Η θρόμβωση είναι μια σοβαρή υγειονομική κατάσταση που συχνά παραμελείται, μια ασθένεια με σοβαρές συνέπειες. Συνδέεται με τις τρεις κύριες αιτίες θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως: το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την αρτηριακή εμβολή και τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή). Η θρόμβωση είναι υπεύθυνη για το 25% των θανάτων παγκοσμίως. Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά λίγοι γνωρίζουν για την αρτηριακή εμβολή, την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και την πνευμονική εμβολή.
Ο Αγγειοχειρουργός, Κωνσταντίνος Ροδίτης μας καθιστά σαφείς τους κινδύνους της και μας επισημαίνει τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας της.
Πώς προκαλείται η θρόμβωση και ποιες νόσους προκαλεί;
Η θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος σε ένα αιμοφόρο αγγείο, αρτηρία ή φλέβα. Αυτός ο θρόμβος μπορεί να αποκλείσει τη ροή του αίματος, προκαλώντας έλλειψη οξυγόνου και θρέψης σε σημαντικούς ιστούς και όργανα.
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια από τις πιο συνηθισμένες συνέπειες της θρόμβωσης. Ένας θρόμβος μπλοκάρει μια αρτηρία που τροφοδοτεί το μυοκάρδιο, προκαλώντας έλλειψη αίματος και οξυγόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή και θάνατο.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι άλλη μια κρίσιμη επίπτωση της θρόμβωσης. Ένας θρόμβος που φράζει μια αρτηρία προς τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, με σοβαρές επιπτώσεις, όπως παράλυση ή αναπηρία, ακόμη και θάνατο.
Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι μια άλλη μορφή θρόμβωσης που σχετίζεται με τον σχηματισμό θρόμβων στις εν τω βάθει φλέβες των ποδιών, που μπορεί να απελευθερωθούν και να φτάσουν στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή, μια σοβαρότατη κατάσταση με μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα.
Η αρτηριακή εμβολή είναι μια επείγουσα σοβαρή κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη βιωσιμότητα των άνω και κάτω άκρων, αλλά και ζωτικών οργάνων, όπως το έντερο. Εμφανίζεται, συνήθως, ως αποτέλεσμα της κολπικής μαρμαρυγής, μιας γνωστής καρδιακής αρρυθμίας, όταν ο ασθενής δεν καλύπτεται θεραπευτικά ή καλύπτεται πλημμελώς με αντιπηκτική αγωγή.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Στους παράγοντες κινδύνου για τη θρόμβωση συγκαταλέγονται η έλλειψη κίνησης, γενετικοί παράγοντες, παρατεταμένη νοσηλεία σε νοσοκομείο, χειρουργικές επεμβάσεις ή χρήση αντισυλληπτικών. Το 60% των φλεβικών θρόμβων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά τη νοσηλεία, καθιστώντας τις νοσοκομειακές θρομβώσεις κύρια αιτία θανάτου στο νοσοκομείο. Εκτιμάται ότι 10 εκατομμύρια περιπτώσεις νοσοκομειακής θρόμβωσης συμβαίνουν ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.
Μπορούμε να την προλάβουμε;
Η πρόληψη της θρόμβωσης είναι σημαντική. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με μείωση του σωματικού μας βάρους, τροποποίηση της διατροφής μας (μείωση λιπαρών και εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής), αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα κάθε ημέρα), θα μας προφυλάξουν σημαντικά από τη θρόμβωση σε πολλές περιπτώσεις.
Φέτος, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον ορισμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης στις 13 Οκτωβρίου, διεξάγεται στη χώρα μας η ενημερωτική καμπάνια «Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση», που θα διαρκέσει ως το 2025 με στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σηκωθούν και να κινηθούν, για να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων αίματος.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της θρόμβωσης απαιτεί άμεση προσοχή. Η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους και τα συμπτώματα από τον οικογενειακό ιατρό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν τις σοβαρές επιπτώσεις που συνδέονται με αυτήν την ύπουλη ασθένεια.
Από τον Αγγειοχειρουργό, Κωνσταντίνο Ροδίτη (www.roditiskonstantinos.eu)