Τα ινομυώματα της μήτρας, επίσης γνωστά ως λειομυώματα, είναι μη καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι μια κοινή πάθηση, που εμφανίζεται μέχρι και στο 80% των γυναικών. Δεν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας και σχεδόν ποτέ δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.
Ο Χειρουργός Γυναικολόγος Βασίλειος Καρτσιούνης μας μιλά για το πρόβλημα, που αν και συχνό είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμο.
Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των ινομυωμάτων της μήτρας;
Η ακριβής αιτία των ινομυωμάτων της μήτρας δεν είναι ακριβώς γνωστή. Ωστόσο έχουν ενοχοποιηθεί κάποιοι παράγοντες, όπως γονιδιακές μεταλλάξεις και ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη και αυξητικοί παράγοντες).
Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται:
- κληρονομικότητα
- πρώιμη έναρξη περιόδου
- παχυσαρκία
- ανεπάρκεια βιταμίνης D
- διατροφή υψηλότερη σε κόκκινο κρέας και χαμηλότερη σε πράσινα λαχανικά και φρούτα
- κατανάλωση αλκοόλ
Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλούν τα ινομυώματα της μήτρας;
Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων της μήτρας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και τον αριθμό τους. Μερικές γυναίκες μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
- Βαριά ή παρατεταμένη έμμηνη ρύση
- Επώδυνη έμμηνη ρύση
- Πυελικό πόνο ή αίσθημα πίεσης
- Πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
- Συχνοουρία
- Δυσκολία στην ούρηση
- Δυσκοιλιότητα
- Αναιμία λόγω βαριάς αιμορραγίας
- Υπογονιμότητα ή δυσκολία σύλληψης
- Αποβολή ή πρόωρο τοκετό
Πώς διαγιγνώσκονται τα ινομυώματα της μήτρας;
Κλινική εξέταση: Κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει για το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας σας και μπορεί να ψηλαφήσει τυχόν μεγάλα ινομυώματα.
Απεικονιστικές εξετάσεις: Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, η μαγνητική τομογραφία ή η αξονική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση των ινομυωμάτων της μήτρας και στον προσδιορισμό του μεγέθους, του αριθμού και της θέσης τους.
Υστεροσκόπηση: Μια λεπτή κάμερα εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας για να ελεγχθεί το εσωτερικό της μήτρας για ινομυώματα, τα οποία μπορεί και να αφαιρεθούν την ίδια στιγμή.
Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα της μήτρας;
Οι επιλογές θεραπείας για τα ινομυώματα της μήτρας περιλαμβάνουν:
Συντηρητική αντιμετώπιση: Εάν τα ινομυώματα είναι μικρά και δεν προκαλούν συμπτώματα μπορεί να υπάρξει απλή παρακολούθηση.
Φάρμακα: Ορμονικά φάρμακα όπως αντισυλληπτικά χάπια, ενδομήτριες συσκευές απελευθέρωσης προγεστερόνης (IUD) όπως το Mirena και αγωνιστές ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH) μπορούν να βοηθήσουν στη συρρίκνωση των ινομυωμάτων, στη μείωση της αιμορραγίας και στην ανακούφιση από τον πόνο.
Μη χειρουργική επεμβατική αντιμετώπιση: Ο εμβολισμός της μητριαίας αρτηρίας μπορεί να συρρικνώσει ή να καταστρέψει τα ινομυώματα χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Χειρουργική επέμβαση: Εάν τα ινομυώματα είναι μεγάλα, προκαλούν συμπτώματα, επηρεάζουν τη γονιμότητα ή αυξάνονται σε μέγεθος στην εμμηνόπαυση (υποψία κακοήθειας) μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν την ινομυωματεκτομή με διατήρηση της μήτρας και την υστερεκτομή που είναι η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας, με ανοιχτή, υστεροσκοπική, λαπαροσκοπική ή και ρομποτική προσπέλαση.
Επηρεάζουν τα ινομυώματα την εγκυμοσύνη;
Τα ινομυώματα συνήθως δεν επηρεάζουν την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, είναι πιθανό τα ινομυώματα (ειδικά τα υποβλεννογόνια) να προκαλέσουν υπογονιμότητα ή αποβολές. Τα ινομυώματα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως η αποκόλληση του πλακούντα, ο περιορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου και ο πρόωρος τοκετός.
Από τον Χειρουργό Γυναικολόγο Βασίλειο Καρτσιούνη (www.drkartsiounis.gr)