ginekia-tatouaz-ediva-gr_.jpg

Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.Πως αφαιρείται;

ΤΖΕΡΜΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

17 Μαΐου, 2016

Τα τατουάζ, πολύ δημοφιλή από την παλαιολιθική εποχή, γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγιναν και από τη δημοτικότητά τους, είναι επίσης δημοφιλής η ανάγκη να αφαιρεθούν για αισθητικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις η αφαίρεσή τους είναι αναγκαία (π.χ. εμφάνιση αλλεργίας στη χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στο τατουάζ).

Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.

Μέχρι τώρα οι μέθοδοι για την αφαίρεση των τατουάζ που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι εμπειρικοί τρόποι, (χρήση καυστικών ουσιών όπου χρησιμοποιούνται διάφορα οξέα, ενέσεις ερεθιστικών ουσιών), ή χειρουργικοί, όπως αφαίρεση με μηχανικό τρόπο (Dermabrasion), διαθερμία, κρυοχειρουργική, χειρουργική αφαίρεση και παλαιού τύπου Lasers, μέθοδοι εξαιρετικά επώδυνες, με φτωχά αποτελέσματα( ιδιαίτερα σε τατουάζ μεγάλης έκτασης), και με μεγάλη συχνότητα πρόκλησης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ουλές και αλλαγές στην ποιότητα και στη χρώση του δέρματος (υπερμελαγχρώσεις ή υπομελαγχρώσεις).

Τα δεδομένα όμως σήμερα στην αφαίρεση των τατουάζ έχουν αλλάξει.

Είναι δυνατή η αφαίρεσή τους σχεδόν ανώδυνα, αποτελεσματικά και χωρίς παρενέργειες.

Δίνουμε τις λύσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα και πολυχρωματικά τατουάζ με την συνδυαστική δράση διαφορετικών τύπων LASER.

Τα εξελιγμένα παλμικά Q-Switched LASER, βασισμένα στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, δρουν στο στόχο αφήνοντας σχεδόν ανέπαφο και άθικτο το υπόλοιπο δέρμα. Η ενισχυμένη δέσμη του LASER απορροφάται επιλεκτικά από τα χρωματοφόρα σωματίδια του τατουάζ τα οποία θρυμματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια,, και στη συνέχεια απομακρύνονται από το σώμα μέσω της λεμφικής οδού(φαγοκυτταρώνονται από ειδικά αμυντικά κύτταρα του οργανισμού τα λεγόμενα μακροφάγα). Για την εξάλειψη των διαφορετικών χρωμάτων απαιτείται η χρήση διαφορετικών μηκών κύματος δηλαδή διαφορετικών τύπων LASER. Η απειροελάχιστη διάρκεια της φωτεινής δέσμης δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στην επιδερμίδα.

Έτσι, ουλές, αλλαγές στη χρώση του δέρματος ή ατροφία, είναι σπάνια φαινόμενα, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, όπου παρατηρούνται συχνά.. Η διαδικασία είναι ή μπορεί να γίνει πολύ καλά ανεκτή, με τη χρήση εξελιγμένων τοπικών αναισθητικών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των τατουάζ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ( χρώμα, είδος χρωστικής, παλαιότητα, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, ανατομική περιοχή, «ποιότητα» δέρματος).

Συνήθως τα παλιά τατουάζ χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες (περίπου 6 συνεδρίες) σε σχέση με τα πρόσφατα, με μεσοδιαστήματα διάρκειας 20-30 ημερών Τα πρόσφατα τατουάζ χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες.

Ο ιδανικός υποψήφιος για αφαίρεση τατουάζ και φροντίδα πριν τη θεραπεία

Ο ιδανικός υποψήφιος για αφαίρεση τατουάζ έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Λευκή φυλή
  • Με ηλιοπροστασία
  • Μονοχρωματικό τατουάζ
  • Έχει το τατουάζ τουλάχιστον ένα χρόνο

Στην αρχική εξέταση πρέπει να πραγματοποιηθεί πλήρης κλινική εκτίμηση του τατουάζ, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει οπτική εξέταση και ψηλάφιση για να επιβεβαιωθεί η πιθανή ύπαρξη σκλήρυνσης ή ουλών. Εάν υπάρχει κάποια ουλή, η οποία όχι σπάνια σχηματίζεται κατά τη δημιουργία του τατουάζ λόγω της αρχικής τοποθέτησης του χρώματος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη με την εφαρμογή του Laser για την αφαίρεση του τατουάζ. Επιπροσθέτως, η παρουσία σκληρύνσεων μπορεί να υποδεικνύει μια πιθανή αλλεργική αντίδραση εντός του τατουάζ. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιπλέον χρήσης και κάποιας άλλης συσκευής Laser.

Όσον αφορά τα ερασιτεχνικά και τα επαγγελματικά τατουάζ, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ως επί το πλείστον στα επαγγελματικά τατουάζ το χρώμα τοποθετείται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και μπορεί να περιέχει διάφορα συστατικά και πρόσθετα. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ενώ τα ερασιτεχνικά τατουάζ μπορεί να αφαιρεθούν μετά από 4 -6 θεραπευτικές συνεδρίες, για ένα επαγγελματικό τατουάζ το πιθανότερο είναι να απαιτούνται 6 – 10 συνεδρίες, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 20 συνεδρίες.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν ότι κάποιες φορές ενδέχεται να εμφανιστεί ένα αχνό περίγραμμα στο σημείο του αρχικού τατουάζ, το οποίο υπάρχει περίπτωση να παραμείνει για λίγο καιρό παρά την επιτυχή αφαίρεση του τατουάζ. Μετά την ελεύθερη έκθεση στον ήλιο και την επαναμελάγχρωση το περίγραμμα εξαφανίζεται.

Η αφαίρεση των μικρότερων τατουάζ συνήθως γίνεται καλά ανεκτή από τους ασθενείς. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τατουάζ που καλύπτουν μεγαλύτερες επιφάνειες του σώματος ενδέχεται να απαιτείται η εφαρμογή τοπικού αναισθητικού πριν από την εφαρμογή του Laser για καλύτερη ανοχή. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να χρησιμοποιούνται προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια προς αποφυγή πρόκλησης βλάβης του αμφιβληστροειδούς. Σε περίπτωση αφαίρεσης διακοσμητικού τατουάζ γύρω από τα μάτια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικά μεταλλικά προστατευτικά του οφθαλμού.

Ολική ή μερική αφαίρεση τατουάζ με Laser

Η ανάπτυξη των συσκευών Laser με ιδιαίτερα σύντομη διάρκεια παλμών έχει καταστήσει δυνατή την στόχευση ακόμη και των πολύ μικρών κόκκων της μελάνης του τατουάζ. Σήμερα τα Q-switched Laser αποτελούν τη θεραπεία που επιλέγεται για όλους τους τύπους τατουάζ. Αντιθέτως, η χρήση των συστημάτων Laser ευρύτερου παλμού (Pulsed Dye Laser, PDL), η χρήση των Laser που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση, καθώς και η χρήση του έντονου παλμικού φωτός (Intense Pulsed Light, IPL) αντενδείκνυται για την αφαίρεση των τατουάζ, καθώς συσχετίζονται με την πρόκληση μεγαλύτερου αριθμού ανεπιθύμητων ενεργειών με μεγαλύτερη συχνότητα.

Η αφαίρεση διαφορετικών χρωμάτων που υπάρχουν στο ίδιο τατουάζ θα μπορούσε θεωρητικά να επιτευχθεί μέσω της χρήσης διαφορετικών συσκευών Laser ανάλογα με τα φάσματα απορρόφησης που παρουσιάστηκαν παραπάνω. Ωστόσο, στην κλινική πρακτική αυτό δεν είναι τόσο απλό και πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες. Πρώτον, κάποια μήκη κύματος, όπως το μοβ ή το μπλε χρώμα του φωτός του Laser, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα διείσδυσης αρκετά βαθιά εντός του χορίου ώστε να προσεγγίσουν τα αντίστοιχα σωματίδια της χρωστικής ουσίας. Δεύτερον, η επιλογή του χρώματος της δέσμης του Laser είναι περιορισμένη στις διαθέσιμες συσκευές. Τρίτον, το χρώμα ενός τατουάζ μπορεί να δημιουργηθεί από συνδυασμό πολλών και διαφόρων συστατικών με διαφορετικά φάσματα απορρόφησης, με αποτέλεσμα την ύπαρξη διαφορετικών χρωμοφόρων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης του χρώματος του τατουάζ. Παράλληλα, υπάρχουν κάποιες πρόσθετες χρωστικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ανάκλαση ή σκέδαση (διάχυση) της δέσμης του Laser.

Επομένως όταν γίνεται εκτίμηση ενός τατουάζ προς αφαίρεση πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα και την υφή και εμφάνιση του δέρματος.

Γιατί να επιλέξω την αφαίρεση τατουάζ με Q-switched Laser;

Η αφαίρεση των τατουάζ με τη χρήση των εξειδικευμένων Q-switched Laser λειτουργεί βάσει της αρχής της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης για την εξάλειψη των χρωμοφόρων σωματιδίων του τατουάζ μέσω της διάσπασής τους, αφήνοντας άθικτα το γύρω δέρμα και την παρακείμενη επιδερμίδα. Με πιο απλά λόγια το Laser δρα μέσω της εστίασης της ενέργειας του Laser ώστε να επιτευχθεί η διάσπαση της χρωστικής ουσίας και του χρώματος του τατουάζ αποφεύγοντας παράλληλα την πρόκληση ουλών και παρενεργειών.

Απο το δερματολόγο-αφροδισιολόγο Χριστόφορο Τζερμιά

 

 

 

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

leuki_993614487.jpg ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ - Η λεύκη είναι μία δερματική πάθηση που προκαλεί τον αποχρωματισμό του δέρματος. Λευκές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος ακτινοβολία Β (NB-UVB) Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που χαρίζει […]
acn1.jpg ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΑΚΜΗ ΣΤΙΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ; - Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ακμή είναι αποκλειστικό πρόβλημα της εφηβείας. Ωστόσο, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας μετά την εφηβεία, ακόμα και μετά την ηλικία των 25 ετών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 50% των γυναικών εμφανίζουν εξάρσεις της […]
kid-with-lice.jpg Ψείρες των παιδιών - Μία μεγάλη ενόχληση για τα παιδιά, ένας μικρός εφιάλτης για τους γονείς. Απαλλάξτε τα παιδιά σας από τις ψείρες Ο λόγος για τις ψείρες, αυτά τα παρασιτικά έντομα που βρίσκουν φωλιά στα κεφαλάκια των ανυποψίαστων μικρών και μεταπηδούν από το ένα στο άλλο. Ο κίνδυνος ελλοχεύει όλον τον χρόνο, αφού οι ψείρες διαδίδονται σε όλες […]
------.jpg ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ: Ο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΙΟΣ - Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί μια αρκετά κοινή λοίμωξη και παρόλο που συχνότερα εμφανίζεται στα χείλη, από όπου αντλεί και την ονομασία του, μπορεί να παρουσιαστεί και γύρω από αυτά ή εντός της στοματικής κοιλότητας. Εμφανίζεται ως φουσκάλα με υγρό στην εξωτερική πλευρά των χειλέων ή στην περιστοματική περιοχή και κατόπιν “σπάει” δημιουργώντας μια μικρή πληγή. […]
loops.png Κονδυλώματα Γιατί κόλλησα αφού έγινε χρήση προφυλακτικού; - Η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας για την αποφυγή έκθεσης στον κίνδυνο των δερματικών κονδυλωμάτων είναι η πλήρης αποχή του ατόμου από τις ερωτικές επαφές. Ωστόσο αυτή η μέθοδος είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Ο ιδανικότερος τρόπος προστασίας απέναντι στα δερματικά κονδυλώματα είναι ο καθένας να τηρεί ορισμένες απλές πρακτικές στην καθημερινότητά του. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει […]
images-19.jpg Θεραπεια Κονδυλωματων: Στο σπίτι ή στο δερματολογικό ιατρείο; - Οι θεραπείες εξάλειψης των κονδυλωμάτων, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στις θεραπείες οι οποίες εφαρμόζονται στο σπίτι, απ’ την ίδια ή τον ίδιο τον πάσχοντα Στις θεραπείες που εφαρμόζονται σε ένα δερματολογικό ιατρείο Θεραπεία κονδυλωμάτων στο σπίτι Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται φαρμακευτικές ουσίες με μορφή κρέμας, αλοιφής ή λοσιόν που περιέχουν την αντιμιτωτική ουσία ποδοφυλλοτοξίνη, την […]
625_8b061bc3-3848-40a2-1879-0070f46a1ace.png Δερματικοί σπίλοι (ελιές): Πρώτη φορά στην Ελλάδα ολόσωμη προληπτική εξέταση - Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμόζεται η αυτοματοποιημένη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος IQ Body Scanner Mapping, που αποτελεί το νέο και ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης για τον δερματικό καρκίνο. Η μέθοδος IQ Body Scanner Mapping σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση είναι αδιαμφισβήτητα η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ολοκληρωμένη συστηματική παρακολούθηση ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης […]
ginekia-tatouaz-ediva-gr_.jpg Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.Πως αφαιρείται; - Τα τατουάζ, πολύ δημοφιλή από την παλαιολιθική εποχή, γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγιναν και από τη δημοτικότητά τους, είναι επίσης δημοφιλής η ανάγκη να αφαιρεθούν για αισθητικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις η […]
προφυλακτικό Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό στο σεξ; Είναι απαραίτητο αλλά δεν αρκεί! - Εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική σας συνεύρεση και πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο είστε 100% προφυλαγμένοι απέναντι στα αφροδίσια νοσήματα, δυστυχώς απατάστε. Αυτή η διαδεδομένη λανθασμένη πεποίθηση ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη μετάδοση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, με τα δερματικά κονδυλώματα να θεωρούνται πλέον «σιωπηλή επιδημία». Παρά το γεγονός ότι το προφυλακτικό […]
thumbnail-16.jpg Τα κονδυλώματα δεν αποτελούν απαραίτητα σημάδι απιστίας - Όταν σε μία μονογαμική σχέση εμφανιστεί κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε ο φόβος της απιστίας επιβεβαιώνεται. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει στην περίπτωση των κονδυλωμάτων, που αποτελούν και το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς προσβάλλει ένα στα δύο άτομα σε ενεργή σεξουαλική ζωή. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), στον οποίο οφείλονται τα δερματικά κονδυλώματα, είναι […]