ti-paraggeilw-paidiou-mou-taverna.jpg

Τι να παραγγείλω του παιδιού μου στην ταβέρνα;

ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

29 Ιουλίου, 2015

Όχι μόνο στις διακοπές αλλά και τα ζεστά βράδια που βγαίνουμε έξω για φαγητό, τα παιδιά μπορεί να μας ακολουθούν. Τι να επιλέξουμε από τον κατάλογο της ταβέρνας για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι τα παιδιά θα φάνε κάτι υγιεινό και θρεπτικό;

Τι να παραγγείλω στο…

Μωρό

  • Μέχρι τους 6 μήνες της ζωής του το μωρό μας αρκείται στο γάλα, άρα αν το έχουμε μαζί μας στην ταβέρνα το καλύτερο είναι το έχουμε ταΐσει πριν καθίσουμε ώστε να μην πεινάει (και ακόμη καλύτερα, να κοιμηθεί για να απολαύσουμε κι εμείς το φαγητό μας!).
  • Αν είναι πάνω από 8-10 μηνών μπορούμε να του δώσουμε κάτι να κρατάει στο χέρι του για να νιώθει πως συμμετέχει στην παρέα: κόρα από ψωμί, παξιμάδι, πατάτα τηγανιτή (αρκεί να είναι μαλακή ή να την έχουμε μαλακώσει «πλάθοντάς» την προηγουμένως με τα δάχτυλά μας).
  • Το λίγο μεγαλύτερο μωρό μπορεί να φάει ακόμη και κομματάκια αγγούρι, πιπεριά ή και κρεμμύδι απ’ τη σαλάτα μας, κατά προτίμηση όμως να έχουμε βγάλει τα λαχανικά σ’ ένα πιατάκι προτού την αλατίσουμε.

Εναλλακτικά: Αν θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο φέρνουμε μαζί μας μπισκότα, παξιμάδια, ρυζογκοφρέτες, κράκερ, φρούτα, μπάρες δημητριακών ή το αγαπημένο σνακ του παιδιού μας.

Νήπιο

  • Το νήπιο θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το φαγητό που παραγγέλνουμε και σίγουρα είναι πολλές οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας.
  • Μπιφτέκια ή κεφτεδάκια (αρκεί να έχουμε συστάσεις για την ταβέρνα ή να έχουμε δοκιμάσει αρκετές φορές τα φαγητά τους ώστε να είμαστε σίγουροι πως ο κιμάς τους είναι καλής ποιότητας).
  • Ριζότο με διάφορα λαχανικά.
  • Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες.
  • Μακαρόνια με κιμά ή σάλτσα και τυρί.
  • Το ρύζι από τα γεμιστά.
  • Παστίτσιο ή μουσακά.
  • Καλαμαράκια ή μικρά ψάρια τηγανιτά (π.χ. γαύρο, μαρίδα).
  • Tο κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες είναι τα πιο πλήρη γεύματα αν και κατά καιρούς έχει παρεξηγηθεί. Η ιδιαίτερη θρεπτική του αξία οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενο του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο, τα οποία χαρίζουν μυϊκή ενδυνάμωση και προφυλάσσουν από κάθε μορφή αναιμίας. Ταυτόχρονα, το κοτόπουλο με τις πατάτες στο φούρνο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που προσφέρουν άμεση ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό, καθώς επίσης είναι απαραίτητα για το χτίσιμο ενός υγιούς νευρικού συστήματος.

Αποφύγετε τα τρόφιμα με κιμά έξω στις ταβέρνες μιας και δεν γνωρίζετε την ακριβή προέλευσή τους και το πότε μαγειρεύτηκαν.
Σίγουρα δεν θα πρέπει να λείπουν τα ψητά ψάρια τα όποια προσφέρουν φώσφορο, που είναι σημαντικός για λαμπερά μάτια. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τα ψάρια είναι απαραίτητα στη διατροφή ενός παιδιού, εφόσον η διατροφή του είναι ισορροπημένη και ποικίλη και προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές, είναι η περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι χρήσιμα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπρόσθετα, βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των νευρώνων και των νευρικών απολήξεων του οργανισμού, ενώ η μειωμένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σε μικρές ηλικίες έχει σχετιστεί με την εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών.

Μεγαλύτερο παιδί;
Η πρόκληση με τα μεγαλύτερα παιδιά είναι να τα πείσουμε να παραγγείλουν κάτι πιο υγιεινό απ’ το κρέας και τα ζυμαρικά που λατρεύουν! Ένας πιθανός τρόπος για να το καταφέρουμε είναι να παραγγέλνουμε ποικιλία υγιεινών μεζέδων (χταποδάκι στα κάρβουνα, καλαμάρι γεμιστό, ψάρι τηγανιτό, βραστές σαλάτες, ντάκο με παξιμάδι και τομάτα, φέτα ψητή, πίτες ή κάποια τοπική σπεσιαλιτέ) ώστε να παρακινηθούν να δοκιμάσουν από πολλά πιάτα.

Ποια είναι τα 3-4 φαγητά ταβέρνας που θα συστήναμε σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας και για ποιο λόγο;

  • Μπριζόλα/ψαρονέφρι με ρύζι ή 10 κομ. πατάτες τηγανιτές: Ένα γεύμα που χαρακτηρίζεται από πληθώρα και ποικιλία θρεπτικών συστατικών! Βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ισχυρό νευρικό σύστημα και μεταβολική λειτουργία, σίδηρος για πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας, πρωτεΐνες υψηλές βιολογικής αξίας για ανθεκτικούς μύες και φυτικές ίνες για σωστή εντερική λειτουργία! Συνταγή πλήρης σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι τονώνουν τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και προσφέρουν extra ενέργεια για ατελείωτε ώρες παιχνιδιού στην παραλία.
  • Ψάρι ή καλαμάρι ή χταπόδι ψητό με βραστά κολοκυθάκια: όσο και αν σας φαίνεται ότι το παιδί σας θα αρνηθεί σε μία τέτοια πρόταση, καλό είναι να επιμείνετε μιας και το ψάρι και τα θαλασσινά είναι πολύ σημαντική τροφή (πλούσια σε φώσφορο, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ω3-καλά λιπαρά οξέα). Για να διευκολύνετε το παιδί σας καθαρίστε το ψάρι από κόκκαλα και προσθέστε άφθονο λεμόνι.
  • Γεμιστά ή μελιτζάνες στο φούρνο ή φασολάκια με τυρί: το ότι είστε διακοπές δεν συνεπάγεται ότι κάθε μέρα πρέπει να τρώνε τα παιδιά κρέας, μακαρόνια και πίτσα. Τα παραπάνω τρόφιμα είναι χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να προστατεύουν τους μικρούς ήρωες από αύξηση βάρους και δυσκοιλιότητα (συχνό φαινόμενο στις διακοπές λόγω αλλαγής περιβάλλοντος). Τέλος ακριβώς επειδή έχουν πολλές φυτικές ίνες χορταίνουν γρήγορα και δεν αφήνουν «χώρο» για πολλά τσιμπολογήματα.

grigorakis75x100Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

201510202136112596.jpg Η Ανοσοπροστατευτική Διατροφή βασίζεται στο ευεργετικό τρίπτυχο: Ανοσοποιητική, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης προστασία. - Μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία στο ανοσοποιητικό, ενδυναμώνοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Κατά βάση πρόκειται για μια συνολική διατροφική προσέγγιση. Στο καταστροφικό τρίπτυχο (απορρυθμισμένο ανοσοποιητικό, οξειδωτικό στρες και φλεγμονή) αποδιοργάνωσης τους ανοσοποιητικού και καταστροφής της υγείας, απαντάμε καταλυτικά προτείνοντας τους ισάριθμους βασικούς τομείς της θεωρίας των 3-Α: Ανοσοπροστασία, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης προστασία. Ανοσοπροστασία. Προστατεύστε […]
images-35.jpg 8 κορυφαίοι μύθοι για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα - Μέσα από την πολυετή επιστημονική μου διαδρομή έχω βρεθεί αντιμέτωπος με την άγνοια ασθενών με αυτοάνοσες διαταραχές ή με τη σύγχυση τους σχετικά με τη σημασία της διατροφικής διαχείρισης στην πάθηση τους. Έχω διαπιστώσει αλλά και καταγράψει διάφορες ασάφειες σχετικά με το ρόλο της διατροφικής φροντίδας του ανοσοποιητικού και των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ας καταρρίψουμε λοιπόν […]
ti-paraggeilw-paidiou-mou-taverna.jpg Τι να παραγγείλω του παιδιού μου στην ταβέρνα; - Όχι μόνο στις διακοπές αλλά και τα ζεστά βράδια που βγαίνουμε έξω για φαγητό, τα παιδιά μπορεί να μας ακολουθούν. Τι να επιλέξουμε από τον κατάλογο της ταβέρνας για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι τα παιδιά θα φάνε κάτι υγιεινό και θρεπτικό; Τι να παραγγείλω στο… Μωρό Μέχρι τους 6 μήνες της ζωής […]
quiz.png TEST ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ! - Από το συγκεκριμένο test μπορείτε να ανιχνεύσετε πόσο επιρρεπείς είστε στην αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς κι εάν θέτετε υποψηφιότητα για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στο μέλλον… ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Αποφεύγετε να παίρνετε πρωινό γεύμα; Επισκέπτεστε Fast Food πάνω από 2 φορές την εβδομάδα; Προτιμάτε τα πλήρη γαλακτοκομικά προιόντα; Καταναλώνετε γλυκά-παγωτά πάνω από 3 φορές την εβδομάδα; Η βραδινή […]
inspireyoulife_saffron.jpg Οι Αφροδισιακές ιδιότητες του Κρόκου Κοζάνης - Οι «αφροδισιακές» του Κρόκου Κοζάνης ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η επίδραση του εκχυλίσματος κρόκου στη στυτική δυσλειτουργία διερευνήθηκε τόσο σε προκλινικό, όσο και σε κλινικό επίπεδο. Σε άρρενες επίμυες βελτίωσε την στυτική λειτουργία και η δράση του ήταν συγκρίσιμη με εκείνη της σιλδεναφίλης (Hosseinzadeh et al, 2008α). Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και κλινικά […]
χάστε βάρος Νηστέψτε και χάστε βάρος λίγο πριν το καλοκαίρι - Για πολλούς η καθιερωμένη νηστεία της σαρακοστής με κύρια χαρακτηριστικά της την πλήρη αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το ψάρι, αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για «αποτοξίνωση» και για καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Η νηστεία, η περιοδική δηλαδή αποχή από ορισμένες τροφές που επιβάλλει η θρησκεία […]
odigos-diatrofis-kata-osteopwrosis.jpg Οδηγός διατροφής κατά της οστεοπόρωσης - Οστεοπόρωση είναι η μείωση της οστικής μάζας με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται εύθραυστα και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από κατάγματα. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται στα χρόνια της εφηβείας αλλά και αργότερα στην ενηλικίωση αφού η ηλικία μεταξύ 20-30 ετών είναι η καθοριστική περίοδος επίτευξης της μέγιστης […]