Ο Βλαισός Μέγας Δάκτυλος ή αλλιώς “Κότσι” στην καθομιλουμένη, είναι μια παραμόρφωση του ποδιού που ενοχλεί αισθητικά και λειτουργικά όσους τον εμφανίζουν. Πώς δημιουργείται, τι δυσλειτουργίες παρουσιάζει, πώς αντιμετωπίζεται και ποιο είναι το επίπεδο του πόνου μετεγχειρητικά;
Στις ερωτήσεις μας απαντά ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ιωάννης Νικολόπουλος.
Τι είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος και ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισής του;
Ο όρος βλαισός μέγας δάκτυλος περιγράφει το μόνιμο υπεξάρθρημα της πρώτης μετατάρσιοφαλαγγικής άρθρωσης (1η ακτίνα του ποδιού – μεγάλο δάκτυλο) με συνοδό παρεκτόπιση του μεγάλου δακτύλου προς τα μικρότερα και δημιουργία οστικής προπέτειας (προεξοχής) με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία ολόκληρου του άκρου ποδός. Οι αιτίες για την παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου είναι πολλές και ποικίλες. Έτσι, ο βλαισός μέγας δάκτυλος μπορεί να είναι κληρονομικός, τραυματικός, να προκαλείται λόγω υπάρχουσας πλατυποδίας, λόγω χαλαρότητας των αρθρώσεων (χαλαροί σύνδεσμοι), ρίκνωσης του Αχίλλειου τένοντα, παχυσαρκίας, απώλειας δακτύλων του σύστοιχου ποδιού, εφαρμογής στενών υποδημάτων με υψηλό τακούνι.
Με ποια συμπτώματα οδηγείται κάποιος στον ορθοπαιδικό;
Το μεγάλο δάκτυλο παρεκτοπίζεται προς τα υπόλοιπα (σε βαθμό που μπορεί να εφιππεύει τα άλλα δάκτυλα) και να εμφανίζεται οστική προπέτεια (κότσι), το οποίο εκτός της κακής αισθητικής, οδηγεί σε ολοκληρωτική δυσλειτουργία του άκρου ποδός. Στη θέση του βλαισού μεγάλου δακτύλου ξεκινάει μια φλεγμονώδης διαδικασία με ερεθισμό του δέρματος και των υποκείμενων ιστών που μπορεί να φτάσει σε βαθμό έλκους (πληγή), τα μαλακά μόρια πρήζονται και ο πόνος γίνεται μόνιμος ακόμα και χωρίς την εφαρμογή υποδημάτων. Η άρθρωση λόγω της μη φυσιολογικής ανατομίας αρχίζει να καταστρέφεται και να αναπτύσσεται αρθρίτιδα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση είναι πρωτίστως κλινική και επιβεβαιώνεται με απλές ακτινογραφίες του άκρου ποδός. Οι ακτινογραφίες είναι απαραίτητες κυρίως για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό, αφού για να επιτευχθεί το άριστο μετεγχειρητικό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα πρέπει να διορθωθούν οι παθολογικές σχέσεις των οστών του προσθίου ποδιού.
Μιλήστε μας για τον τρόπο που θεραπεύεται.
Η αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου ασφαλώς είναι σε κάθε περίπτωση εξατομικευμένη για κάθε ασθενή και για κάθε πόδι. Η αντιμετώπιση του νεανικού βλαισού μεγάλου δακτύλου έχει ιδιαιτερότητα και έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να επιλεγεί πολύ προσεκτικά η διορθωτική επέμβαση για να έχει διάρκεια στο χρόνο και κατά συνέπεια να μην υποτροπιάσει η πάθηση. Σημαντικό είναι όμως να αναφερθεί πως έχουν περιγραφεί περισσότερες από 40 διαφορετικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου γεγονός που δηλώνει ότι δεν υπάρχει μια και μόνο επέμβαση που να είναι κατάλληλη για όλων των τύπων τις παραμορφώσεις. Έτσι ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο μόνος αρμόδιος να επιλέξει την καταλληλότερη θεραπευτική μέθοδο με μόνο κριτήριο το άριστο τελικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.
Πολύς κόσμος πιστεύει ότι θα πονέσει πολύ μετά το χειρουργείο.
Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από αυτό το θέμα. Το επίπεδο του πόνου μετά από ένα χειρουργείο για τη διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου εξαρτάται από την παρεμβατικότητα στους ιστούς και τα οστά για τη διόρθωση του αρχικού προβλήματος. Έτσι, όσο πιο τραυματική είναι μια επέμβαση τόσο περισσότερο μετεγχειρητικό πόνο θα προκαλέσει. Η αποκατάσταση του ασθενούς ξεκινάει άμεσα με βάδιση με ειδικά υποδήματα, αμέσως μόλις το επιτρέψει ο πόνος και σίγουρα θα πρέπει να έχει ηρεμήσει το πόδι.
Αρχικά, η βάδιση γίνεται με κάποια προσοχή και στη συνέχεια όσο περνάει ο καιρός ο ασθενής επιστρέφει στην εφαρμογή των δικών του μαλακών υποδημάτων. Όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση μπορεί να φορέσει όποιο είδος παπουτσιού επιθυμεί.
Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Ιωάννη Νικολόπουλο (www.totalorthocare.gr)