toxo2.jpg

ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

23 Σεπτεμβρίου, 2016

Προστασία από το τοξόπλασμα

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να προστατέψετε τον ίδιο σας τον εαυτό.

Η τοξοπλάσμωση αποτελεί μία όχι και τόσο σπάνια μόλυνση, ειδικά εάν έχετε γάτες που κυκλοφορούν στον δρόμο, τρώτε ωμό/μισομαγειρεμένο κρέας, πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή ασχολείστε με την κηπουρική.

Ωστόσο, αυτές οι συνήθειες ζωής μπορεί να σας έχουν ήδη «κολλήσει» τοξοπλάσμωση και έτσι να έχετε αποκτήσει ανοσία.

Σε προγεννητική εξέταση ο γιατρός σας πιθανότατα σας εξέτασε για τοξοπλάσμωση και βρήκε εάν έχετε αναπτύξει ή όχι ανοσία.

Εάν δεν έχετε εξεταστεί ή δεν έχετε ποτέ μέχρι τώρα κολλήσει το παράσιτο, θα πρέπει να είστε extra προσεκτική την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Κι αυτό γιατί, παρότι οι πιθανότητες να μολυνθείτε τώρα είναι μικρές, ο κίνδυνος για το έμβρυο είναι πραγματικός.

Πιο συγκεκριμένα, εάν μολυνθείτε στην αρχή της εγκυμοσύνης σας οι πιθανότητες να μεταδώσετε την μόλυνση στο έμβρυο είναι μικρότερες αλλά οι ενδεχόμενες συνέπειες πολύ πιο σοβαρές.

Αντίθετα, εάν μολυνθείτε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η μετάδοση είναι πιο πιθανή αλλά οι ενδεχόμενες συνέπειες λιγότερο σοβαρές.

Ευτυχώς οι στατιστικές φανερώνουν πως ο αριθμός των εγκύων που κολλούν τοξοπλάσμωση είναι μικρός, ενώ μόνο 2 στα 10.000 παιδιά γεννιούνται με σοβαρή συγγενή τοξοπλάσμωση.

Πρόληψη

Προστατευτείτε και οι δυο από την τοξοπλάσμωση ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής.

  • Εάν έχετε οικόσιτη γάτα θα πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο για εξέταση. Εάν φέρει το παράσιτο και εσείς δεν έχετε νοσήσει, καλό θα ήταν να αναθέσετε την φροντίδα της σε κάποιον συγγενή ή φίλος σας για το διάστημα αυτό. Εάν δεν υπάρχει κάποιος πρόθυμος να φιλοξενήσει το ζωάκι σας, μπορείτε να το αφήσετε σε ένα ξενοδοχείο μικρών ζώων.
  • Εάν έχετε οικόσιτη γάτα και δεν έχετε νοσήσει, κρατήστε την μακριά από το παράσιτο (όχι βόλτες έξω, όχι ωμό κρέας και όχι επαφή με άλλες γάτες) και αναθέστε σε κάποιον άλλον να καθαρίζει καθημερινά την άμμο της για χάρη σας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν φορέστε γάντια μιας χρήσης και μάσκα και αναλάβετε εσείς την καθαριότητα. Μην παραλείψετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αμέσως μετά.
  • Επίσης πλένετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό κάθε φορά που πιάνετε χώμα, άμμο, ωμό κρέας ή λαχανικά που δεν είναι πλυμένα. Αν ασχολήστε με την κηπουρική φροντίστε να φοράτε πάντα γάντια μιας χρήσης και μάσκα και να μην φυτεύετε σε μέρη που έχουν αφήσει γάτες τα κόπρανά τους.
  • Μαγειρέψτε καλά το κρέας και μην το δοκιμάζετε αν δεν έχει ψηθεί ή βράσει τελείως.
  • Καταψύξτε το κρέας για αρκετές ημέρες πριν το μαγειρέψετε για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης.
  • Πλένετε σχολαστικά και απολυμαίνετε τις επιφάνειες κοπής και τα μαχαίρια με καυτό νερό και σαπούνι μετά από κάθε χρήση.
  • Πλένετε σχολαστικά και απολυμαίνετε (με λίγο ξύδι σε νερό) τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε. Ακόμα για extra προσοχή μπορείτε να τα ξεφλουδίζετε.
  • Αποφύγετε να πίνετε νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία αν ταξιδέψετε σε άλλες χώρες ή αν δεν γνωρίζετε από που προέρχεται.

Θεραπεία

Εάν, παρότι είστε προσεκτική, παρουσιάσετε συμπτώματα τοξοπλάσμωσης (ήπια αδιαθεσία, ελαφρύς πυρετός, πρησμένοι αδένες, εξάνθημα κτλ.) θα εξεταστείτε για να διαπιστωθεί εάν προσβληθήκατε.

Στην σπάνια περίπτωση να βγει θετική η εξέταση, θα υποβληθείτε πιθανώς σε θεραπεία με αντιβιοτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται χρήση ανοσοσφαιρίνης για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης στο έμβρυο.

Φυσικά θα πρέπει να γίνουν περιοδικά υπερηχογραφήματα αλλά και αμνιοπαρακέντηση για έλεγχο PCR.

Τέλος αφού γεννηθεί το παιδάκι θα γίνουν οι ανάλογοι έλεγχοι από τον παιδιατρικό τμήμα.

Από το Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Ιωάννη Καλογήρου.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

γυναίκα Σεξουαλικά Προβλήματα και Γυναίκα: Η Λύση είναι στο Laser! - Το πέρασμα του χρόνου φέρνει τις γυναίκες αντιμέτωπες με καταστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή, όπως πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, ατροφία και χαλάρωση κόλπου και ήπια ακράτεια ούρων. Κάποιες φορές οι προηγούμενες διαταραχές μπορεί να εμφανισθούν και στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας ιδίως μετά τον τοκετό. Μέχρι πρόσφατα οι θεραπείες στα προβλήματα που […]
33385209.jpg Πόσα ξέρεις για την κατάψυξη ωαρίων; Μήπως τελικά σε ενδιαφέρει περισσότερο από όσο νομίζεις; - Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει άμεση πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως το διαδίκτυο σχετικά με την γονιμότητα των γυναικών αλλά και το ποια είναι η καλύτερη ηλικία για τεκνοποίηση.Οι γυναίκες, όπως είναι γνωστό, γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που σταδιακά φθίνει. Η μοντέρνα γυναίκα έχει προτεραιότητα να σπουδάσει και να […]
imagehandler-ashx-5.jpg Κατάψυξη ωαρίων – Διατηρώντας την γονιμότητα έως τα 50 - Ένα από τους πιο σημαντικούς τομείς στην αναπαραγωγική ιατρική είναι η διατήρηση της γονιμότητας και ειδικά στις γυναίκες καριέρας που σίγουρα η απόφαση για οικογένεια γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η σύγχρονη εποχή έχει αλλάξει τους κανόνες της μοντέρνας ιατρικής και  ιδίως αυτών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την κατάψυξη ωαρίων. Τι είναι όμως  η διαδικασία αυτή; […]
katathlipsix-pregnancy.jpg Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη και που οφείλεται - Μετά την γέννηση του παιδιού τους, συνήθως όταν πρόκειται για το δεύτερο ή τρίτο παιδί, πολλές μαμάδες παρουσιάζουν συναισθηματικές μεταπτώσεις. Η απόλυτη ευτυχία και χαρά για το ευχάριστο αυτό γεγονός, μετατρέπεται σε άγχος, εκνευρισμό, απελπισία, αρνητικές σκέψεις και αποστροφή. Όλα αυτά ενδεχομένως να είναι συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης. Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι μια απλή ιδιοτροπία […]
toxo2.jpg ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - Προστασία από το τοξόπλασμα Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να προστατέψετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Η τοξοπλάσμωση αποτελεί μία όχι και τόσο σπάνια μόλυνση, ειδικά εάν έχετε γάτες που κυκλοφορούν στον δρόμο, τρώτε ωμό/μισομαγειρεμένο κρέας, πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή ασχολείστε με την κηπουρική. […]
6cc2e3d60a0cb97c2967f0701a40f9df_xl_600_400_-632923083.jpg Εγκυμοσύνη και σεξ - Ερωτήσεις χωρίς ταμπού για το σεξ (και οι απαντήσεις τους) «Χιόνια, κρύο, καιρός για δύο», λέει η γνωστή φράση, όμως τι γίνεται τώρα που όπου να ‘ναι γίνεστε τρεις; Το μωρό που περιμένετε έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή σας πριν καν γεννηθεί κι ένας από τους τομείς που αλλάζουν πρώτοι είναι η σχέση με […]
diatrofi-pregnancy.jpg ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - Μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός του ότι προσφέρει στο μωρό σας ένα καλό ξεκίνημα, μπορεί να συντελέσει μακροπρόθεσμα στην πρόληψη διάφορων παθήσεων. Κατά το British και American Diabetic Association, οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης  συνίσταται να προσλαμβάνει ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να λαμβάνονται μια ευρεία γκάμα διατροφικών […]
gym-pregnancy.jpg Μπορώ να ασκούμαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; - Η άσκηση αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Δράσεις όπως το ανέβασμα μιάς σκάλας, μια βόλτα στα  καταστήματα ή ένας γρήγορος βηματισμός για να προλάβουμε το λεωφορείο αποτελούν από μόνες τους μορφές άσκησης. Ο όρος αναζωογοννητική  άσκηση αναφέρεται σε οποιασδήποτε μορφής προγραμματισμένη τακτική άσκηση που εφαρμόζει μια γυναίκα  κατά τη διάρκεια […]
τοκετό 8 βήματα προστασίας από τον πρόωρο τοκετό - Εάν υπήρχε κάποιος τρόπος που θα διασφάλιζε πως θα φτάσετε στο νοσοκομείο στην ώρα σας και ούτε μέρα νωρίτερα δεν θα τον ακολουθούσατε; Ορίστε, λοιπόν, όχι ένας αλλά 8 τρόποι, οι οποίοι από έρευνες εγγυώνται όχι μόνο πως θα κάνουν το μωράκι σας “Άγγλο” στο ραντεβού του αλλά και πως θα του δώσουν το καλύτερο […]
menopause2.jpg ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ! - Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο στην εξέλειξη της ζωής της γυναίκας, ορίζεται ως η παύση της εμμήνου ρήσεως, δηλάδη, της περιόδου. Ο μέσος όρος ηλικίας όπου παρουσιάζεται είναι περί τα 51,4 χρόνια με μια απόκλιση 3,8 ετών. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφανισή της είναι διάφοροι, όπως η ηλικία της πρώτης περιόδου, ο αριθμός […]