Η αλλεργία στο αβγό ανήκει μαζί με το γάλα στις συχνότερες αλλεργίες σε βρέφη και παιδιά. Το αβγό μπορεί να ευθύνεται για άμεσου τύπου αλλεργία (δηλαδή εκδηλώσεις από λίγα λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση με ήπιες ή σοβαρότερες εκδηλώσεις από το δέρμα και από άλλα συστήματα του οργανισμού). Επίσης, το αβγό μπορεί να προκαλέσει επιβραδυνόμενες τροφικές αλλεργίες όπως FPIES (Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome με εμέτους, διάρροιες, υπνηλία, υπόταση έως και 4 ώρες μετά από τη λήψη της τροφής), ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και μπορεί να εμπλέκεται σε κάποιες εμμένουσες περιπτώσεις αλλεργικής πρωκτοκολίτιδας (χωρίς να είναι το σύνηθες μοτίβο, καθώς σε αυτόν τον τύπο συνηθέστερος και σχεδόν αποκλειστικός ένοχος στην πλειονότητα των βρεφών είναι το γάλα).
Σε περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας σε αβγό, αρχικά συστήνεται αποφυγή και με την κατάλληλη διερεύνηση και δόμηση πλάνου από Αλλεργιολόγο, ανάλογα με το ιστορικό και τον ειδικό έλεγχο. Αρκετά παιδιά μπορεί να εκτεθούν μετά από επιτυχημένη τροφική πρόκληση σε ψημένο αβγό ως ενδιάμεσο βήμα για την απευαισθητοποίησή τους. Σε αυτό το στάδιο, σίγουρα οι ωμές μορφές του αβγού ή αυτές που δεν είναι καλά θερμικά επεξεργασμένες (βραστό, ομελέτα, αβγολέμονο) πρέπει να αποφεύγονται, αλλά τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από ίχνη ή χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης αβγού.
Προσοχή στις ετικέτες
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσεκτική ανάγνωση των ετικετών γιατί εκτός από την κατανάλωση, ακόμη και η επαφή μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις. Το αβγό μπορεί να περιέχεται σε ψημένες παρασκευές (κέικ, μπισκότα, κουλουράκι, πίτες, τσουρέκι, pretzels), σε μαγιονέζα, σε γλυκά (μαρέγκα, κρέμα ζαχαροπλαστικής, αμυγδαλόπαστα, marshmallows, γλάσο) και σε ζυμαρικά, προπαρασκευασμένες σάλτσες, dressing για σαλάτες. Οι ειδικοί όροι που μπορεί να επισημαίνουν την παρουσία αβγού σε συσκευασμένα τρόφιμα είναι: αλβουμίνη, σφαιρίνη, λεκιθίνη αβγού, λιβετίνη, λυσοζύμη, βιτελλίνη και οτιδήποτε έχει ως πρώτο συνθετικό τον όρο οβο- ή όβα- όπως οβαλβουμίνη, οβασφαιρίνη, οβομουκοειδές.
Ευτυχώς υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ενημέρωση και από όσους ασχολούνται με την εστίαση και την παρασκευή μη συσκευασμένων προϊόντων.
Τα εμβόλια που περιέχουν αβγό εξαιρετικά σπάνια δεν γίνονται καλά ανεκτά σε παιδιά σε αλλεργία σε αβγό και μόνο σε αυτά με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων πρέπει να εμβολιάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον από Αλλεργιολόγο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το εμβόλιο έναντι ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και το εμβόλιο έναντι του ιού της γρίπης. Σε καμία σχεδόν περίπτωση δεν υπάρχει λόγος αποφυγής εμβολιασμού λόγω τροφικής αλλεργίας σε αβγό.
Το αισιόδοξο είναι ότι σπάνια η αλλεργία σε αβγό επιμένει και στην ενήλικη ζωή και έτσι η κατάλληλη διερεύνηση και ο σχεδιασμός επανεισαγωγής από Αλλεργιολόγο, ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και σε συνεργασία με τον Παιδίατρο μπορεί να είναι πολύ σημαντική και για ενδιάμεσα βήματα και για την πλήρη απελευθέρωση.
Από την Αλλεργιολόγο Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη (www.kostoudi.gr)