Τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS με ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί το πιο συχνό νόσημα του μυοσκελετικού συστήματος και την πιο συχνή αιτία ανικανότητας στα ηλικιωμένα άτομα, ενώ η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία. Στην Ευρώπη, το 20% των ατόμων, άνω των 65 ετών, υποφέρουν από συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα. Έως σήμερα, όμως, δεν έχει υπάρξει φάρμακο το οποίο να μπορεί να θεραπεύσει ή να επηρεάσει δραστικά την πορεία της πάθησης αυτής.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθανάσιος Τσουτσάνης μας ενημερώνει εκτενώς για την αντιμετώπισή της.
– Πώς αντιμετωπίζεται, γιατρέ, η αρθρίτιδα του ισχίου στο τελικό στάδιο;
Με την πρωτοποριακή τεχνική AMIS – (Anterior Minimal Invasive Surgery) Προσθία Ελάχιστης Επεμβατικότητας, η οποία βασίζεται σε μία χειρουργική τεχνική γνωστή από παλιά. Με την εμπειρία ετών τυποποιήθηκε και τροποποιήθηκε με τη δημιουργία ειδικών εργαλείων, σε μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία εφαρμόζεται ευρέως σε πολύ γνωστά ορθοπεδικά κέντρα σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Γίνεται με μια μικρή τομή δέρματος, εντελώς ατραυματικά, χωρίς να χρειάζεται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες, τένοντες ή νεύρα. Η ολική αρθροπλαστική είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χειρουργικής του 20ού αιώνα.
– Περιγράψτε μας την τεχνική διαδικασία που ακολουθείτε στην επέμβαση.
Η μέθοδος AMIS σε συνδυασμό με τα σύγχρονα ρομποτικά συστήματα πλοήγησης και απεικόνισης έχει ως αποτέλεσμα το χειρουργείο να πραγματοποιείται αφενός με το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, αφετέρου με την τοποθέτηση των προθέσεων, με απόλυτη ακρίβεια. Τα ρομποτικά μηχανήματα υποβοήθησης είναι ό,τι πιο σύγχρονο εργαλείο διαθέτει ο τομέας της αρθροπλαστικής. Συγκεκριμένα, δίνουν τη δυνατότητα στο χειρουργό να σχεδιάσει προ-εγχειρητικά αλλά και να ελέγχει την ώρα του χειρουργείου τη σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με απόλυτη ακρίβεια, βάσει πάντα του σχεδιασμού που έχει κάνει (ως γνωστό, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ρομπότ που να πραγματοποιεί χειρουργείο).
– Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Τεχνικής AMIS κύριε Τσουτσάνη;
Η AMIS σε συνδυασμό με το ρομποτικό σύστημα πλοήγησης αλλά και με τα σύγχρονα πρωτόκολλα αναισθησίας-αναλγησίας-φυσικοθεραπείας γρήγορης ανάρρωσης έχουν ως αποτέλεσμα τα εξής:
- Δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια ή μετά το χειρουργείο (στις πιο κλασικές τεχνικές απαιτούνται 2-3 μεταγγίσεις).
- Έχουμε γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση (χορηγούνται απλά παυσίπονα τύπου Depon).
- Ο ασθενής σηκώνεται να βαδίσει την ίδια μέρα, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.
- Η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ σύντομη, 18-48 ώρες μετά το χειρουργείο.
- Η πιθανότητα επιπλοκών από ακινησία ελαχιστοποιείται.
- Δεν χρειάζονται ανυψωτικά λεκάνης τουαλέτας ή καρέκλας, διότι εφόσον δεν κόβονται μύες η περίπτωση εξαρθρώματος σχεδόν μηδενίζεται.
- Εκμηδενίζεται η περίπτωση ανισοσκελίας, διότι ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση (και όχι πλάγια) και έτσι μπορεί να γίνει ακριβής μέτρηση του μήκους την ώρα του χειρουργείου, πράγμα που επαληθεύεται και με το ειδικό μηχάνημα απεικόνισης.
Ο ασθενής, εντέλει, επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ πιο σύντομα έχοντας αυτονομία ήδη, κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο.
Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Αθανάσιο Τσουτσάνη