Υπερπλασία

Θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη µε Ελάχιστα Επεµβατικές Μεθόδους

ΚΑΤΣΙΒΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

27 Απριλίου, 2023

Από την εποχή της ανοιχτής διακυστικής προστατεκτομής, με την τομή, την επταήμερη νοσηλεία, τις ενοχλήσεις και την αφαίρεση του ενοχλητικού καθετήρα μετά από δυο εβδομάδες, περάσαμε τα τελευταία χρόνια στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας, με μονοήμερη νοσηλεία και αφαίρεση του καθετήρα, το αργότερο σε δυο ημέρες μετά την επέμβαση, χωρίς πόνο και λειτουργικά άριστα αποτελέσματα.

Στόχος όλων των επεμβατικών τεχνικών για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η αφαίρεση ή η συρρίκνωση του κεντρικού τμήματος του προστάτη αδένα, μέσα από την οποία διέρχεται η ουρήθρα, στην οποία προκαλείται πίεση με αποτέλεσμα την απόφραξη.

Για τις σύγχρονες αυτές επεμβατικές τεχνικές, μας μιλάει διεξοδικά, ο Χειρουργός Ουρολόγος Παντελής Κατσίβας.

Διουρηθρική προστατεκτομή TURIS

Είναι η συχνότερη επέμβαση που γίνεται παγκόσμια για τη θεραπεία της ΚΥΠ. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο συχνή χειρουργική θεραπεία για προστάτες όγκου μέχρι 120 cc. Αφορά στην αφαίρεση δια μέσου της ουρήθρας (διουρηθρικά) ενός μέρους του προστάτη αδένα, σε μικρά κομμάτια (chips) με γεννήτρια πλάσματος, επιτυγχάνοντας άρση της απόφραξης.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής TURis είναι:

 • αναίμακτη, ανώδυνη και ασφαλής
 • απουσία τομών (δεν υπάρχουν σημάδια)
 • ελάχιστα επεμβατική (μηδενική ανάγκη μετάγγισης)
 • μονοήμερη νοσηλεία
 • αφαίρεση καθετήρα σε μία – δυο ημέρες
 • απουσία ακράτειας (<0.5%)
 • απουσία στυτικής δυσλειτουργίας (<0.5%)
 • δυνατότητα ιστολογικής ταυτοποίησης
 • ταχεία επάνοδο στην εργασία και τη φυσιολογική ζωή

Laser Προστατεκτομή (HoLEP) High Power (HoLEP) & Low Power (HoLEP)

Αφορά προστατικούς αδένες από 80 cc και χωρίς όριο. Πρόκειται για τη μόνη ενδοσκοπική διουρηθρική τεχνική για τη θεραπεία της ΚΥΠ για μεγάλα προστατικά αδενώματα, που συγκρίνεται ευθέως με την ανοιχτή διακυστική προστατεκτομή σε αποτελεσματικότητα, χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα της ανοιχτής επέμβασης (πολυήμερη νοσηλεία – ανάγκη μετάγγισης – πολυήμερη παραμονή καθετήρα).

Με την παραπάνω τεχνική επιτυγχάνουμε αναίμακτα, αφαίρεση πολύ μεγάλων τμημάτων του προστάτη σε μικρό χρόνο (αφαίρεση σε μεγάλα κομμάτια, σε σύγκριση με τα πολύ μικρότερα (chips), σε όλες τις άλλες διουρηθρικές τεχνικές), μειώνοντας σημαντικότατα τον χειρουργικό χρόνο, άρα αυξάνοντας την ασφάλεια και περιορίζοντας σημαντικά, τα μετεγχειρητικά ερεθιστικά συμπτώματα, όπως επιτακτικότητα, συχνουρία, ακράτεια LUTS. Με αυτή την τεχνική παρέχεται βιοπτικό υλικό για ιστολογική εξέταση.

REZUM

Η μέθοδος REZUM είναι μία πρωτοποριακή τεχνική αντιμετώπισης της ΚΥΠ. Το REZUM χρησιμοποιεί ατμό σε συγκεκριμένα τμήματα του προστατικού ιστού (μεταβατική ζώνη), προκαλώντας συρρίκνωση και απελευθέρωση της ροής των ούρων θεαματικά. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου REZUM είναι:

 • ένδειξη εφαρμογής σε μεγέθη προστάτη έως 70 κ.ε.
 • εξιτήριο την ίδια μέρα της επέμβασης
 • αφορά σε ασθενείς σεξουαλικά ενεργούς (δεν επηρεάζει εκσπερμάτιση και στύση)
 • πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή μέθη, ιδανική σε ασθενείς με αδυναμία λήψης γενικής αναισθησίας
 • αφορά ασθενείς που αδυνατούν να διακόψουν την αντιπηκτική τους αγωγή
 • δεν παρέχεται βιοπτικό υλικό

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε γιατί να επιλέξει ο ασθενής χειρουργική θεραπεία και να μη συνεχίσει μόνο με τη φαρμακευτική αγωγή;

Η βελτίωση στα συμπτώματα που προσφέρουν οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολύ μεγαλύτερη και μόνιμη (στη συντριπτική πλειοψηφία και όταν επιλεγεί η σωστή χειρουργική θεραπεία – μέθοδος), από αυτήν που επιτυγχάνεται με τα φάρμακα.

Γενικά, η χειρουργική αντιμετώπιση αντιμετωπίζει καλύτερα τη συμπτωματολογία και είναι η πιο δραστική μέθοδος για την ανακούφιση από την απόφραξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Από τον Χειρουργό Ουρολόγο Παντελή Κατσίβα

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Υπερπλασία Θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη µε Ελάχιστα Επεµβατικές Μεθόδους - Από την εποχή της ανοιχτής διακυστικής προστατεκτομής, με την τομή, την επταήμερη νοσηλεία, τις ενοχλήσεις και την αφαίρεση του ενοχλητικού καθετήρα μετά από δυο εβδομάδες, περάσαμε τα τελευταία χρόνια στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας, με μονοήμερη νοσηλεία και αφαίρεση του καθετήρα, το αργότερο σε δυο ημέρες μετά την επέμβαση, χωρίς πόνο και λειτουργικά άριστα αποτελέσματα. […]