Τροφική αλλεργία: Είναι πάντα ασφαλές να τρώνε εκτός οι ασθενείς;

ΚΩΣΤΟΥΔΗ ΣΟΦΙΑ

27 Ιουνίου, 2023

Η τροφική αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού μετά από κατανάλωση κάποιας τροφής λόγω συγκεκριμένης απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος (της άμυνας του οργανισμού) που εμφανίζεται σε κάθε επανέκθεση στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Τροφική αλλεργία εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη και παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες, αλλά και αυτοί μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν ξαφνικά τροφική αλλεργία σε τροφή που κατανάλωναν για πολλά χρόνια. Φαίνεται ότι απασχολεί περίπου 8% των παιδιών και 4% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τόσο σε άμεσου τύπου τροφική αλλεργία (αντίδραση από λεπτά έως 2 ώρες από την κατανάλωση) όσο και σε επιβραδυνόμενου τύπου (αλλεργική πρωκτοκολίτιδα, FPIES, ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα) η σύσταση είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου για την πρόληψη των αντιδράσεων. Είναι όμως πάντα αυτό εύκολο για τους ασθενείς όταν δεν καταναλώνουν φαγητό που οι ίδιοι ή οι κηδεμόνες τους έχουν παρασκευάσει;

Προσοχή τις ετικέτες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσεκτική ανάγνωση των ετικετών γιατί εκτός από την κατανάλωση ακόμη και η επαφή με αλλεργιογόνα μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις. Τα αλλεργιογόνα που είναι υποχρεωτικό να σημαίνονται στα συσκευασμένα παρασκευάσματα είναι τα παρακάτω 14, στις χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και τα 9 σημαντικότερα τρόφιμα που ευθύνονται για τουλάχιστον 90% των τροφικών αλλεργιών σε παγκόσμιο επίπεδο: γάλα, αβγό, ψάρι, σιτηρά, όσπρια (μεταξύ των οποίων με ειδική αναφορά σε σόγια, αράπικο, λούπινο), θαλασσινά (καρκινοειδή και μαλάκια), ξηροί καρποί, σουσάμι, μουστάρδα, σέλινο και θειώδη. Προσοχή χρειάζεται όταν οι αλλεργικοί βρίσκονται εκτός ΕΕ και διαβάζουν ετικέτες, γιατί μπορεί να διαφέρει η υποχρεωτικότητα στη σήμανση.

Για τα αλλεργιογόνα πρέπει να χρησιμοποιείται γραμματοσειρά διακριτή από τα υπόλοιπα συστατικά του προπαρασκευασμένου τροφίμου (π.χ. έντονη γραφή, κεφαλαία, υπογράμμιση, διαφορετικό φόντο).

Υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι υποχρεωτική η επισήμανση για τα αλλεργιογόνα που ενδέχεται να περιέχονται σε ίχνη, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για εθελοντική και χαλαρά ρυθμιζόμενη αναγραφή.

Επίσης λανθασμένα πιστεύεται ότι το “μπορεί να περιέχει…” καθορίζεται από την ποσότητα του αλλεργιογόνου που ενδέχεται να προσδιορισθεί σε έλεγχο στο τρόφιμο (δηλαδή μπορεί να ανιχνευθεί και ολόκληρο φιστίκι αράπικο, ενώ δεν είναι στα συστατικά του προϊόντος).

Τέλος, πιστεύεται από τους καταναλωτές ότι τα επίπεδα υπολειμμάτων αλλεργιογόνων είναι σταθερά, αλλά ένας αλλεργικός που τρώει με ασφάλεια ένα προϊόν με επισήμανση ιχνών σε μία περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι αντίστοιχα ασφαλές σε όλες τις επόμενες φορές που θα το καταναλώσει…

Ίχνη μπορεί να βρεθούν γιατί στη βιομηχανία τροφίμων συχνά γίνεται χρήση των ίδιων εγκαταστάσεων και του ίδιου εξοπλισμού (έτσι μπορεί να βρεθεί αβγό, γάλα, σιτάρι, σόγια, αράπικο φιστίκι παρότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος) είτε γιατί είναι πλημμελής ο καθαρισμός, είτε γιατί λόγω κολλώδους χαρακτήρα όπως για παράδειγμα σοκολάτα με γάλα, φυστικοβούτυρο που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από τον εξοπλισμό.

Αλλεργιογόνα σε μη συσκευασμένα τρόφιμα

Από το 2014 είναι υποχρεωτική η παροχή πληροφοριών για παρουσία αλλεργιογόνων και σε μη-συσκευασμένα τρόφιμα. Οπότε, μη διστάσετε οι αλλεργικοί και οι κηδεμόνες των αλλεργικών παιδιών να ρωτήσετε σε σημεία εστίασης (φούρνους, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια) ποια υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του προϊόντος που πρόκειται να καταναλώσετε.

Προσοχή σε “επιμόλυνση” από αλλεργιογόνα σε χώρους εστίασης

Η διασταυρούμενη επαφή που ορίζεται ως “επιμόλυνση” μπορεί να συμβεί άμεσα (όταν τοποθετείται το ένα τρόφιμο πάνω από άλλο) ή κατά τη χρήση μαρινάδας (με γάλα, σόγια, ξηρούς καρπούς).

Επιπλέον, “επιμόλυνση” μπορεί να συμβεί και έμμεσα (μέσω των χεριών των μαγείρων, ζαχαροπλαστών, αρτοποιών ή των μαγειρικών σκευών που χρησιμοποιούνται χωρίς να καθαριστούν πολύ καλά για παρασκευή άλλου φαγητού ή από ίδιο νερό για βρασμό ή ίδιο λάδι για τηγάνισμα.

Σε μια μελέτη ατόμων με τροφική αλλεργία που ανέφεραν ότι είχαν αντίδραση σε εστιατόριο, το 22% των περιπτώσεων ήταν αποτέλεσμα διασταυρούμενης επαφής κατά το μαγείρεμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ούτε το προσωπικό του εστιατορίου ούτε ο αλλεργικός πελάτης είχε επίγνωση της διασταυρούμενης επαφής πριν την αντίδραση. Αυτό υπογραμμίζει τον σιωπηλό κίνδυνο από τη διασταυρούμενη επαφή κατά την προετοιμασία των πιάτων.

Τα άτομα με τροφική αλλεργία σε εστιατόρια πρέπει να προτιμούν απλά πιάτα (για παράδειγμα βραστές πατάτες αντί για πουρέ πατάτας) και να αποφεύγουν σως, γαρνιτούρες και να είναι προσεκτικά στην επιλογή επιδόρπιου. Εάν υπάρχει η δυνατότητα ιδανικά πρέπει να μαγειρεύονται πρώτα τα πιάτα των αλλεργικών και μετά των μη αλλεργικών.

Απαιτείται λοιπόν προσοχή όταν καταναλώνεται προϊόντα που δεν έχετε παρασκευάσει οι ίδιοι γιατί η τυχαία έκθεση μπορεί να οδηγήσει από ήπιες έως και σοβαρές αντιδράσεις. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση. Ευτυχώς η συνεχώς αυξανόμενη ενημέρωση έχει οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθητοποίηση τόσο των βιομηχανιών παρασκευής βρώσιμων προϊόντων όσο και όσων ασχολούνται με παρασκευή μη συσκευασμένων τροφίμων.

Από την Αλλεργιολόγο Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη (www.kostoudi.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1836035332 1 Δερματίτιδα εξ’ επαφής - Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αυτό στο οποίο εμφανίζονται συχνά αλλεργικές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και η δερματίτιδα εξ’ επαφής. Αλλά δεν είναι όλες οι δερματίτιδες εξ’ επαφής αλλεργικές. Μάλιστα το 80% των περιπτώσεων μιλάμε για ερεθιστική δερματίτιδα εξ’ επαφής (irritant contact dermatitis). Αυτή προκαλείται από χημικές ουσίες όπως καθαριστικά, αλλά […]
MyDoctors shutterstock 615600380 1 Αλλεργία σε φρούτα και λαχανικά - Η τροφική αλλεργία και ειδικά σε τροφές φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι ποικίλης σοβαρότητας ανάλογα με την οδό της αρχικής ευαισθητοποίησης. Σε περιπτώσεις που η ευαισθητοποίηση γίνει μέσω αναπνευστικού από πρωτεΐνες που κάνουν διασταυρούμενη αντιδραστικότητα με αεροαλλεργιογόνα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε ήπιες και συνήθως τοπικές αντιδράσεις. Τα άτομα μπορεί να […]
MyDoctors shutterstock 1074455912 1 Τροφική αλλεργία σε γάλα - Η αλλεργία στο γάλα είναι η συχνότερη τροφική αλλεργία της παιδικής ηλικία. Σπάνια επιμένει και παραμένει στους ενήλικες. Είναι λάθος να συγχέεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, γιατί η τροφική αλλεργία μεσολαβείται από ανοσολογικό μηχανισμό και οι αντιδράσεις εμφανίζονται σε κάθε έκθεση στο αντίστοιχο αλλεργιογόνο ακόμη και σε ίχνη. Οι εκδηλώσεις στην άμεσου τύπου τροφική […]
MyDoctors shutterstock 489958486 1 Τροφική αλλεργία: Είναι πάντα ασφαλές να τρώνε εκτός οι ασθενείς; - Η τροφική αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού μετά από κατανάλωση κάποιας τροφής λόγω συγκεκριμένης απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος (της άμυνας του οργανισμού) που εμφανίζεται σε κάθε επανέκθεση στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Τροφική αλλεργία εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη και παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες, αλλά και αυτοί μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν ξαφνικά τροφική αλλεργία σε […]
Φαρμακευτική αλλεργία Φαρμακευτική αλλεργία: Συμπτώματα και Έλεγχος - Σε μία αλλεργική αντίδραση σε φάρμακο οποιασδήποτε κατηγορίας, το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται “υπερβολικά και λανθασμένα” όταν το αναγνωρίζει ως μία “ξένη ουσία”. Οι κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να εμπλέκονται σε αντιδράσεις είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιεπιληπτικά, τα αντινεοπλασματικά, τα αναισθητικά, τα μυοχαλαρωτικά, τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη κτλ. Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τύποι αντιδράσεων σε φάρμακα: οι […]
Αλλεργίες του Καλοκαιριού Αλλεργίες του Καλοκαιριού - Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που σημαίνει χαλάρωση για μικρούς και μεγάλους, αλλά ακόμη και αυτήν την εποχή οι αλλεργίες δεν σταματούν να απασχολούν τους ασθενείς. Ενημερωθείτε για κάποιους τύπους αλλεργίας που περιμένετε να ταλαιπωρούν και το καλοκαίρι ή μόνο το καλοκαίρι και για κάποιους τύπους που δεν φανταζόσασταν ότι μπορεί να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα […]
άσθμα Αλλεργικό άσθμα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονή στο κατώτερο αναπνευστικό (κυρίως στους βρόγχους) και μπορεί να αφορά έως και στο 18% του πληθυσμού, δηλαδή είναι μία νόσος που μπορεί να αφορά και σε 300 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Από τα άτομα που έχουν αλλεργική ρινίτιδα μέχρι και 1/5 θα εκδηλώσει και συμπτώματα άσθματος. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι […]
κνίδωση εκ ψύχους Μήπως υποφέρετε από κνίδωση εκ ψύχους; - Η κνίδωση εκ ψύχους είναι μία δερματική αντίδραση που εκδηλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και συνήθως στη φάση επαναθέρμανης μετά την έκθεση σε κρύο ερέθισμα. Το κρύο ερέθισμα μπορεί να είναι κρύος αέρας, νερό (σε ντουζ, πλύσιμο χεριών), έκθεση του δέρματος σε αέρα από κατάψυξη (είτε σε σπίτι είτε ακόμη και σε super market) αλλά […]
MyDoctors shutterstock 402319822 1 Ατοπική δερματίτιδα: Το πρώτο βήμα στην “ατοπική πορεία” - Στο 90% των ατόμων η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) ξεκινάει πριν τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής τους με βλάβες που εντοπίζονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πρώτη εκδήλωση της λεγόμενης “ατοπικής πορείας” που μπορεί να ακολουθηθεί από τροφική αλλεργία, αλλεργική ρινίτιδα και τέλος αλλεργικό άσθμα. Πρόκειται για μία κατάσταση που […]
αναφυλαξία 1 πραγματικότητα και 4 μύθοι για την αναφυλαξία - Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Πρόκειται για κατάσταση που μπορεί να αφορά άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά τα αίτια διαφοροποιούνται σε συχνότητα ανάλογα με την ηλικία. Η αναφυλαξία είναι μία κατάσταση με ταχεία έναρξη. Πραγματικότητα. Η αναφυλαξία συνήθως συμβαίνει λίγα λεπτά μετά την επαφή με έναν […]