31.jpg

Tι μας προβληματίζει σ΄ ένα παιδί και πότε χρήζει Λογοθεραπευτικής Αξιολόγησης ;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

1 Απριλίου, 2015

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ειδικεύεται στις διαταραχές του λόγου, της ομιλίας, της φωνής και της κατάποσης. Έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα, πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των διαταραχών λόγου, φωνής, ακοής, ομιλίας και επικοινωνίας σε παιδιά, έφηβους, ενήλικες και υπερήλικες, όποια και αν είναι η αιτία αυτής της διαταραχής : νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική.

Οι διαταραχές που εμπίπτουν στο πεδίο δράσης του λογοπεδικού – λογοθεραπευτή είναι αυτές που έχουν σχέση με την ομιλία και τον λόγο τόσο τον προφορικό, όσο και τον γραπτό, τις διαταραχές της έκφρασης και άρθρωσης του λόγου, και της επικοινωνίας. Οι διαταραχές μπορεί να είναι απλές ή σύνθετες, όταν εμπλέκονται πολλοί παράγοντες ή πολλαπλές διαταραχές.

Όπως είναι γνωστό ο λόγος αποτελεί το θεμέλιο της επικοινωνίας του παιδιού, τόσο με την οικογένεια του όσο και με το σχολείο του, τους φίλους του, γενικότερα την κοινωνία. Επομένως η έγκαιρή ανίχνευση και η πρώιμη παρέμβαση των γλωσσικών δυσκολιών θα βοηθήσει το παιδί στη σχολική προσαρμογή, στη μαθησιακή του εξέλιξη και στη συναισθηματική ωρίμανση του.

 

Tι μας προβληματίζει σ΄ ένα παιδί και πότε χρήζει Λογοθεραπευτικής Αξιολόγησης ;

Εάν :

1) Έως 12 μηνών.

 • Δεν παράγει ορισμένους ήχους της ομιλίας όπως π.χ α, ε, π, μπ, μ, ν, τα, τζ, κ, γκ.
 • Δεν βαβίζει, δεν προφέρει δηλαδή μαζί η χωριστά ορισμένες συλλαβές και συνεπώς δεν επαναλαμβάνει δικούς του ήχους η του περιβάλλοντος του όπως π.χ μα, μπα, κα, ντα ντα ντα, ακα, αγκου κτλ.
 • Έχει μονότονο κλάμα.
 • δεν αντιδρά στη φωνή των μελών της οικογένειας, όταν αυτά βρίσκονται έξω από το οπτικό του πεδίο η δεν το αγγίζουν, δεν αντιδρά στους περιβαλλοντικούς ήχους.

2) Έως 24 μηνών

 • Δεν προφέρει γνωστές και αναγνωρίσιμες λέξεις, εκτός από μπαμπά, μαμά, γιαγιά
 • Δεν δείχνει τους οικείους του ανθρώπους, γνωστά αντικείμενα του σπιτιού κ.α
 • Δεν εκτελεί απλές εντολές.

3) Έως 36 μηνών.

 • Δεν σχηματίζει φράσεις και προτάσεις με λογική σειρά, τύπου («Μαμά Θέλω νερό»)
 • Αργεί πολύ μέχρι να καταλάβει τη του έχουμε πει.
 • Διαθέτει περιορισμένο λεξιλόγιο, δε μπορεί να βάλει σε χωριστές κατηγορίες ζώα, φρούτα, επαγγέλματα, κλπ.

4) Έως 4-6 χρονών.

 • Η ομιλία του δεν γίνεται κατανοητή από το περιβάλλον σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ συντάσσει σωστές προτάσεις.
 • Έχει μειωμένο λεξιλόγιο
 • Χρησιμοποιεί τις λέξεις σε ασυνέπεια με το κοινωνικό χώρο όπου βρίσκεται (πραγματολογικές δυσκολίες).

Επίσης μας ανησυχεί όταν:

α) ο λόγος του παιδιού γίνεται ασύνδετος, όταν δηλαδή στερείται νοηματικής αλληλουχίας και ο λόγος δεν έχει ειρμό και δομή.

β) Η εξέλιξη του λόγου στο παιδί ξαφνικά σταματάει η παλινδρομεί.

γ) Υπάρχει έντονη απόχρωση στην ομιλία

δ) Το παιδί τραυλίζει.

ε) Το παιδί δεν θυμάται ονομασίες γνώριμων αντικειμένων και τα ζητάει, περιγράφοντας τα π.χ καπέλο = αυτό που φοράμε στο κεφάλι.

 

Απο τον Παιδοψυχίατρο Παπαδόπουλο Δημήτρη

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

31.jpg Tι μας προβληματίζει σ΄ ένα παιδί και πότε χρήζει Λογοθεραπευτικής Αξιολόγησης ; - Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ειδικεύεται στις διαταραχές του λόγου, της ομιλίας, της φωνής και της κατάποσης. Έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα, πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των διαταραχών λόγου, φωνής, ακοής, ομιλίας και επικοινωνίας σε παιδιά, έφηβους, ενήλικες και υπερήλικες, όποια και αν είναι η αιτία αυτής της διαταραχής : νευρολογική, εξελικτική ή […]
original_alzheimer.jpg Διάγνωση και Αντιμετώπιση της άνοιας - Οι Άνοιες, με συχνότερη τη νόσο Alzheimer αποτελούν μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνει αλματωδώς. Ο όρος “άνοια” αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που αφορούν την εξασθένιση στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες και κατά κύριο λόγο των λειτουργιών της μνήμης, της προσοχής, της συγκέντρωσης, του προφορικού λόγου και των εκτελεστικών […]
o-save-a-relationship-facebook-5.jpg Όταν έρχεται η ρήξη… - Τι φταίει και τα ζευγάρια κάποια στιγμή παύουν να επικοινωνούν και αρχίζουν οι τσακωμοί, τα σεξουαλικά προβλήματα και η έλλειψη ευχαρίστησης του ενός από τον άλλον; Μπορούμε να σώσουμε μία τέτοια σχέση μόνοι μας; Μας απαντά ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ψυχοθεραπευτής και επιστημονικός υπεύθυνος της Π.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Κοινή πεποίθηση των περισσοτέρων ζευγαριών είναι πως στο ξεκίνημα μιας […]
istock_000018332327medium.jpg Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι (ΒΣΣ) - Υπάρχουν περιπτώσεις που χρειαζόμαστε βοήθεια στο σπίτι. Για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (ΒΣΣ) γράφει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της  Π.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.  κ. Παπαδόπουλος Δημήτρης. Η Π.ΕΨ.Υ.Π.Ε. υλοποιεί πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (ΒΣΣ) και είναι πιστοποιημένος φορέας από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) για να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας υγείας και ψυχικής υγείας, […]