληλότερη για την κάθε περίπτωση.
Σε μία προσπάθεια σύγκρισης των δύο επιλογών Φυσικός κύκλος VS Διέγερση ωοθηκών είναι ενδιαφέρον ,βλέποντας τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής να κατανοήσουμε καλύτερα σε ποιες περιπτώσεις θα προτείναμε τη μία ή την άλλη.
Ξεκινώντας από τον φυσικό κύκλο επί της ουσίας θα έπρεπε να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για μία εξωσωματική γονιμοποίηση όπου εκμεταλλευόμαστε το ένα ωάριο που σε κάθε περίοδο επιλέγει η φύση ως το επικρατέστερο για να γίνει ωορρηξία. Παρακολουθούμε λοιπόν με απλό υπερηχογράφημα και χωρίς την λήψη φαρμάκων την εξέλιξη του ωοθυλακίου, την πορεία του κύκλου και όταν αυτό φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος 16-18 χιλιοστά περίπου γίνεται η ωοληψία . Η ωοληψία του φυσικού κύκλου είναι μία πολύ γρήγορη και απλή διαδικασία ,που στις περισσότερες των περιπτώσεων γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και η γυναίκα μπορεί άμεσα να ενταχθεί στην καθημερινή δραστηριότητα της.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα με σκοπό τη συλλογή ωαρίων η εμβρύων χωρίς καμία επιβλαβή επίπτωση στην υγεία της γυναίκας. Λόγω του ότι στο φυσικό κύκλο δεν παρεμβαίνουμε με φάρμακα πολλές φορές προηγείται η φυσική ωορρηξία της λήψης του ωαρίου με αποτέλεσμα να χαθεί ο κύκλος. Αυτό αποτελεί ένα από τα μείον του φυσικού κύκλου και μπορεί να καθυστερήσει την επιτυχή προσπάθεια. Είναι αντιληπτό ότι θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο χρόνο να συλλέξουμε έμβρυα τα οποία θα μπορούσαμε σε έναν ορισμένο χρόνο να το καταφέρουμε με την διέγερσή των ωοθηκών χρησιμοποιώντας ορμόνες.
Από την άλλη πλευρά η διέγερση των ωοθηκών με ορμόνες σε ένα κύκλο της γυναίκας μπορεί να αποδώσει πολλά ωάρια άρα και πολλά έμβρυα με το μέγιστο ποσοστό επιτυχίας πιο άμεσα, όπως και επίσης πολλές φορές τη δυνατότητα κατάψυξης εμβρύων για μία δεύτερη ή και τρίτη προσπάθεια στο μέλλον.
Σε ένα πλήρες άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένο εργαστήριο οι επιλογές και των δύο περιπτώσεων μπορούν να είναι επιτυχείς σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Άρα η επιλογή έχει να κάνει με την εξατομίκευση και την επιθυμία της γυναίκας.

Είναι ξεκάθαρο, σε περιπτώσεις όπου η λήψη ορμονών δεν επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους, ότι η επιλογή του φυσικού κύκλου είναι μονόδρομος και το ίδιο επιτυχής εάν έχουμε χρόνο.
Επίσης σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ήδη ένα παιδί στην οικογένεια θα μπορούσε κανείς να επιλέξει το φυσικό κύκλο. Σε γυναίκες όπου η διέγερση των ωοθηκών με ορμόνες δεν αποδίδει πέραν του ενός ή δύο ωαρίων επίσης ίσως η μοναδική επιλογή είναι ο φυσικός κύκλος .
Σε που αντιμετωπίζετε θέματα υπογονιμότητας ή φοβάστε για πιθανά προβλήματα σύλληψης στο μέλλον δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης. Μια επίσκεψη στον ειδικό για θέματα γονιμότητας είναι η καλύτερη λύση.
Από τον Μαιευτήρα- Γυναικολόγο Βασίλειο Κουφομιχαήλ, ειδικό στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Γυναικολογία Αισθητική Γυναικολογία: Πώς βελτιώνει τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας - Η αισθητική γυναικολογία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ιατρική υποειδικότητα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, προσφέρει ουσιαστικές και ριζικές λύσεις σε εκείνα τα προβλήματα των γυναικών που τα κρατούν σαν καλά φυλαγμένα μυστικά. Πεποιθήσεις βαθιά ριζωμένες που υποστηρίζουν π.χ. ότι η χαλάρωση του κόλπου μετά τη γέννα ή η ακράτεια ούρων στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι φυσιολογικά επακόλουθα […]
f725042c2cdc0be66e9ba2f7c83cc746_xl.jpg Εμβόλια για τον κορωνοϊό και εγκυμοσύνη: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις - Έκδηλη είναι η ανησυχία των γυναικών που περιμένουν παιδί ή που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μωρό μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2.Η βασική σύσταση από τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης […]
0779f9942dfacb1b39d4803779a5b65c.jpg Πόνος στην ερωτική επαφή και ακράτεια για το 25% των γυναικών: Ο ρόλος του ουρογυναικολόγου - Μία στις 4 γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σεξουαλική επαφή, ακράτεια ούρων, συχνές ουρολοιμώξεις ακόμα και δυσκολίες στην καθημερινή υγιεινή, λόγω των διαταραχών πυελικού εδάφους, σύμφωνα με μελέτη του European Institute of Women’s Health.Ταμπού και προκαταλήψεις που συνόδευαν τα συμπτώματα των παθολογικών καταστάσεων στην ουρογεννητική περιοχή και συνδέονταν κυρίως με την ηλικία της γυναίκας και την […]
human-reproduction.jpg Φυσικός κύκλος VS Διέγερση ωοθηκών για την θεραπεία της γονιμότητας - Μετά από 40 χρόνια εξελίξεων στην εξωσωματική γονιμοποίηση είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο και εξατομικευμένα το κάθε ζευγάρι ,με σκοπό να προσφέρουμε την καλύτερη επιλογή θεραπείας για το μέγιστο ποσοστό επιτυχίαςΣε μεγάλο βαθμό η βελτίωση των συνθηκών στο εργαστήριο, οι νέες τεχνολογίες και καλύτερη ποιότητα στα καλλιεργητικά υλικά και τα μηχανήματα […]