Η αχαλασία είναι μία σοβαρή, ύπουλη και επικίνδυνη νόσος του οισοφάγου, εκδηλώνεται με προοδευτικά επιδεινούμενη δυσφαγία και η αιτιολογία της είναι άγνωστη. Στην αχαλασία πάσχει ο μυς του οισοφάγου, ο οποίος δεν χαλαρώνει. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 3.000 ασθενείς, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αδιάγνωστοι.
O Επεμβατικός Γαστρεντερολόγος Νικόλαος Ελευθεριάδης, μας εξηγεί τον σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.
– Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με γαστροσκόπηση, ακτινογραφία και μανομετρία, που τεκμηριώνει τη διάγνωση, αλλά και καθορίζει τον τύπο της αχαλασίας.
– Ποιες ήταν οι παλαιότερες θεραπείες αχαλασίας;
Οι παλαιότερες θεραπευτικές επιλογές ήταν η διαστολή με μπαλόνι, η έγχυση βοτουλίνης και η μυοτομή κατά Heller από το 1913, οι οποίες έχουν πολλές αποτυχίες, υποτροπές και σοβαρές επιπλοκές και ουσιαστικά έχουν πλέον ξεπεραστεί και αντικατασταθεί από την ΠΟΕΜ, η οποία πλέον έχει καθιερωθεί ως θεραπεία εκλογής της αχαλασίας.
Στάδια της ΠΟΕΜ: Α. Είσοδος στον υποβλεννογόνιο χώρο Β. Δημιουργία του υποβλεννογονίου tunnel C. Μυοτομή εντός του tunnel. D. Oλοκλήρωση της μυοτομής έως και 2εκ. κάτωθεν της ΓΟΣ. E. Κλείσιμο της βλεννογονικής εισόδου με klip.
– Τι είναι η ΠΟΕΜ και γιατί να την επιλέξει ο ασθενής;
Η ΠΟΕΜ γίνεται αποκλειστικά ενδοσκοπικά, με την τεχνική του υποβλεννογονίου tunnel. Τα στάδια του ΠΟΕΜ φαίνονται στην Εικόνα 1. Εκτός από την μικρότερη νοσηρότητα, την ταχύτερη ανάρρωση και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος ΠΟΕΜ, μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε βαριές και επιπλεγμένες μορφές αχαλασίας, σε επιβαρυμένους, ηλικιωμένους ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου και σε περιπτώσεις αποτυχίας προηγούμενων θεραπειών, όπως η παλιά μέθοδος Heller. H παγκόσμια αλλά και η δική μας εμπειρία από εκατοντάδες ασθενείς από το 2013 έως σήμερα, έδειξε ότι η ΠΟΕΜ είναι πλεονεκτικότερη όλων των προηγούμενων θεραπειών. Η εμπειρία μας εξάλλου παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε Διεθνή και Ιαπωνικά Συνέδρια. Επιπλέον, η ΠΟΕΜ δεν αλλάζει την ανατομική του οισοφάγου, γιατί προσεγγίζει τον πάσχοντα μυ του οισοφάγου άμεσα και εύκολα δια του υποβλεννογονίου tunnel, επιτρέποντας μεγάλου μήκους μυοτομή, ενώ δεν απαιτείται αντιπαλινδρομική επέμβαση σε επίπεδο ρουτίνας, γιατί οι φυσιολογικοί αντιπαλινδρομικοί μηχανισμοί παραμένουν άθικτοι. Ανάλογου μήκους μυοτομή είναι αδύνατη με οποιαδήποτε άλλη από τις παλαιότερες μεθόδους.
– Πώς αντιδρά η Ιατρική κοινότητα;
Ενόψει των εξαιρετικών αποτελεσμάτων από τις μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες, στις οποίες συμμετέχουμε ενεργά με δικούς μας ασθενείς, πολλές κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν την ΠΟΕΜ ως την θεραπεία 1ης εκλογής για διάφορους υποτύπους αχαλασίας.
Απαιτείται βέβαια η αγαστή συνεργασία όλων των ειδικοτήτων για την ορθή και έγκαιρη διάγνωση και για την βέλτιστη μακροχρόνια θεραπεία. Η ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης τόσο της Ιατρικής κοινότητας όσο και των ασθενών, οδήγησε ασθενείς και γιατρούς να ιδρύσουν το 2017 τον Ελληνικό Σύλλογο για την Αχαλασία (ΕΕΑΑΔΚΟ), προκειμένου να προασπίσουν την ποιότητα ζωής και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σε μία σπάνια, καλοήθη, αλλά σοβαρή και ενίοτε επικίνδυνη για τη ζωή νόσο.