reciprocal-ivf-e1352136049772-1.jpeg

Το Σύγχρονο Πρόσωπο της Εξωσωματικής

ΠΑΧΥΔΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

2 Ιουνίου, 2020

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και αποτελεί την τελική λύση για τα ζευγάρια που έχουν προσπαθήσει άλλες μεθόδους χωρίς επιτυχία αλλά και για όλα τα ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα (Cochrane 2008). Παρότι τα πρωτόκολλα που ακολουθούμε είναι δοκιμασμένα χιλιάδες φορές, ο πρώτος κύκλος έχει πάντα και διαγνωστικό χαρακτήρα. Η ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση ενός οργανισμού στην θεραπεία είναι δύσκολο να προεξοφληθεί με απόλυτη ακρίβεια. Η ασφάλεια της υγείας της ασθενούς, η εξατομίκευση του πρωτοκόλλου και η ένταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής του ζευγαριού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μίας θεραπευτικής σχέσης χωρίς άγχος και με ευτυχές αποτέλεσμα.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σήμερα είναι σύντομα και διαρκούν συνήθως οκτώ ως δώδεκα ημέρες συνολικά. Η συγκεκριμένη στρατηγική σχεδόν εκμηδενίζει την πιθανότητα σοβαρής κλινικής υπερδιέγερσης αφού δεν έχει χρειαστεί νοσηλεία για υπερδιέγερση για πάνω από επτά έτη και 10.000 κύκλους διέγερσης! Για τις γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή απλώς δεν θέλουν να πάρουν μεγάλες δόσεις φαρμάκων υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα πρωτόκολλα ήπιας διέγερσης, ημιφυσικού ή και εντελώς φυσικού κύκλου, όπου όμως η εργαστηριακή αρτιότητα των χειρισμών του ελάχιστου διαθέσιμου γενετικού υλικού είναι ύψιστης σημασίας.

Ο στόχος μίας επιτυχημένης προσπάθειας είναι να πάρει το ζευγάρι τουλάχιστον ένα υγιές παιδί στο σπίτι. Παγκόσμια η θεραπευτική τακτική είναι να μεταφέρονται πιο εξελιγμένα – σε στάδιο βλαστοκύστης έμβρυα, λιγότερα σε αριθμό – ένα ενίοτε (Elective Single Embryo transfer), καλύτερα ελεγμένα – με προεμφυτευτική διάγνωση των χρωμοσωμάτων τους, με παραπλήσιο ποσοστό επιτυχίας. Η προεμφυτευτική διάγνωση με Next Generation Sequencing (NGS) που εξασφαλίζει ότι τα χρωμοσώματα των εμβρύων είναι φυσιολογικά έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το χρονικό διάστημα μεταξύ θεραπείας και κύησης γιατί βοηθά στην αποφυγή αποβολών και αποτυχημένων εμβρυομεταφορών και της συνακόλουθης χρονικής και ψυχικής ανάλωσης των ζευγαριών, διότι κάθε έμβρυο με υγιή χρωμοσώματα έχει 60% πιθανότητα να δώσει κύηση ανεξάρτητα από την ηλικία της μητέρας.
Προφανώς όσο αυξάνει η ηλικία της μητέρας τόσο πιο συχνή είναι η ανεύρεση εμβρύων με παθολογικά χρωμοσώματα.

Τέλος ο έλεγχος του μικροβιώματος του ενδομητρίου με μοριακές τεχνικές (PCR), το οποίο μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε λανθασμένα, ότι δεν έχει μικροβιακή χλωρίδα και οι συστηματικές και τοπικές θεραπείες έχουν δώσει λύση σε πολυάριθμα περιστατικά ανεξήγητης αποτυχίας. Η χρήση PRP (platelet rich plasma) για θεραπεία τραυματισμένου ενδομητριόυ η και για αναζωογόνηση των ωοθηκών όπως και μεταφορά μιτωτικής ατράκτου ή προπυρήνων σε γυναίκες με πτωχή ωοθηκική εφεδρεία δείχνουν να έχουν μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον αλλά ακόμα απέχουμε από την πιθανή τους θεραπευτική κλινική εφαρμογή.

Τα ζευγάρια με δυσκολία στην επίτευξη κύησης έχουν πλέον έναν οργανωμένο στρατό από μοριακούς βιολόγους, γενετιστές, επεμβατικούς εμβρυολόγους και κλινικούς εμβρυολόγους που, με τον συντονισμό του κλινικού ιατρού κάνουν την σύγχρονη τεχνολογία προσβάσιμη ώστε το ταξίδι τους στην δημιουργία οικογένειας να ξεκινήσει με την μικρότερη δυνατή καθυστέρηση.
Από τον μαιευτήρα- γυναικολόγο Αναστάσιο Παχυδάκη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

reciprocal-ivf-e1352136049772-1.jpeg Το Σύγχρονο Πρόσωπο της Εξωσωματικής - Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και αποτελεί την τελική λύση για τα ζευγάρια που έχουν προσπαθήσει άλλες μεθόδους χωρίς επιτυχία αλλά και για όλα τα ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα (Cochrane 2008). Παρότι τα πρωτόκολλα που ακολουθούμε είναι δοκιμασμένα χιλιάδες φορές, ο πρώτος κύκλος έχει πάντα και διαγνωστικό χαρακτήρα. […]