1-1-225x300.jpg

Tι είναι η Τηλεοφθαλμολογία και πώς εφαρμόζεται;

ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

19 Ιουνίου, 2018

Είναι η Παροχή  ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών οφθαλμολογίας σε απομακρυσμένα νησιά και χωριά της χώρας μας, μέσω τηλεϊατρικής.
Σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη της χώρας μας , που καταδεικνύει ότι υπάρχουν πάρα πολλά νησιά τα οποία έχουν έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού  και εν προκειμένω  οφθαλμιάτρων, ανακύπτουν προβλήματα αδυναμίας διάγνωσης και θεραπείας επειγόντων περιστατικών και παρακολούθησης χρονίων οφθαλμολογικών νοσημάτων, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.

Επιπρόσθετα, για πολλά από αυτά τα νησιά υπάρχει και ανεπάρκεια δρομολογίων , καθιστώντας την μετακίνηση των ασθενών δύσκολη, χρονοβόρα, και ότι άλλο συνεπάγεται αυτή. Βιώνοντας όλα αυτά στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών όπου και

 έκανα την ειδικότητα μου , μελέτησα και κατασκεύασα μια τηλεχειριζόμενη σχισμοειδή λυχνία η οποία θα επιτρέπει την Τήλε – εξέταση του ασθενούς στον τόπο διαμονής του. Είναι η 1η Ευρωπαϊκή προσπάθεια για μια τέτοια κατασκευή και έχει δοκιμαστεί στα εξωτερικά ιατρεία του Οφθαλμιατρείου Αθηνών , ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών , έχουν παρουσιαστεί φέτος στο Παγκόσμιο Συνέδριο οφθαλμολογίας στο Τόκιο, στο 18ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Λουμπλιάνα , και στο Πανελλήνιο συνέδριο Οφθαλμολογίας , ενώ έχουν γραφτεί δυο άρθρα , από το ειδικό ευρωπαϊκό οφθαλμολογικό περιοδικό Ocular Surgery News πάνω στο εγχείρημα αυτό.

Η ιδέα βασίζεται σε πρώτη φάση, στην δημιουργία ενός δικτύου τηλεοφθαλμολογίας μεταξύ του κέντρου τηλεοφθαλμολογίας ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου , και του αγροτικού ιατρείου ενός ακριτικού νησιού για μια δοκιμαστική περίοδο τριών (3) έως έξι (6) μηνών , ώστε να παρατηρηθούν όλες οι δυσλειτουργίες , και τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση , τόσο όσο αφορά το υλικό και τις συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν , όσο και στην βελτίωση του λογισμικού , και των διαδικασιών διαχείρισης των ασθενών . Σε Δεύτερη φάση , θα γίνει διεύρυνση του δικτύου με ίδιο κέντρο αλλά επεκτεινόμενο σε περισσότερα νησιά του ίδιου διαμερίσματος , πχ Δωδεκάνησα. Στην τρίτη φάση θα γίνει διεύρυνση και των κέντρων Τηλεοφθαλμολογίας πχ στην Θεσσαλονίκη , με δίκτυο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου , κλπ.

Πως Θα λειτουργεί; Πως θα εξετάζεται ο ασθενής ; Που ; Από ποιον ;

Ο ασθενής θα πηγαίνει στο Κέντρο Υγείας ή στο Αγροτικό Ιατρείο του νησιού του , είτε σαν επείγον , είτε σαν προγραμματισμένο ραντεβού μέσω του συστήματος.

Για να μπορέσει να γίνει μια διάγνωση πρέπει ο Ιατρός να γνωρίζει το Ιατρικό Ιστορικό ασθενούς , Φάρμακα που παίρνει , Συμπτώματα και τον λόγο που προσέρχεται στο ιατρείο , πχ δεν βλέπει καλά , πονάει , δακρύζει κλπ. Αυτό το ιστορικό , θα καταγράφεται , και θα καταχωρείται στην Βάση Δεδομένων του Συστήματος. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από τον αγροτικό ιατρό ή από το παραϊατρικό προσωπικό είτε από τον απομακρυσμένο οφθαλμίατρο ιατρό μέσω του συστήματος video κλήσης που διαθέτει η τηλεχειριζόμενη σχισμοειδής λυχνία. Επόμενο βήμα είναι η κλινική εξέταση του ασθενούς , η οποία θα πραγματοποιείται από τον Γενικό ή Αγροτικό Ιατρό, και αφορά μια σειρά εξετάσεων , όπως κορικα ανακλαστικά , αντίληψη χρωμάτων , έλεγχος για μεταμορφοψίες με χρήση πίνακα Amsler , διαδικασίες για τις οποίες οι γενικοί ιατροί έχουν εκπαιδευτεί κατά την ειδίκευση τους. Όλες αυτές οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με την χρήση ενός tablet στο οποίο υπάρχει ειδικό software που περιέχει τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα τεχνικές , και με μια σχετική επιμόρφωση μπορούν να γίνουν και από παραϊατρικό προσωπικό.

Η πιο σημαντική εξέταση είναι η βιομικροσκόπηση , δηλαδή η εξέταση με την σχισμοειδή λυχνία , και συγκεκριμένα με την τηλεχειριζομενη σχισμοειδή λυχνια. Αυτή απαιτεί γνώσεις οφθαλμολογίας και γίνεται μόνον από ειδικό οφθαλμίατρο. Η κατασκευή μου , είναι η πρώτη ευρωπαϊκή προσπάθεια , και είναι μια κατασκευή χαμηλού κόστους, δεν υπάρχει εμπορικά διαθέσιμο προϊόν , ενώ ο Ασθενής θα κάθεται μπροστά από το μηχάνημα στο νησί, και θα εξετάζεται από τον Οφθαλμίατρο στην Αθήνα . Ο Ιατρός θα λαμβάνει την ζωντανή εικόνα από την τηλεχειριζομενη σχισμοειδή λυχνία στον Υπολογιστή του , και με ένα joystic θα τηλεχειρίζεται την λυχνία στο νησί , σύμφωνα με τα σημεία στα οποία θέλει να εστιάσει. Η Τήλεχειριζομενη σχισμοειδής λυχνία, είναι έτσι κατασκευασμένη , που επιτρέπει την ταυτόχρονη επικοινωνία του ασθενή με τον ιατρό , έτσι , κατά την εξέταση , ο Ιατρός , μπορεί να μιλήσει στον ασθενή ,να του πει κοίτα δεξιά , βλεφάρισε , και ο ασθενής μπορεί να μιλήσει με τον ιατρό , ενώ αυτός τον εξετάζει από χιλιόμετρα μακριά. Μετά το πέρας της εξέτασης , ο ασθενής θα ενημερώνεται από τον Οφθαλμίατρο , μέσω του συστήματος video κλήσης της τηλεχειριζόμενης σχισμοειδούς λυχνίας για την διάγνωση , και την πορεία της νόσου , και θα του δίνεται η θεραπεία , την οποία θα παραλάβει από το Κέντρο Υγείας ή αγροτικό ιατρό. Το ιστορικό , η κλινική εξέταση , τα αποτελέσματα της τηλεβιομικροσκόπησης , η διάγνωση και η θεραπεία , θα καταχωρούνται στην βάση δεδομένων, θα εκτυπώνονται και θα δίνονται στον ασθενή. Επανεξετάσεις θα προγραμματίζονται μέσω του συστήματος , ενώ η πλατφόρμα (software) έχει και την δυνατότητα ελέγχου αποθήκης – επάρκειας των απομακρυσμένων ιατρείων σε οφθαλμολογικά φάρμακα και αναλώσιμα. Εφόσον το κρίνει ο ασθενής θα παραπέμπεται σε Δευτεροβάθμιο ή Τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Μειώνονται έτσι οι μετακινήσεις , η ταλαιπωρία , και το κόστος για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των νησιωτών μας , θα μειωθεί το κόστος σε ανθρωποώρες και χρήμα για μετακινήσεις , θα αυξηθεί η παραγωγικότητα , θα ενισχυθεί η αποκέντρωση , θα υποστηρίξει τον τουρισμό και θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας μας στους τουρίστες.

Από τον χειρουργό οφθαλμίατρο Ιορδάνη Χατζηαγγελίδη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

img_5320.jpeg Υπηρεσίες τηλεοφθαλμολογίας σήμερα στην Ελλάδα. Ελληνική καινοτομία για την ελληνική πραγματικότητα. - Μετά από πέντε χρόνια έρευνας και εξέλιξης, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω το έργο μου, την πρώτη τηλεχειριζόμενη σχισμοειδή λυχνία στον κόσμο, σαν εμπορικό προϊόν. Η ελληνικής έμπνευσης και ελληνικής κατασκευής, σε συνεργασία με την OptoHellas, τηλεχειριζόμενη σχισμοειδή λυχνία παρουσιάστηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο οφθαλμολογίας στο μέγαρο μουσικής στην Αθήνα στις 15 – 17 […]
1-1-225x300.jpg Tι είναι η Τηλεοφθαλμολογία και πώς εφαρμόζεται; - Είναι η Παροχή  ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών οφθαλμολογίας σε απομακρυσμένα νησιά και χωριά της χώρας μας, μέσω τηλεϊατρικής. Σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη της χώρας μας , που καταδεικνύει ότι υπάρχουν πάρα πολλά νησιά τα οποία έχουν έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού  και εν προκειμένω  οφθαλμιάτρων, ανακύπτουν προβλήματα αδυναμίας διάγνωσης και θεραπείας επειγόντων περιστατικών και παρακολούθησης χρονίων […]