Πολλές γυναίκες στο άκουσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης τρομάζουν, όχι τόσο για τη διαδικασία, όσο για τα φάρμακα που θα πρέπει να πάρουν. Ευτυχώς οι τεχνικές της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν πολλές παραμέτρους και τα υπογόνιμα ζευγάρια μπορούν να βοηθηθούν με πιο απλές μεθόδους.
Η Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Δρ Βασιλική Χατζηραφαήλ μας μιλάει για πιο απλές και εύκολες λύσεις στη συνέντευξη που ακολουθεί.
– Οι γυναίκες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάρουν ορμόνες τι επιλογές έχουν;
Έχουν δύο επιλογές, όπου και στις δύο δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα, εκτός από λίγες εξαιρέσεις. Την σπερματέγχυση και την εξωσωματική γονιμοποίηση με τη διαδικασία του φυσικού κύκλου.
– Ποια είναι η διαδικασία της σπερματέγχυσης;
Είναι μια διαδικασία που θυμίζει αρκετά τη φυσική σύλληψη. Κατά τη φυσική σύλληψη, η εκσπερμάτωση γίνεται μέσα στον κόλπο και με φυσική διαδικασία ανεβαίνει να συναντήσει το ωάριο. Κατά τη σπερματέγχυση, το σπέρμα τοποθετείται μέσα στην μήτρα με τη βοήθεια ενός πολύ λεπτού καθετήρα, αφού πρώτα έχει καθαριστεί και ενισχυθεί, παρακάμπτοντας τη μισή διαδρομή που θα έπρεπε να διανύσει κανονικά. Τον μήνα που η γυναίκα αποφασίζει να κάνει σπερματέγχυση, ο γυναικολόγος παρακολουθεί με υπέρηχους την ανάπτυξη του ωοθυλακίου της και την ημέρα που υπολογίζεται ότι θα γίνει η ωορρηξία, αντί για επαφή γίνεται η σπερματέγχυση. Είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, η οποία γίνεται σε κέντρο εξωσωματικής, τόσο απλά, όσο και η λήψη του τεστ Παπανικολάου.
– Πώς γίνεται η εξωσωματική με φυσικό κύκλο και σε ποιες περιπτώσεις γυναικών συνίσταται;
Ο φυσικός κύκλος είναι επίσης μια διαδικασία όπου απαιτείται παρακολούθηση της ανάπτυξης του ωοθυλακίου με υπερήχους, σε συνδυασμό με ορμονικές εξετάσεις, ώστε να επιτευχθεί η σωστή μέρα για την ωοληψία. Την ημέρα της ωορρηξίας η γυναίκα προσέρχεται στο κέντρο εξωσωματικής, όπου γίνεται η λήψη του ωοθυλακίου από τον γυναικολόγο (ωοληψία). Ακολουθεί η γονιμοποίηση του ωοθυλακίου στο εργαστήριο και μετά από 2-5 μέρες γίνεται η μεταφορά του εμβρύου μέσα στη μήτρα.
Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε πολλές προσπάθειες εξωσωματικής, οπότε έχουν πάρει ισχυρές δόσεις ορμονών και σε γυναίκες που δεν επιθυμούν να πάρουν φάρμακα. Επειδή δεν γίνεται λήψη ορμονών, η γυναίκα δεν κινδυνεύει να πάθει υπερδιέγερση ωοθηκών, που είναι μια πιθανή επιπλοκή της κλασικής εξωσωματικής. Επίσης, δεν επιβαρύνονται οι μαστοί και το ενδομήτριο.
Η πιθανότητα να προκύψει πολύδυμη κύηση είναι μηδαμινή και έτσι ελαττώνεται ο κίνδυνος αποβολών και πρόωρων τοκετών. Έχει αποδειχθεί ότι το ενδομήτριο στον φυσικό κύκλο ακολουθεί τη φυσική ωρίμανση του και είναι συχνά πιο εύφορο από το τεχνητό, που αναπτύσσεται μετά τη λήψη πολλών ωαρίων. Τέλος, σε περίπτωση αποτυχίας μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία από τον επόμενο μήνα.
– Πόσο κοστοβόρες είναι αυτές οι διαδικασίες;
Και στις δυο περιπτώσεις η οικονομική επιβάρυνση είναι μικρότερη από μια εξωσωματική. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός για τη γυναίκα μετά την ολοκλήρωση τους, που επιστρέφει αμέσως στην καθημερινότητά της. Τέλος, η σωματική και ψυχολογική καταπόνηση είναι μικρότερη.