images-14.jpg

Βελτιώνονται οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί με την άσκηση;

ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

18 Μαΐου, 2016

Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν μέσω της συστηματικής άσκησης να προλάβουν την εμφάνιση ή ακόμη και την εξέλιξη των ευρυαγγειών και των κιρσών τους.

Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας μας ενημερώνει για τα οφέλη της γυμναστικής στη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων και μας συμβουλεύει για το σωστό τρόπο προπόνησης.

Όσον αφορά τις ευρυαγγείες η σωματική άσκηση θα μπορούσε να βελτιώσει τη φλεβική κυκλοφορία και κατ΄ επέκταση να δράσει προληπτικά στην επιδείνωση των ευρυαγγειών. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί πως η γυμναστική δεν βελτιώνει τις υπάρχουσες ευρυαγγείες. Κάθε ευρυαγγεία που εμφανίζεται στο δέρμα έρχεται για να μείνει!

Στην περίπτωση των κιρσών, αν αυτοί ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα πόδια σας, η άσκηση, κάποιες φορές, μπορεί να είναι οδυνηρή. Ωστόσο, αν αυτή γίνεται με σωστό τρόπο, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των υπαρχόντων κιρσών. Προσπαθήστε, λοιπόν, να τροποποιήσετε την προπόνησή σας σύμφωνα με τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές.

Ασκήσεις με τα πόδια στο ίδιο ή πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας

Οι κιρσοί δημιουργούνται όταν οι φλεβικές βαλβίδες καταστρέφονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, στην όρθια ή την καθιστική θέση, όπου η βαρύτητα έλκει το αίμα προς τα κάτω, δεν υπάρχει η αντίσταση των φλεβικών βαλβίδων να συγκρατήσουν την στήλη του αίματος μέσα στις φλέβες. Το αποτέλεσμα είναι το αίμα να παλινδρομεί και να λιμνάζει μέσα σε φλεβικά στελέχη, τα οποία σταδιακά διογκώνονται σε βαθμό που να προεξέχουν του δέρματος και να παίρνουν την χαρακτηριστική εικόνα των κιρσών.

Επιπλέον, ορισμένες ασκήσεις όπως «η άρση βαρών» ή το τρέξιμο σε σκληρή επιφάνεια, μπορεί να αυξήσει την πίεση που δέχονται οι φλέβες σας και αυτό να γίνει αιτία ανάπτυξης νέων κιρσών.

Μία καλή λύση είναι να ζητήσετε από τον γυμναστή σας, να σας προτείνει ασκήσεις όπου θα έχετε τα πόδια σας τοποθετημένα στο ίδιο επίπεδο ή πάνω από το επίπεδο της καρδιά σας.

Μην κρατάτε την αναπνοή σας

Πολλοί άνθρωποι όταν ασκούνται με βάρη, αντανακλαστικά, κρατούν την αναπνοή τους. Κρατώντας την αναπνοή σας, η πίεση του αίματος μέσα στις φλέβες αυξάνει σημαντικά, προκαλώντας επιδείνωση των κιρσών.

Η σωστή άσκηση με βάρη πρέπει να γίνεται με σωστή χρήση της λειτουργίας της αναπνοής. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτος συγχρονισμός της κάθε άσκησης με την αναπνοή. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η εκπνοή πρέπει να γίνεται στην φάση της άρσης του βάρους και η εισπνοή να ακολουθεί στην φάση της μυϊκής χαλάρωσης.

Ασκήσεις που συνδυάζονται με τη φλεβική ανεπάρκεια

Κολύμπι

Η καλύτερη άσκηση σε ασθενείς με κιρσούς είναι, αδιαμφισβήτητα, το κολύμπι. Στο κολύμπι, «εξ’ ορισμού», υπάρχει σωστός συγχρονισμός της άσκησης με την αναπνοή! Επιπλέον, στο υγρό περιβάλλον οι πιέσεις που ασκούνται στο σώμα, όταν το σώμα βρίσκεται σε όρθια θέση, προσομοιάζουν με αυτές μιας κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης με την γνωστή ευεργετική δράση τους στους κιρσούς.

Ο περίπατος

Ο περίπατος είναι επίσης μία πολύ καλή άσκηση, αφού όταν οι μύες του ποδιού λειτουργούν, βελτιώνεται η ροή του αίματος μέσα στις φλέβες σας. Είναι καλό, να θέσετε ως στόχο, να περπατάτε 30 λεπτά την ημέρα.

Στατικό ποδήλατο και ελλειπτικό

Άλλες ασκήσεις χαμηλής έντασης, είναι το στατικό ποδήλατο και η άσκηση με ελλειπτικό. Είναι πολύ καλές ασκήσεις για τους μύες των ποδιών ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη ροή του αίματος μέσα στις φλέβες σας.

Φοράτε κάλτσες συμπίεσης μέχρι το γόνατο

Φορώντας κάλτσες διαβαθμισμένης, ελαφράς, συμπίεσης στο γυμναστήριο ή κατά το τρέξιμο, βοηθάτε στην πρόληψη των κιρσών.

Η ιδανική λύση είναι η θεραπεία

Η θεραπεία των ευρυαγγειών πραγματοποιείται με σκληροθεραπεία (μεγάλες ευρυαγγείες) και laser ή ραδιοσυχνότητες (λεπτές ευρυαγγείες).

Όσον αφορά τη θεραπεία των κιρσών, σήμερα, όλοι οι ασθενείς με κιρσούς, μπορούν να θεραπευτούν με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, υπό τοπική αναισθησία, χωρίς τομές, χωρίς σημάδια και με άμεση επιστροφή στο σπίτι και τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Η διαδικασία της θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας με το ενδοαυλικό laser

Αρχικά ο αγγειοχειρουργός θα χαρτογραφήσει το φλεβικό σύστημα του ποδιού σας, βρίσκοντας, έτσι, την πάσχουσα φλέβα, η οποία δημιουργεί τους κιρσούς.

Έπειτα, υπό τοπική αναισθησία και υπερηχογραφική καθοδήγηση, εισάγει μέσα στη φλέβα έναν λεπτό καθετήρα, ο οποίος οδηγείται προς την πάσχουσα περιοχή.

Τέλος, ο αγγειοχειρουργός ενεργοποιεί την ίνα του laser και καθώς την αποσύρει σταδιακά από την πάσχουσα φλέβα, την καταστρέφει, με την θερμική ενέργεια του laser, η οποία εκπέμπεται από την άκρη της οπτικής ίνας.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Μπορείτε να σταθείτε στα υγιή πλέον πόδια σας, να περπατήσετε, να φάτε και να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, αμέσως μετά την επέμβαση.

Από τον Αγγειοχειρουργό Dr  Νικόλαο Τσεκούρα

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

img_0421.jpg Όταν η αγγειοχειρουργική χαρίζει ζωή! - Τα τελευταία χρόνια η πληθώρα ενδαγγειακών τεχνολογιών, η χρήση μεθόδων απεικόνισης των αγγείων όπως του κλασσικού ή του ενδαγγειακού υπερήχου, αλλά και οι πρωτοπόρες ενδαγγειακές τεχνικές, έχουν αλλάξει άρδην την αντιμετώπιση των αγγειακών νόσων.Σήμερα, ο αγγειοχειρουργός έχει πολλά και σωτήρια όπλα για να αντιμετωπίσει μια σειρά από σύνθετα και πολλές φορές απειλητικά για την ζωή […]
sklhrotherapy-1.jpg Κιρσοί στους άντρες: Σύγχρονες και ανώδυνες λύσεις - Για τους περισσότερους άνδρες η επίσκεψη στο γιατρό δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Είτε αθλείστε, είτε έχετε αφήσει τον εαυτό σας πιο «χαλαρό», πιθανότατα θα δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που βρισκόσασταν σε κάποιο ιατρείο. Η έλλειψη συμπτωμάτων ή προβλημάτων υγείας δεν πρέπει να σας αποτρέψει να επισκεφθείτε ένα γιατρό για ένα θέμα όπως […]
asteiazeugaria3-1.jpg Eχουμε φλεβίτιδα και πρόκειται να ταξιδεύσουμε αεροπορικώς.- Τι πρέπει να γνωρίζουμε; - Λίγο καιρό πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, πολλοί υποψήφιοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο, αναρωτιούνται πόσο ασφαλές μπορεί να είναι το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν την ίδια στιγμή ταλαιπωρούνται από κιρσούς των κάτω άκρων, την γνωστή σε όλους μας φλεβίτιδα. Πολλοί ασθενείς με φλεβίτιδα αισθάνονται ανασφάλεια εν όψει ενός αεροπορικού ταξιδιού, ιδιαίτερα όταν η διάρκεια της […]
tsekoursas.jpg Παγκόσμια ελληνική πρωτιά στη θεραπεία γιγάντιας παθολογικής φλέβας - Επιτυχής αντιμετώπιση με λέιζερ, της μεγαλύτερης παθολογικής φλέβας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε ασθενή με κιρσούς των κάτω άκρων, πραγματοποίησε ο Αγγειοχειρουργός, Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ GENERAL. Συγκεκριμένα, γυναίκα ασθενής, 66 ετών, με εκτεταμένους και μεγάλου μεγέθους κιρσούς στο δεξί κάτω άκρο, προσήλθε στο κέντρο του Αγγειοχειρουργού Νικόλαου […]
diavetes_leg.jpg Διαβητικό Πόδι: Χειρουργική Αντιμετώπιση - Διαβητικό Πόδι: Χειρουργική Αντιμετώπιση Η περιφερική αγγειοπάθεια (περιφερική αρτηριακή νόσος) είναι μια κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων, λόγω ανάπτυξης σε αυτές αθηρωματικών βλαβών. Οι αθηρωματικές βλάβες αποτελούνται από υλικό, το κύριο συστατικό των οποίων είναι τα λίπη. Το υλικό αυτό αναπτύσσεται σταδιακά στο εσωτερικό των αρτηριών, εμποδίζοντας την αιματική […]
51x3dxi9.jpg Κιρσοί των κάτω άκρων, τι επιλογές θεραπείας έχω σήμερα; - Στις μέρες μας, ένας ασθενής με κιρσούς των κάτω άκρων, κατά την διαδικασία αναζήτησης μόνιμης, χειρουργικής λύσης, στο πρόβλημά του, πολλές φορές, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με πολλές διαφορετικές απόψεις και προτάσεις για την θεραπεία του. Διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά εργαλεία, διαφορετικά υλικά. Αν, επιπλέον, κάνει και χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για την […]
m_photo-ntsekouras-copy-1.jpg Τι είναι η μικροφλεβεκτομή; - Η μικροφλεβεκτομή είναι η αφαίρεση παθολογικών επιφανειακών φλεβών μέσω μικροσκοπικών οπών του δέρματος. Η επέμβαση γίνεται με την βοήθεια ειδικού εργαλείου που στο ένα του άκρο έχει άγκιστρο. Το άγκιστρο αυτό εισάγεται μέσα στο δέρμα, μέσω της μικροσκοπικής οπής, και αγκιστρώνει (“ψαρεύει”) τμήμα της φλέβας, που θέλουμε να αφαιρέσουμε. Εν συνεχέια, η φλέβα τραβιέται εκτός […]
m_photo-ntsekouras-copy.jpg Νέα τεχνική βοηθά τους νεφροπαθείς που δεν έχουν ικανές φλέβες για αιμοκάθαρση - Μια νέα τεχνική αγγειακής προσπέλασης, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μας εξηγεί ο Αγγειοχειρουργός κ. Νικόλαος Τσεκούρας Δρ. της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία εφάρμοσε μαζί με την ομάδα συνεργατών του. Η νέα μέθοδος απευθύνεται σε δεκάδες αιμοκαθαιρόμενους, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις κλασικές επιλογές φίστουλας στα άνω άκρα και κινδυνεύουν από […]
1-3.jpg Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής: Μια επικίνδυνη πάθηση χωρίς συμπτώματα - Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ) είναι μια πολύ επικίνδυνη παθολογική κατάσταση που εάν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της αορτής και σε θανατηφόρα εσωτερική αιμορραγία. Ο κίνδυνος ρήξης μεγαλώνει με την αύξηση του μεγέθους του ανευρύσματος και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ρήξη του ανευρύσματος συνοδεύεται από υψηλή θνητότητα […]
imagehandler.jpg Πώς θα μάθω αν έχω στένωση καρωτίδας; - Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της βλάβης των καρδιακών βαλβίδων, της καρδιακής ανεπάρκειας, των καρδιακών αρρυθμιών, ή μιας αιμορραγίας μέσα στους ιστούς του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικάνικου Εθνικού Συμβουλίου για το Εγκεφαλικό, πάνω από τις μισές περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε αποφρακτική νόσο των καρωτίδων.    Οι καρωτίδες αρτηρίες τροφοδοτούν […]