Βιταμίνη Α: Ένα σημαντικό μόριο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

20 Μαΐου, 2024

Η βιταμίνη Α ανήκει σε μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται ρετινοειδή. Βρίσκεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό και η ύπαρξή της σχετίζεται στενά με την καλή υγεία του δέρματος και των ιστών. Δυστυχώς, όμως, αποτελεί μια ουσία άκρως φωτοευαίσθητη με αποτέλεσμα να χάνεται καθημερινά από το δέρμα μας με άμεση συνέπεια τη φωτογήρανση. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να αναπληρώνεται σε καθημερινή βάση, προκειμένου το δέρμα να διατηρεί την υγιή του εμφάνιση και να ελαχιστοποιούνται τα στοιχεία της φωτογήρανσης. Ο Πλαστικός Χειρουργός Παντελής Διαμαντόπουλος μας ενημερώνει για τη βιταμίνη Α και τα οφέλη της στο δέρμα.

Γράφει ο Πλαστικός Χειρουργός Παντελής Διαμαντόπουλος

MyDoctors Diamantopoulos Pantelis

Τί συμβαίνει στο δέρμα όταν έχουμε έλλειψη της βιταμίνης Α;

Εμφανίζονται ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα σημάδια της φωτογήρανσης:

  • Ακτινικές – ηλιακές βλάβες
  • Χαλάρωση
  • Ρυτίδες
  • Υπερμελαγχρώσεις
  • Ηλιακή ελάστωση

Ποια τα οφέλη της βιταμίνης Α για το δέρμα;

  • Ενισχύει τους φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης
  • Προωθεί την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης
  • Απαλύνει τις δυσχρωμίες
  • Ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία του δέρματος

Πώς μπορώ να πάρω τη βιταμίνη Α που χρειάζομαι;

Η βιταμίνη Α μπορεί να ληφθεί μέσω της καθημερινής δίαιτας. Υπάρχει άφθονη σε συκώτι, ψάρια, αυγά, πράσινα λαχανικά, πορτοκάλια και ντομάτες. Εναλλακτικά κυκλοφορούν συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την καθημερινή της λήψη.

Για τη φροντίδα του δέρματος υπάρχουν σειρές καλλυντικών με κρέμες και ορούς που στηρίζονται στη βιταμίνη Α. Σε συνδυασμό με τα απαραίτητα αντοξειδωτικά, για την καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες, η καθημερινή χρήση των προϊόντων αυτών μας βοηθά να αναπληρώσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης Α στο δέρμα, ώστε αυτό να αναγεννηθεί.

Τί πρέπει να προσέξω;

Ελάχιστοι άνθρωποι εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες από την τοπική εφαρμογή της βιταμίνης Α, τη λεγόμενη «ρετινοϊκή αντίδραση». Η ρετινοϊκή αντίδραση χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και αίσθηση  δυσανεξίας στο δέρμα, και σημαίνει ότι το δέρμα έχει τόσο μεγάλη ανεπάρκεια βιταμίνης Α ώστε να μην μπορεί να τη μεταβολίσει. Ο τρόπος για να διορθωθεί η ανεπάρκεια αυτή είναι να ξεκινήσουμε με χαμηλές δόσεις βιταμίνης Α, τις οποίες σταδιακά να αυξάνουμε, ώστε το δέρμα να συνηθίσει και να μην αντιδρά.

Take home message

Τα καλλυντικά σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη Α αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο καθημερινής φροντίδας για την καταπολέμηση της φωτογήρανσης και τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Η αναπλήρωση της βιταμίνης Α μέσω της τοπικής εφαρμογής βοηθάει στη διατήρηση του δερματικού φραγμού και στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του δέρματος.

Από τον Πλαστικό Χειρουργό Παντελή Διαμαντόπουλο (www.pantelisdiamantopoulos.com)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1585448221 Μειωτική Μαστών - Η μειωτική μαστοπλαστική αποτελεί μια συνηθισμένη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, που στόχο έχει τη διόρθωση της μεγαλομαστίας, δηλαδή του μεγάλου μεγέθους των μαστών. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες που διαθέτουν δυσανάλογα αυξημένο στήθος για τα δεδομένα του σώματός τους και η επέμβαση αυτή τις απαλλάσσει από το περιττό βάρος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα αισθητική αρμονία στο σώμα. Γράφει ο […]
MyDoctors ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ VITAMIN A PHOTO Βιταμίνη Α: Ένα σημαντικό μόριο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος - Η βιταμίνη Α ανήκει σε μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται ρετινοειδή. Βρίσκεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό και η ύπαρξή της σχετίζεται στενά με την καλή υγεία του δέρματος και των ιστών. Δυστυχώς, όμως, αποτελεί μια ουσία άκρως φωτοευαίσθητη με αποτέλεσμα να χάνεται καθημερινά από το δέρμα μας με άμεση συνέπεια τη φωτογήρανση. Για τον λόγο […]
MyDoctors shutterstock 1203033160 Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή - Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες πολλές γυναίκες στη σύγχρονη εποχή. Σε πολλές περιπτώσεις η λύση είναι η πλήρης μαστεκτομή, κάτι το οποίο συνεπάγεται ολική αφαίρεση του μαζικού αδένα. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα μένει χωρίς μαστό, γεγονός που κλονίζει την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία της γενικότερα. Ο μαστός […]