H ιατρική αισθητική έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πάμπολλες ενέσιμες θεραπείες με βασικό στόχο την αντιγήρανση. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές είναι το botox, τα fillers, καθώς και οι μεσοθεραπείες, οι οποίες έδωσαν αποτελεσματικές λύσεις σε προβλήματα ρυτίδων, όγκου και ενυδάτωσης. Παρόλα αυτά με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση των ανθρώπων που αναζητούσαν ενέσιμες θεραπείες ιατρικής αισθητικής δημιουργήθηκε η ανάγκη για πιο δραστικά προϊόντα που θα επιτύγχαναν ισχυρότερη ενυδάτωση του δέρματος, καθώς και την πολυπόθητη κολλαγονογένεση, την παραγωγή δηλαδή κολλαγόνου, μιας δομικής πρωτεΐνης, που αφθονεί στο δέρμα και στους συνδετικούς ιστούς του σώματος. Λύσεις στα θέματα αυτά κλήθηκαν αρχικά να δώσουν τα skin – boosters και μετέπειτα οι βιοδιεγέρτες.
Γράφει ο Πλαστικός Χειρουργός Παντελής Διαμαντόπουλος
Τι είναι τα skin-boosters;
Τα skin-boosters είναι ενέσιμα σκευάσματα που στηρίζονται στο υαλουρονικό οξύ. Τα ενίουμε στο χόριο, δηλαδή στο κυρίως δέρμα όπου στοχεύουμε στην ενυδάτωση και την ανάπλασή του.
Ποια είναι η διαφορά των skin-boosters από τα fillers υαλουρονικού οξέος;
Τα skin-boosters περιέχουν πιο λεπτόρρευστο υαλουρονικό οξύ και στόχο έχουν να ενυδατώσουν και να αναπλάσουν το δέρμα. Σε καμία περίπτωση δεν κάνουν αναπλήρωση του χαμένου όγκου.
Γιατί να μην κάνω μια μεσοθεραπεία ενυδάτωσης αντί για skin-booster;
Τα skin-boosters είναι πιο αποτελεσματικά και για αυτό και είναι ακριβότερα από τη μεσοθεραπεία. Σε πιο νεαρά άτομα συστήνεται η μεσοθεραπεία, ενώ σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα τα skin-boosters μιας και έχουν ισχυρότερη αντιγηραντική δράση.
Εκτός από ενυδάτωση έχουν άλλες δράσεις;
H απάντηση είναι ναι. Το υαλουρονικό οξύ λόγω του υδρόφιλου χαρακτήρα του απορροφά νερό και ενυδατώνει το δέρμα. Επιπλέον τα σύγχρονα boosters περιέχουν πεπτίδια και αμινοξέα, τα οποία κάνουν διέγερση των ινοβλαστών, κυττάρων δηλαδή του δέρματος τα οποία παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Κατά συνέπεια εκτός από ενυδάτωση γίνεται και αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος.
Τα skin-boosters μας προσφέρουν πολλά. Γιατί όμως μπήκαν οι βιοδιεγέρτες στο παιχνίδι της αντιγήρανσης; Τι παραπάνω έχουν να προσφέρουν;
Χρειαζόμασταν ενέσιμες θεραπείες που να επιτυγχάνουν ένα όμορφό αποτέλεσμα που θα κρατάει περισσότερο ακόμα και σε γηρασμένα δέρματα. Τη λύση στο ζήτημα αυτό έδωσαν οι βιοδιεγέρτες. Οι βιοδιεγέρτες δεν κάνουν ενυδάτωση γιατί δεν περιέχουν υαλουρονικό οξύ. Αντίθετα κάνουν ισχυρότερη από τα booster κολλαγονογέννεση, παραγωγή δηλαδή δομικού στηρικτικού ιστού στο δέρμα, ο οποίος χαρίζει φυσικό όγκο και ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξάλειψη των ρυτίδων.
Αφού δεν περιέχουν υαλουρονικό, από τι άλλες ουσίες αποτελούνται;
Οι πιο δημοφιλείς βιοδιεγέρτες που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν πολυγαλακτικό οξύ, πολυπρολακτόνη, υδροξυαπατίτη. Υπάρχει και «υβριδικό μόριο» που αποτελείται από υδροξυαπατίτη και υαλουρονικό οξύ.
Τι να προτιμήσω λοιπόν skin-booster ή βιοδιεγέρτη;
Η απάντηση είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα 2 ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του δέρματος. Με το skin-booster δίνουμε έμφαση στην ενυδάτωση και θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα αφυδατωμένο δέρμα, για παράδειγμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Επίσης, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τις λεπτές ρυτίδες και σε πιο νεανικά δέρματα.
Τον βιοδιεγέρτη θα τον χρησιμοποιούσαμε όταν η ενυδάτωση δεν είναι το πρωταρχικό μας μέλημα, σε πιο γηρασμένα δέρματα, με έντονη ρυτίδωση και χαλάρωση του δέρματος.
Βιοδιεγέρτες vs skin-boosters λοιπόν, φίλοι ή εχθροί;
Οι βιοδιεγέρτες και τα skin-boosters είναι αναμφίβολα σύμμαχοι στην προσπάθεια μας να «παγώσουμε» τον χρόνο και να φροντίσουμε το δέρμα μας. Λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά, ώστε το δέρμα μας να παραμένει όσο το δυνατόν νεανικό και υγιές.
Από τον Πλαστικό Χειρουργό Παντελή Διαμαντόπουλο (www.pantelisdiamantopoulos.com)