Ο διαβήτης αποτελεί την μάστιγα της σύγχρονης εποχής μας. Οι διατροφικές συνήθειες (επεξεργασμένα τρόφιμα , έτοιμα σνακ, συντηρητικά κλπ) επιδείνωσαν και αύξησαν τα ποσοστά των συνανθρώπων μας που πάσχουν.Υπολογίζεται πως το 8-9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, και από τους ανθρώπους αυτούς το 10-12% θα υποστεί έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο ακρωτηριασμό.
Οι κύριες επιπλοκές αφορούν:
1. Το καρδιαγγειακό σύστημα διότι ο διαβήτης προκαλεί αρτηριοσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και στένωση ή απόφραξη αυτών με αποτέλεσμα έμφραγμα, πόνο στο στήθος στη βάδιση ( στηθάγχη), καθώς και στένωση- απόφραξη των καρωτίδων με αποτέλεσμα εγκεφαλικό έμφραγμα και ισχαιμία.
Στα περιφερικά αγγεία έχουμε σοβαρή αρτηριοπάθεια που εκδηλώνεται αρχικά με πόνο στη βάδιση και στη συνέχεια μπορούν να συμβούν δερματικές βλάβες που καταλήγουν σε έλκη-νεκρώσεις με καταστροφικές συνέπειες .
2.Τα μάτια και τους νεφρούς λόγω βλαβών των αγγείων του αμφιβληστροειδή και του νεφρικού παρεγχύματος
3.Το νευρικό σύστημα λόγω απόφραξης της μικροκυκλοφορίας, όποτε ο ασθενής νοιώθει κάψιμο, νευρικότητα, καυστικό άλγος στο πέλμα, παραισθησίες, μουδιάσματα και σταδιακά χάνει την αίσθηση του.
Εύκολα μπορεί να τραυματισθεί χωρίς να το καταλάβει και από μια αμυχή να γίνει μια φουσκάλα- ισχαιμική φυσαλίδα και μετά ένα έλκος. Λόγω της ζημιάς όχι μόνο στην κεντρική κυκλοφορία αλλά και στην μικροκυκλοφορία χρειάζεται προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα για να μην εξελιχθεί.
4.Έχει βρεθεί ότι ασθενείς με διαβήτη πάσχουν συχνότερα από Alzheimer και από άλλα είδη άνοιας κυρίως αγγειακής εξαιτίας των ισχαιμικών αλλοιώσεων της εγκεφαλικής κυκλοφορίας.
5. Οι δερματικές βλάβες οφείλονται στην ανάπτυξη μυκήτων και μικροβιακών λοιμώξεων .
Η αντιμετώπιση της διαβητικής αγγειοπάθειας χρειάζεται πολυπαραγοντική στρατηγική και σφαιρική γνώση.
Σαφέστατα εφ όσον υπάρχει απόφραξη ή μεγάλου βαθμού στένωση των αρτηριών θα γίνει πρώτα τρίπλεξ και αγγειογραφία και μετά αποφασίζουμε αν χρειάζεται επέμβαση επαναγγείωσης, by pass ή μπαλονάκι ή ενδοαυλικό νάρθηκα ( stent).
Σε περίπτωση δερματικών βλαβών και ελκών χρειάζεται σωστή φροντίδα με ειδικά αντισηπτικά, αναπλαστική σκόνη και κρέμα. Χορηγώ φάρμακα αγγειοδιασταλτικά όπως η πεντοξυφιλίνη, η σιλοσταζόλη και από φυτικής προσελεύσεως το Ginko biloba, curcuma longa και για την καρδιακή λειτουργία ο κράταιγος (κράταιγος οξυάκανθος η επιστημονική του ονομασία).
Από το 2007 εφαρμόζω το laser για την θεραπεία και επούλωση των ελκών όπως το χρησιμοποιούν και στο εξωτερικό από το 2000 και μετά. Όταν δεν έχει φτάσει στο στάδιο γάγγραινας, τότε προσωπικά, έχω πολύ καλά αποτελέσματα με διάσωση δακτύλων και άκρων ποδών και πλήρη επούλωση των πληγών ακόμα και σε μειωμένη παροχή αίματος.
Το laser γίνεται στο ιατρείο χωρίς επέμβαση και χωρίς πόνο, με συνεδρίες, και σταματάει ο ασθενής να παίρνει αντιβιοτικά συνέχεια λόγω και της αντισηπτικής ιδιότητας του laser.
Η επούλωση έτσι επιταχύνεται κατά πολύ με την λιγότερη ταλαιπωρία του ασθενούς και χωρίς συχνές εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Και επειδή η πρόληψη είναι σημαντική , χρειάζεται άσκηση καθημερινή , περπάτημα τουλάχιστον 40-45 λεπτά , έλεγχος του σακχάρου, δίαιτα , σωστή διατροφή μεσογειακού τύπου, αποφυγή καπνίσματος και συστηματική χρήση των αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων.
Έτσι θα πετύχουμε την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την μείωση του ποσοστού ακρωτηριασμών.
Από τον Αγγειοχειρουργό Χαράλαμπο Ηλία.