bariatric1.jpg

Η Βαριατρική χειρουργική ως θεραπευτική προσέγγιση κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας

ΜΟΥΣΙΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

8 Δεκεμβρίου, 2016

Η νοσογόνος παχυσαρκία (ΝΠ) αποτελεί μία σύγχρονη μάστιγα για τον ανεπτυγμένο κόσμο. Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά νοσογόνου παχυσαρκίας, οι συνέπειες της οποίας στοιχίζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν πλέον, στο ότι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία της ΝΠ είναι η βαριατρική χειρουργική, με ταχύτερα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Για το θέμα αυτό μιλάει στο dailypharmanews.gr ο γενικός χειρουργός, κ. Δημήτρης Μουσιώλης*.

DPN: Κύκριε Μουσιώλη, ποιοι είναι οι συνδεόμενοι με την παχυσαρκία κίνδυνοι που απειλούν την υγεία μας;

Η παχυσαρκία προκαλεί την εμφάνιση νοσημάτων, τα οποία καλούνται συνοδά  νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, υπνική άπνοια, αρθροπάθειες, οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν σημαντικά ελαττωμένο προσδόκιμο ζωής λόγω αυτών των συνοδών παθήσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παχυσαρκία είναι μια πραγματική νόσος με τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία, στην ικανότητα προς εργασία, καθώς και στην ποιότητα και διάρκεια ζωής.

 

DPN: Τι επιτυγχάνεται με τη βαριατρική επέμβαση;

Η χειρουργική της παχυσαρκίες κερδίζει έδαφος, τα τελευταία χρόνια, λόγω των μέτριων αποτελεσμάτων που έχουν οι φαρμακευτικές λύσεις και οι δίαιτες. Η βαριατρική χειρουργική με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι το νέο αξιόπιστο θεραπευτικό μέσο για τη μαζική απώλεια βάρους και πλήρους αντιμετώπισης της νόσου που ονομάζεται παχυσαρκία.

 

DPN: Για να αποφασιστεί ένα βαριατρικό χειρουργείο, εκτός από το ΔΜΣ, ποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν βασικό ρόλο;

Παχύσαρκος και ως εκ τούτου υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση, θεωρείται ένας ασθενής με Δείκτη Μάζας Σώματος  (Body Mass Index) BMI≥40 Kg/m2.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, η λύση της επέμβασης μπορεί να προσφερθεί και σε ασθενείς με BMI 35-39 Kg/m2, όταν αυτοί πάσχουν από συνοδά νοσήματα που αποδεδειγμένα βελτιώνονται με την απώλεια βάρους, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία.

Είναι εντυπωσιακό το ποσοστό πλήρους θεραπείας του διαβήτη μετά από επέμβαση παχυσαρκίας, το οποίο μπορεί να φτάσει το 84%. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η παρατήρηση ότι απώλεια βάρους ακόμα και σε ποσοστό 10%, ελαττώνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος για χειρουργείο πρέπει να είναι ενήλικος, να έχει δοκιμάσει στο παρελθόν να χάσει βάρος με συντηρητικές μεθόδους χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα  και να μην κάνει κατάχρηση ουσιών,  να μην πάσχει από αλκοολισμό ή διάφορες  μορφές ψυχοπαθολογίας.

 

DPN: Ποια είδη βαριατρικών επεμβάσεων γίνονται σήμερα;

Συνολικά, έχουν περιγραφεί περίπου 30 διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές για απώλεια βάρους. Ας επικεντρωθούμε στις πιο σύγχρονες και συνηθέστερα πραγματοποιούμενες, με βάση τα διεθνή δεδομένα, οι οποίες όλες πλέον  πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά,  με ελάχιστες ημέρες νοσηλείας.

Οι βαριατρικές επεμβάσεις διακρίνονται σε αυτές που, απλώς, περιορίζουν τη χωρητικότητα του στομάχου και σε αυτές που συνδυάζουν περιορισμό της γαστρικής χωρητικότητας και ταυτόχρονη δυσαπορρόφηση της τροφής.

Στην πρώτη κατηγορία, ανήκουν ο γαστρικός δακτύλιος (gastric banding) και η επιμήκης γαστρεκτομή-μανίκι (sleeve gastrectomy).

Στη δεύτερη κατηγορία, ανήκει η γαστρική παράκαμψη (gastric bypass) και η χολοπαγκρεατική εκτροπή (biliopancreatic diversion)

 

DPN: Ποια επέμβαση πιστεύετε ότι ανταποκρίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών και γιατί;

Υπάρχουν τέσσερα είδη επεμβάσεων κατά της παχυσαρκίας, από τα οποία θα αναφέρουμε αυτό που εφαρμόζεται περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά την απώλεια βάρους, έχει τις λιγότερες επιπλοκές και πλεονεκτεί ιδιαίτερα έναντι των άλλων διότι μετριάζει για να μην πούμε εξαφανίζει την πείνα. Κι αυτό είναι το γαστρικό μανίκι ή sleeve γαστρεκτομή.

 

DPN: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ανοιχτής επέμβασης έναντι της     λαπαροσκοπικής;

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης έναντι της ανοιχτής είναι πολλά μεταξύ των οποίων μικρότερες τομές στο δέρμα, ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, λιγότερες ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο, γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

DPN: Ποιες ιατρικές ειδικότητες αποτελούν τη χειρουργική σας ομάδα;

Οι υποψήφιοι για χειρουργείο ασθενείς πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας με επιστημονικό ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, που περιλαμβάνει το θεράποντα χειρουργό, διατροφολόγο, παθολόγο και ψυχολόγο. Ο θεράπων χειρουργός οφείλει να έχει επίσημη και αναγνωρισμένη εξειδίκευση στην βαριατρική χειρουργική.  Ιδανικά,, θα πρέπει να είναι χειρουργός ανωτέρου πεπτικού, με εκτεταμένη εμπειρία στη χειρουργική οισοφάγου-στομάχου, προκειμένου να εγγυάται κατά το μέγιστο την ασφάλεια των επεμβάσεων αυτών και την αποφυγή επιπλοκών.

 

DPN: Ποια είναι η διατροφή κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης;

Τις πρώτες δέκα ημέρες μετά την επέμβαση, η δίαιτα περιλαμβάνει υδαρείς τροφές, όπως σούπες, γάλα και άλλα υγρά και ακολούθως μαλακές τροφές για ακόμη είκοσι ημέρες. Μετά από αυτή την περίοδο, η διατροφή απελευθερώνεται: δεν υπάρχει διαιτολόγιο, απλώς διατροφικές οδηγίες. Οι ανεπάρκειες βιταμινών είναι σπανιότατες με αυτήν την επέμβαση, καθώς δεν υπάρχει παράκαμψη κάποιου τμήματος του στομάχου και δυσαπορρόφηση κάποιων σημαντικών ουσιών. Εφόσον, η διατροφή είναι ισορροπημένη δε χρειάζονται συμπληρώματα κανενός είδους.

 

DPN: Ποια είναι, συνήθως, η στάση ζωής του ασθενή μετά από μια τέτοια επέμβαση;

Είναι εξαιρετικά σηµαντική και η µμετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών, οι οποίοι, για τουλάχιστον δύο χρόνια, πρέπει να βλέπουν το γιατρό τους για παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, διατροφικές συμβουλές και αντιμετώπιση όλων των ερωτηµάτων που συνάδουν µε την καινούργια κατάσταση του σώµατος και της υγείας τους.

DPN: Η μεγάλη απώλεια βάρους προκαλεί συχνά απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος. Είναι βέβαιο ότι όλοι οι ασθενείς θα χρειαστούν ένα επανορθωτικό χειρουργείο για αισθητική αποκατάσταση του δέρματος;

Μία πολύ συχνή ερώτηση είναι εάν ο ασθενής θα χρειαστεί επεµβάσεις αποκατάστασης, όπως π.χ. Κοιλιοπλαστική µετά την απώλεια βάρους. Αυτό δεν είναι προβλέψιµο µε βεβαιότητα και θα διαπιστωθεί µετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, όταν δηλαδή ο ασθενής θα έχει χάσει όλο του το περιττό βάρος. Αυτή η χειρουργική πράξη απαιτεί εξειδικευµένο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα ξαναδώσει στο σώµα την αρµονία του.

DPN: Υπάρχει πάντα μία ιδιαίτερη μεταξύ γιατρού και ασθενούς, μετά από ένα μεγάλο χειρουργείο. Νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να υπάρχει και ανάμεσα σε εσάς και τους ασθενείς σας. Σωστά;

Είναι αναγκαίο ο ασθενής να αισθάνεται ότι η πόρτα του γιατρού του είναι πάντα ανοικτή και η οµάδα του έµπειρη και ευγενική. Με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται από το άγχος των µικροπροβληµάτων, έχοντας πάντα µία υπεύθυνη απάντηση σε όλα του τα ερωτήµατα και µία καλή συµβουλή για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Ο ασθενής έχει ήδη πάρει μια πολύ σοβαρή απόφαση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας, γι’ αυτό και θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού. Είναι σημαντικό να ακολουθεί το πρόγραμμα των γευμάτων και όλες τις υπόλοιπες οδηγίες. Επιπλέον, θα πρέπει να αρχίσει να περπατάει, να γυμνάζεται και να παραμείνει διά βίου δραστήριος.

Από το γενικό χειρουργό Δημήτρη Μουσιώλη

Λαπαροσκοπική Χειρουργική Κήλης-Ορθοπρωκτική Χειρουργική-Χειρουργική Παχυσαρκίας

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

gardner.png Τι είναι το σύνδρομο Gardner; - Το σύνδρομο Gardner είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή. Συνήθως προκαλεί αυτό που αρχίζει να είναι καλοήθης ή μη καρκινική ανάπτυξη. Με την πάροδο του χρόνου προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου. Το σύνδρομο Gardner μπορεί να οδηγήσει σε αναπτύξεις σε διάφορες περιοχές του σώματος. Οι όγκοι βρίσκονται συχνότερα στο παχύ έντερο, μερικές φορές σε μεγάλους αριθμούς. […]
ευερέθιστου εντέρου Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) στα παιδιά - Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS); Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού, που σημαίνει ότι είναι ένα πρόβλημα που προκαλείται από αλλαγές στο πώς λειτουργεί ο γαστρεντερικός σωλήνας. Τα παιδιά με λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος έχουν συχνά συμπτώματα, αλλά η γαστρεντερική οδός δεν καταστρέφεται. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του […]
kysth-kokigos.jpg Κύστη Κόκκυγος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται - Η κύστη κόκκυγος (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο) είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα, που δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή. Είναι συχνότερη στους άνδρες, συγκριτικά με τις γυναίκες και παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα, εφηβικής έως μέσης […]
c51d7148cc0216cb428d39758002e0b4.jpg Αιμορροΐδες – Σύγχρονοι Τρόποι Αντιμετώπισης - Οι αιμορροΐδες ή αιμορροϊδοπάθεια, είναι μια συχνή καλοήθης νόσος που δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος, ωστόσο, στην οξεία μορφή της είναι επώδυνη και χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισηςΟι αιμορροΐδες σχηματίζουν το λεγόμενο «αιμορροϊδικό πλέγμα», το οποίο αδειάζει από το αίμα που περιέχει κατά την αφόδευση και ξαναγεμίζει έπειτα. Ωστόσο, όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και οι ιστοί […]
-1728x800_c.jpg ΑΙΜΟΡΡΟ΄Ι΄ΔΕΣ – ΑΙΜΟΡΡΟ΄Ι΄ΔΟΠΑΘΕΙΑ - Ασθένεια γνωστή από την αρχαιότητα(1700 π.χ) από έναν Αιγυπτιακό πάπυρο. Ένας στους τρείς θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του,με τα ποσοστά να εκτινάσσονται από 45-65 ετών. Οι αιμοροίδες αποτελούν ημιτονοειδείς αγγειακές δομές (αρτηριοφλεβικές διόδους) στην κοπροδόχο λήκυθο που βοηθούν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση. Γίνονται παθολογικές όταν διογκώνονται ή ερεθίζονται. […]
images-37.jpg Γαστρικό Μανίκι: Η επέμβαση που «εξαφανίζει» πείνα και βουλιμία - Tα αποτελέσματα των βαριατρικών χειρουργικών τεχνικών είναι τόσο θεαματικά ως προς την απώλεια βάρους αλλά και τη βελτίωση της υγείας συνολικά, που όλο και περισσότερα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία τις θεωρούν ως ιδανική λύση για το πρόβλημα των περιττών κιλών. Μια από τις δημοφιλέστερες βαριατρικές τεχνικές είναι το γαστρικό «μανίκι», που έχει ως στόχο τη […]
ousiwlis.jpg Νοσογόνος Παχυσαρκία: Γιατί ο γαστρικός δακτύλιος αποτυγχάνει; - Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως επιδημία. Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των παχύσαρκων, από 105 εκατομμύρια το 1975 σε 641 εκατομμύρια το 2014. Δεν πρόκειται απλώς για πρόβλημα καλαισθησίας, αλλά για μια πραγματική ασθένεια, ειδικά στη νοσογόνο μορφή […]
bariatric-surgery.jpg Αδυνάτισμα με Βαριατρική: Πραγματοποιεί όσα υπόσχεται; - Η Βαριατρική, ως γνωστόν είναι μια επιλογή για εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία και επιβάλλεται να χάσουν το πλεονάζον βάρος για λόγους υγείας. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των βαριατρικών τεχνικών είναι τόσο θεαματικά ως προς την απώλεια βάρους αλλά και τη βελτίωση της υγείας συνολικά, καθώς «εξαφανίζονται» χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η άπνοια […]
2013092820243585.jpg Παχυσαρκία: Πότε απειλεί τη ζωή μας; - Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε μια πραγματική επιδημία τον 21ο αιώνα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να την χαρακτηρίζει ως νόσο λόγω των επιπτώσεών της στην υγεία, στην ικανότητα προς εργασία, στην κοινωνικότητα καθώς και στην ποιότητα και διάρκεια ζωής. Μάλιστα, μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου,  που δημοσιεύθηκε το 2016, […]
bariatric1.jpg Η Βαριατρική χειρουργική ως θεραπευτική προσέγγιση κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας - Η νοσογόνος παχυσαρκία (ΝΠ) αποτελεί μία σύγχρονη μάστιγα για τον ανεπτυγμένο κόσμο. Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά νοσογόνου παχυσαρκίας, οι συνέπειες της οποίας στοιχίζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν πλέον, στο ότι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία της […]
550_334_47085.jpg ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ-ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΕP - Τι είναι η βουβωνοκήλη;           Βουβωνοκήλη είναι η πρόπτωση κάποιου οργάνου της κοιλίας μέσα από χάσμα του βουβωνικού πόρου .  Πώς δημιουργείται η βουβωνοκήλη;   Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι συγγενής (εκ γενετής) ή να δημιουργηθεί εξαιτίας επίκτητων παραγόντων, όπως : Αδυναμίας των ιστών του κοιλιακού τοιχώματος (ασθενείς με ευρύ στόμιο του βουβωνικού πόρου) Μετά από κάκωση […]