Τροφική αλλεργία: Είναι πάντα ασφαλές να τρώνε εκτός οι ασθενείς;

ΚΩΣΤΟΥΔΗ ΣΟΦΙΑ

27 Ιουνίου, 2023

Η τροφική αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού μετά από κατανάλωση κάποιας τροφής λόγω συγκεκριμένης απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος (της άμυνας του οργανισμού) που εμφανίζεται σε κάθε επανέκθεση στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Τροφική αλλεργία εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη και παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες, αλλά και αυτοί μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν ξαφνικά τροφική αλλεργία σε τροφή που κατανάλωναν για πολλά χρόνια. Φαίνεται ότι απασχολεί περίπου 8% των παιδιών και 4% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τόσο σε άμεσου τύπου τροφική αλλεργία (αντίδραση από λεπτά έως 2 ώρες από την κατανάλωση) όσο και σε επιβραδυνόμενου τύπου (αλλεργική πρωκτοκολίτιδα, FPIES, ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα) η σύσταση είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου για την πρόληψη των αντιδράσεων. Είναι όμως πάντα αυτό εύκολο για τους ασθενείς όταν δεν καταναλώνουν φαγητό που οι ίδιοι ή οι κηδεμόνες τους έχουν παρασκευάσει;

Προσοχή τις ετικέτες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσεκτική ανάγνωση των ετικετών γιατί εκτός από την κατανάλωση ακόμη και η επαφή με αλλεργιογόνα μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις. Τα αλλεργιογόνα που είναι υποχρεωτικό να σημαίνονται στα συσκευασμένα παρασκευάσματα είναι τα παρακάτω 14, στις χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και τα 9 σημαντικότερα τρόφιμα που ευθύνονται για τουλάχιστον 90% των τροφικών αλλεργιών σε παγκόσμιο επίπεδο: γάλα, αβγό, ψάρι, σιτηρά, όσπρια (μεταξύ των οποίων με ειδική αναφορά σε σόγια, αράπικο, λούπινο), θαλασσινά (καρκινοειδή και μαλάκια), ξηροί καρποί, σουσάμι, μουστάρδα, σέλινο και θειώδη. Προσοχή χρειάζεται όταν οι αλλεργικοί βρίσκονται εκτός ΕΕ και διαβάζουν ετικέτες, γιατί μπορεί να διαφέρει η υποχρεωτικότητα στη σήμανση.

Για τα αλλεργιογόνα πρέπει να χρησιμοποιείται γραμματοσειρά διακριτή από τα υπόλοιπα συστατικά του προπαρασκευασμένου τροφίμου (π.χ. έντονη γραφή, κεφαλαία, υπογράμμιση, διαφορετικό φόντο).

Υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι υποχρεωτική η επισήμανση για τα αλλεργιογόνα που ενδέχεται να περιέχονται σε ίχνη, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για εθελοντική και χαλαρά ρυθμιζόμενη αναγραφή.

Επίσης λανθασμένα πιστεύεται ότι το “μπορεί να περιέχει…” καθορίζεται από την ποσότητα του αλλεργιογόνου που ενδέχεται να προσδιορισθεί σε έλεγχο στο τρόφιμο (δηλαδή μπορεί να ανιχνευθεί και ολόκληρο φιστίκι αράπικο, ενώ δεν είναι στα συστατικά του προϊόντος).

Τέλος, πιστεύεται από τους καταναλωτές ότι τα επίπεδα υπολειμμάτων αλλεργιογόνων είναι σταθερά, αλλά ένας αλλεργικός που τρώει με ασφάλεια ένα προϊόν με επισήμανση ιχνών σε μία περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι αντίστοιχα ασφαλές σε όλες τις επόμενες φορές που θα το καταναλώσει…

Ίχνη μπορεί να βρεθούν γιατί στη βιομηχανία τροφίμων συχνά γίνεται χρήση των ίδιων εγκαταστάσεων και του ίδιου εξοπλισμού (έτσι μπορεί να βρεθεί αβγό, γάλα, σιτάρι, σόγια, αράπικο φιστίκι παρότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος) είτε γιατί είναι πλημμελής ο καθαρισμός, είτε γιατί λόγω κολλώδους χαρακτήρα όπως για παράδειγμα σοκολάτα με γάλα, φυστικοβούτυρο που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από τον εξοπλισμό.

Αλλεργιογόνα σε μη συσκευασμένα τρόφιμα

Από το 2014 είναι υποχρεωτική η παροχή πληροφοριών για παρουσία αλλεργιογόνων και σε μη-συσκευασμένα τρόφιμα. Οπότε, μη διστάσετε οι αλλεργικοί και οι κηδεμόνες των αλλεργικών παιδιών να ρωτήσετε σε σημεία εστίασης (φούρνους, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια) ποια υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του προϊόντος που πρόκειται να καταναλώσετε.

Προσοχή σε “επιμόλυνση” από αλλεργιογόνα σε χώρους εστίασης

Η διασταυρούμενη επαφή που ορίζεται ως “επιμόλυνση” μπορεί να συμβεί άμεσα (όταν τοποθετείται το ένα τρόφιμο πάνω από άλλο) ή κατά τη χρήση μαρινάδας (με γάλα, σόγια, ξηρούς καρπούς).

Επιπλέον, “επιμόλυνση” μπορεί να συμβεί και έμμεσα (μέσω των χεριών των μαγείρων, ζαχαροπλαστών, αρτοποιών ή των μαγειρικών σκευών που χρησιμοποιούνται χωρίς να καθαριστούν πολύ καλά για παρασκευή άλλου φαγητού ή από ίδιο νερό για βρασμό ή ίδιο λάδι για τηγάνισμα.

Σε μια μελέτη ατόμων με τροφική αλλεργία που ανέφεραν ότι είχαν αντίδραση σε εστιατόριο, το 22% των περιπτώσεων ήταν αποτέλεσμα διασταυρούμενης επαφής κατά το μαγείρεμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ούτε το προσωπικό του εστιατορίου ούτε ο αλλεργικός πελάτης είχε επίγνωση της διασταυρούμενης επαφής πριν την αντίδραση. Αυτό υπογραμμίζει τον σιωπηλό κίνδυνο από τη διασταυρούμενη επαφή κατά την προετοιμασία των πιάτων.

Τα άτομα με τροφική αλλεργία σε εστιατόρια πρέπει να προτιμούν απλά πιάτα (για παράδειγμα βραστές πατάτες αντί για πουρέ πατάτας) και να αποφεύγουν σως, γαρνιτούρες και να είναι προσεκτικά στην επιλογή επιδόρπιου. Εάν υπάρχει η δυνατότητα ιδανικά πρέπει να μαγειρεύονται πρώτα τα πιάτα των αλλεργικών και μετά των μη αλλεργικών.

Απαιτείται λοιπόν προσοχή όταν καταναλώνεται προϊόντα που δεν έχετε παρασκευάσει οι ίδιοι γιατί η τυχαία έκθεση μπορεί να οδηγήσει από ήπιες έως και σοβαρές αντιδράσεις. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση. Ευτυχώς η συνεχώς αυξανόμενη ενημέρωση έχει οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθητοποίηση τόσο των βιομηχανιών παρασκευής βρώσιμων προϊόντων όσο και όσων ασχολούνται με παρασκευή μη συσκευασμένων τροφίμων.

Από την Αλλεργιολόγο Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη (www.kostoudi.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2068289111 Αλλεργία σε γάλα και αβγό – Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση - Το γάλα και το αβγό αποτελούν βασικά στοιχεία του δυτικού τρόπου διατροφής και βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες ή και σε ίχνη σε προπαρασκευασμένα τρόφιμα. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος (όλων σχεδόν των θηλαστικών και όχι μόνο του αγελαδινού) και του αβγού κατέχουν τα πρωτεία στις αλλεργίες της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Η πλήρης αποφυγή “μέχρι το […]
MyDoctors baby eating egg Τροφική αλλεργία στο αβγό: Προσοχή στις ετικέτες - Η αλλεργία στο αβγό ανήκει μαζί με το γάλα στις συχνότερες αλλεργίες σε βρέφη και παιδιά. Το αβγό μπορεί να ευθύνεται για άμεσου τύπου αλλεργία (δηλαδή εκδηλώσεις από λίγα λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση με ήπιες ή σοβαρότερες εκδηλώσεις από το δέρμα και από άλλα συστήματα του οργανισμού). Επίσης, το αβγό μπορεί […]
MyDoctors shutterstock 1982822063 Πότε και πώς εισάγουμε αλλεργιογόνες τροφές στα παιδιά - Οι παλαιότερες οδηγίες (2000) της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) προέτρεπαν την καθυστέρηση εισαγωγής τροφών μετά τους 6 μήνες της ζωής του βρέφους με στόχο η ολοκλήρωση της εισαγωγής να συμβεί στα 3 με 4 έτη ζωής. Τα τελευταία χρόνια σχεδιάστηκαν μελέτες για να αποδειχθεί αν αυτή η πρακτική ήταν επιβοηθητική ή επιβλαβής για την πρόληψη […]
MyDoctors shutterstock 2352983839 Αλλεργία και “σύγκαμα” – Υπάρχει σύνδεση; - Περίπου 1 στα 2 βρέφη και νήπια θα εμφανίσει την πιο συχνή δερματοπάθεια που είναι γνωστή με διαφορετικά ονόματα όπως: σύγκαμα, παράτριμμα ή δερματίτιδα εκ σπαργάνων. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της μοιάζει με άλλες δερματικές παθήσεις, αφού έχει τοπικά ερυθρότητα με ή χωρίς κόκκινα σπυράκια και μπορεί να φτάσει μέχρι τη δημιουργία πληγών […]
MyDoctors shutterstock 259616402 Σύνδρομο Εντεροκολίτιδας Επαγόμενο από Τροφικές Πρωτεΐνες (FPIES): Τι είναι και πώς εκδηλώνεται - Η τροφική αλλεργία είναι μία “υπερβολική” αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε κάποιες τροφές και συγκεκριμένα στις πρωτεΐνες αυτών. Διακρίνεται αδρά σε 2 τύπους: την άμεσου τύπου και την επιβραδυνόμενου τύπου αλλεργία. Είναι πολύ σημαντικό βάσει ιστορικού και κατάλληλου αλλεργιολογικού ελέγχου με δερματικά τεστ, ειδικό εργαστηριακό έλεγχο και συχνά με τροφική πρόκληση να καθορίζεται ο απαραίτητος […]
MyDoctors Kostoudi peripoihsh shutterstock 2135395287 Ατοπική δερματίτιδα: 10 πρακτικές συμβουλές για την περιποίησή της - Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, που προκαλεί ξηροδερμία, κνησμό και εξανθήματα. Συνήθως, ξεκινάει στη βρεφική ηλικία και μάλιστα μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Πρόκειται για μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και συχνά, πηγαίνει καλύτερα με την πάροδο των χρόνων, αλλά μπορεί τα […]
MyDoctors shutterstock 1968769795 Η Σημασία της τροφικής πρόκλησης - Η τροφική αλλεργία είναι μία “υπερβολική” αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε κάποιες τροφές και συγκεκριμένα στις πρωτεΐνες αυτών. Τα σημαντικότερα τροφικά αλλεργιογόνα που εμπλέκονται σε αυτό τον τύπο είναι τα γαλακτοκομικά, τα σιτηρά, το αβγό, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το αράπικο φιστίκι, η σόγια και πλέον έχει προστεθεί λόγω αυξανόμενης […]
Μητρικός θηλασμός Μητρικός θηλασμός και πρόληψη αλλεργίας - Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός θεωρείται ιδανικό και απαραίτητο μέσο σίτισης για τα βρέφη τουλάχιστον κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, από εθνικούς και παγκόσμιους επιστημονικούς οργανισμούς. Επίσης, υποστηρίζεται η συνέχισή του, με την προσθήκη στερεών τροφών, τουλάχιστον μέχρι το 2ο έτος της ζωής των παιδιών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα ποσοστά […]
MyDoctors shutterstock 1619866810 1 Αλλεργικές αντιδράσεις σε αισθητικές παρεμβάσεις - Οι αισθητικές παρεμβάσεις (αλλαντική τοξίνη, υαλουρονικό οξύ, σιλικόνη) έχουν μία συνεχή αύξηση, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αλλαντική τοξίνη (botox): Η αλλαντική τοξίνη έχει πάρει έγκριση από τον FDA (Food and Drug Administration) το 2002 για χρήση στην κοσμετολογία. Να σημειωθεί όμως ότι αρκετές από τις αντιδράσεις που […]
αλλεργία σε σιτηρά Τροφική αλλεργία σε σιτηρά: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Η αλλεργία στα σιτηρά έχει πολλά πρόσωπα και μπορεί να αφορά σε παιδιατρικό αλλά και σε ενήλικο πληθυσμό με διαφορετικές εκδηλώσεις. Τα σιτηρά ευθύνονται τόσο για τροφική αλλεργία άμεσου τύπου, στην οποία και ίχνη ακόμη μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αντιδράσεις όσο και για εκδηλώσεις όπως η τροφοεξαρτώμενη από άσκηση αναφυλαξία από σιτηρά, αλλά και […]
MyDoctors shutterstock 1836035332 1 Δερματίτιδα εξ’ επαφής - Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αυτό στο οποίο εμφανίζονται συχνά αλλεργικές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και η δερματίτιδα εξ’ επαφής. Αλλά δεν είναι όλες οι δερματίτιδες εξ’ επαφής αλλεργικές. Μάλιστα το 80% των περιπτώσεων μιλάμε για ερεθιστική δερματίτιδα εξ’ επαφής (irritant contact dermatitis). Αυτή προκαλείται από χημικές ουσίες όπως καθαριστικά, αλλά […]
MyDoctors shutterstock 615600380 1 Αλλεργία σε φρούτα και λαχανικά - Η τροφική αλλεργία και ειδικά σε τροφές φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι ποικίλης σοβαρότητας ανάλογα με την οδό της αρχικής ευαισθητοποίησης. Σε περιπτώσεις που η ευαισθητοποίηση γίνει μέσω αναπνευστικού από πρωτεΐνες που κάνουν διασταυρούμενη αντιδραστικότητα με αεροαλλεργιογόνα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε ήπιες και συνήθως τοπικές αντιδράσεις. Τα άτομα μπορεί να […]
MyDoctors shutterstock 1074455912 1 Τροφική αλλεργία σε γάλα - Η αλλεργία στο γάλα είναι η συχνότερη τροφική αλλεργία της παιδικής ηλικία. Σπάνια επιμένει και παραμένει στους ενήλικες. Είναι λάθος να συγχέεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, γιατί η τροφική αλλεργία μεσολαβείται από ανοσολογικό μηχανισμό και οι αντιδράσεις εμφανίζονται σε κάθε έκθεση στο αντίστοιχο αλλεργιογόνο ακόμη και σε ίχνη. Οι εκδηλώσεις στην άμεσου τύπου τροφική […]
MyDoctors shutterstock 489958486 1 Τροφική αλλεργία: Είναι πάντα ασφαλές να τρώνε εκτός οι ασθενείς; - Η τροφική αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού μετά από κατανάλωση κάποιας τροφής λόγω συγκεκριμένης απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος (της άμυνας του οργανισμού) που εμφανίζεται σε κάθε επανέκθεση στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Τροφική αλλεργία εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη και παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες, αλλά και αυτοί μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν ξαφνικά τροφική αλλεργία σε […]
Φαρμακευτική αλλεργία Φαρμακευτική αλλεργία: Συμπτώματα και Έλεγχος - Σε μία αλλεργική αντίδραση σε φάρμακο οποιασδήποτε κατηγορίας, το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται “υπερβολικά και λανθασμένα” όταν το αναγνωρίζει ως μία “ξένη ουσία”. Οι κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να εμπλέκονται σε αντιδράσεις είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιεπιληπτικά, τα αντινεοπλασματικά, τα αναισθητικά, τα μυοχαλαρωτικά, τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη κτλ. Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τύποι αντιδράσεων σε φάρμακα: οι […]
Αλλεργίες του Καλοκαιριού Αλλεργίες του Καλοκαιριού - Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που σημαίνει χαλάρωση για μικρούς και μεγάλους, αλλά ακόμη και αυτήν την εποχή οι αλλεργίες δεν σταματούν να απασχολούν τους ασθενείς. Ενημερωθείτε για κάποιους τύπους αλλεργίας που περιμένετε να ταλαιπωρούν και το καλοκαίρι ή μόνο το καλοκαίρι και για κάποιους τύπους που δεν φανταζόσασταν ότι μπορεί να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα […]
άσθμα Αλλεργικό άσθμα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονή στο κατώτερο αναπνευστικό (κυρίως στους βρόγχους) και μπορεί να αφορά έως και στο 18% του πληθυσμού, δηλαδή είναι μία νόσος που μπορεί να αφορά και σε 300 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Από τα άτομα που έχουν αλλεργική ρινίτιδα μέχρι και 1/5 θα εκδηλώσει και συμπτώματα άσθματος. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι […]
κνίδωση εκ ψύχους Μήπως υποφέρετε από κνίδωση εκ ψύχους; - Η κνίδωση εκ ψύχους είναι μία δερματική αντίδραση που εκδηλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και συνήθως στη φάση επαναθέρμανης μετά την έκθεση σε κρύο ερέθισμα. Το κρύο ερέθισμα μπορεί να είναι κρύος αέρας, νερό (σε ντουζ, πλύσιμο χεριών), έκθεση του δέρματος σε αέρα από κατάψυξη (είτε σε σπίτι είτε ακόμη και σε super market) αλλά […]
MyDoctors shutterstock 402319822 1 Ατοπική δερματίτιδα: Το πρώτο βήμα στην “ατοπική πορεία” - Στο 90% των ατόμων η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) ξεκινάει πριν τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής τους με βλάβες που εντοπίζονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πρώτη εκδήλωση της λεγόμενης “ατοπικής πορείας” που μπορεί να ακολουθηθεί από τροφική αλλεργία, αλλεργική ρινίτιδα και τέλος αλλεργικό άσθμα. Πρόκειται για μία κατάσταση που […]
αναφυλαξία 1 πραγματικότητα και 4 μύθοι για την αναφυλαξία - Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Πρόκειται για κατάσταση που μπορεί να αφορά άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά τα αίτια διαφοροποιούνται σε συχνότητα ανάλογα με την ηλικία. Η αναφυλαξία είναι μία κατάσταση με ταχεία έναρξη. Πραγματικότητα. Η αναφυλαξία συνήθως συμβαίνει λίγα λεπτά μετά την επαφή με έναν […]
MyDoctors shutterstock 768198037 1 Χειμωνιάτικες αλλεργίες- Τι να προσέξετε; - Οι περισσότεροι ξέρετε για την εποχική ρινίτιδα και το άσθμα που τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως άνοιξη και καλοκαίρι, γιατί τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα είναι η γύρη της ελιάς ή των αγρωστωδών. Αλλά υπάρχουν άτομα που έχουν αλλεργικά συμπτώματα όλο το χρόνο, που χειροτερεύουν το χειμώνα. Τα κυριότερα αλλεργιογόνα που ενοχλούν το χειμώνα είναι τα ακάρεα, οι […]
MyDoctors shutterstock 1448179856 1 Αλλεργία σε ξηρούς καρπούς - Η αλλεργία σε ξηρούς καρπούς (καρύδι, φουντούκι, φιστίκι Αιγίνης, κάσιους) και σε αράπικο φιστίκι είναι από τις συχνότερες τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η βασική διαφορά είναι ότι στα παιδιά οι αντιδράσεις που προκαλούν είναι σοβαρές οδηγώντας ακόμη σε αναφυλαξία, ενώ στους ενήλικες τις περισσότερες φορές οδηγούν σε ήπιες εκδηλώσεις (φαγούρα σε χείλη, […]
MyDoctors shutterstock 745883242 1 Γιορτάστε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με προσοχή στις αλλεργίες - Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι αφορμή που μικροί και μεγάλοι να χαιρόμαστε με το στολισμό του δέντρου και του σπιτιού, είναι οι ημέρες που καθόμαστε περισσότερο σπίτι, είναι η ευκαιρία να μαζευόμαστε γύρω από οικογενειακά τραπέζια, είναι η περίοδος που μπορούμε να οργανώσουμε αποδράσεις σε χιονοδρομικά κέντρα. Μπορεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο να είναι αίτιο […]
MyDoctors Kostoudi shutterstock 1691997658 Μύθοι και αλήθειες για την τροφική αλλεργία - Ήρθε η στιγμή να καταρρίψουμε μερικούς μύθους Η Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων, κα Σοφία Κωστούδη, μας εξηγεί ποιες είναι οι αλήθειες και ποιες οι παρανοήσεις γύρω από το μεγάλο θέμα των αλλεργιών που προκαλούνται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Η τροφική αλλεργία και η δυσανεξία είναι ίδιες καταστάσεις Μύθος. Στην τροφική αλλεργία υπάρχει κινητοποίηση του […]
MyDoctors shutterstock 2216033531 1 Πρόληψη τροφικής αλλεργίας – Νέα δεδομένα - Η ραγδαία αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων και μεταξύ αυτών και της τροφικής αλλεργίας έχει οδηγήσει τους ερευνητές στην αναζήτηση παρεμβάσεων με στόχο την πρόληψη. Κάποιες από τις τακτικές που είχαν υιοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια δεν φάνηκε να έχουν το αποτέλεσμα στο οποίο υπήρχε η στόχευση, ενώ διερευνήθηκαν άλλες που είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα στον πληθυσμό των […]
αποφυγή αλλεργιογόνων Οδηγίες για την αποφυγή αλλεργιογόνων - Το αρχικό μέσο που συστήνεται ως θεραπευτική παρέμβαση σε περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας και άσθματος είναι η προσπάθεια αποφυγής του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί. Η Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη μας δίνει χρήσιμες οδηγίες για την αποφυγή των ολοετών, καθώς και των εποχικών αλλεργιογόνων. Αποφυγή ολοετών αλλεργιογόνων Αποφυγή επιθηλίων γάτας, σκύλου […]
MyDoctors shutterstock 1439234201 1 Ανοσοθεραπεία: Υπάρχει πλέον λύση για τις αλλεργίες - Η Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη μας ενημερώνει για την ανοσοθεραπεία, την ειδική θεραπεία απευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αλλεργικών νοσημάτων. Η ειδική ανοσοθεραπεία (εμβόλια απευαισθητοποίησης) είναι η μοναδική αιτιολογική θεραπεία των αλλεργιών. Λειτουργεί με αντίστοιχο τρόπο με τα γνωστά μας εμβόλια (έναντι λοιμογόνων παραγόντων, των ιών και των μικροβίων) ωθώντας τον οργανισμό να παράγει αντισώματα και να αναπτύξει αντίσταση και ανοχή […]
MyDoctors allergiki rinitida Αλλεργική ρινίτιδα: Μια χρόνια πάθηση της σύγχρονης εποχής - Η αλλεργική ρινίτιδα είναι από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις της σύγχρονης εποχής. Η συχνότητά της έχει αυξηθεί σημαντικά ειδικά στο Δυτικό κόσμο τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Φαίνεται ότι η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρεί έως και 25% των παιδιών και 40% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη μας εξηγεί όλα […]