Και το botox, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς μερίδας επιστημόνων για την ασφάλειά του στο πέρασμα των ετών, αναδείχθηκε «νικητής». Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, στη χώρα μας πραγματοποιούνται περίπου 80.000 botox τον χρόνο, με τις γυναίκες να έχουν τη «μερίδα του λέοντος».

Όπως εξηγεί o κ. Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, πλαστικός χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών & του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, η χρήση του botox, ακόμη και για χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών, είναι το ίδιο αποτελεσματική και αξιόπιστη, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται  οι κανόνες για την ασφαλή εφαρμογή του.

«Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πολύχρονη μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματολογικής Χειρουργικής. Όπως φαίνεται, οι συνεχείς θεραπείες botox κατά τη διάρκεια πολλών ετών είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Μάλιστα η μελέτη – που δημοσιεύθηκε και στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας – υποστηρίζει, επίσης, ότι το botox παραμένει ασφαλές, ακόμη και όταν εφαρμόζεται μαζί με άλλες αισθητικές θεραπείες. Όσοι, δε, το εφαρμόζουν μακροχρόνια, είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα» είπε ο κ. Γαϊτάνης.

Όταν πρωτοξεκίνησε η «μόδα» του botox οι υποψήφιοι χρήστες ήταν γύρω στα 45. Πλέον το όριο ηλικίας έχει πέσει τουλάχιστον κατά 10 χρόνια, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η χρήση του έχει και προληπτική δράση. Η τελευταία τάση είναι το λεγόμενο baby botox. Πήρε την ονομασία του από το γεγονός ότι ο ειδικός διατηρεί ένα νεανικό πρόσωπο, χωρίς, όμως, να «παγώνει» την έκφραση, αφού χρησιμοποιεί λιγότερες δόσεις φαρμάκου.

Οι συμμετέχοντες στην Αμερικανική έρευνα είχαν κάνει δύο ή περισσότερες εφαρμογές botox τον χρόνο, σε διάστημα κατά μέσο όρο εννέα ετών, αν και ορισμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως 16 χρόνια. Οι ερευνητές επανεξέτασαν τις περιοχές του προσώπου, που έγινε η θεραπεία, τον αριθμό των θεραπειών, τη δοσολογία για κάθε περιοχή του προσώπου, καθώς και αν ο ασθενής είχε πραγματοποιήσει και άλλες αισθητικές θεραπείες προσώπου, που μπορεί να σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες.

Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς ήταν ικανοποιημένοι με τις θεραπείες, στόχος των ερευνητών ήταν να δουν και μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα. Ο κ. Γαϊτάνης παρατηρεί πως: «Χρησιμοποιούμε, πλέον, λιγότερο υλικό ανά συνεδρία θεραπείας για την αντιμετώπιση των ρυτίδων – οριζόντιων γραμμών – στο μέτωπο, παρόλα αυτά είναι σε θέση να προσφέρει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Αποτελεί μύθο, λοιπόν, αυτό που αρκετές  γυναίκες πιστεύουν. Ότι, δηλαδή, σταματώντας τις θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης, το δέρμα και οι ρυτίδες τους θα επανέλθουν σε χειρότερη κατάσταση από πριν».

Μετά την πάροδο της θεραπείας οι ρυτίδες επανέρχονται σταδιακά στην προηγούμενη κατάστασή τους, αν δεν επαναληφθεί η εφαρμογή, και όχι σε χειρότερη από αυτή. Έτσι, με την μακροχρόνια χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, αυτό που επιτυγχάνεται, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι οι ρυτίδες του προσώπου να επανέλθουν λιγότερο έντονες και το δέρμα να διατηρήσει κατά ένα ποσοστό την φρεσκάδα του, ακόμη και χρόνια μετά την τελευταία εφαρμογή. «Επιπλέον, με τις μακροχρόνιες θεραπείες botox, η ασθενής χρειάζεται όλο και λιγότερες ποσότητες, καθώς και πιο αραιές συνεδρίες» κατέληξε ο κ. Γαϊτάνης.