θεραπεία ανευρυσμάτων αορτής

Σύγχρονη θεραπεία ανευρυσμάτων αορτής στο Υβριδικό χειρουργείο

ΠΑΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

20 Δεκεμβρίου, 2021

Ανεύρυσμα είναι η παθολογική διάταση ενός αγγείου, ή πιο απλά το «ξεχείλωμα» των τοιχωμάτων του με αποτέλεσμα την αύξηση της διαμέτρου του. Τα ανευρύσματα της αορτής (θωρακικής ή/και κοιλιακής) αποτελούν έναν σιωπηλό κίνδυνο για τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας.

Ο Αγγειοχειρουργός Δρ Νικόλαος Πατέλης, μας μιλάει για την επικινδυνότητα των ανευρυσμάτων και μας εξηγεί τον πρωτοποριακό τρόπο αντιμετώπισης τους, στο Υβριδικό χειρουργείο!

– Κύριε Πατέλη, τα ανευρύσματα αορτής δίνουν συμπτώματα;

Συνήθως το πρώτο σύμπτωμα εμφανίζεται με τη ρήξη της αορτής, ενώ κάποιοι ασθενείς τυχαία ανακαλύπτουν πως έχουν ανεύρυσμα σε έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας. Αναφέρεται πως το 10% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών πάσχει, χωρίς να το γνωρίζει από ανεύρυσμα της αορτής. Σε κίνδυνο βρίσκονται τα άτομα άνω των 60 ετών, οι καπνιστές, κυρίως οι άνδρες και τα άτομα με συγγενείς που έχουν γνωστό ανεύρυσμα (λόγω κληρονομικότητας).

Ο κίνδυνος ρήξης του ανευρύσματος εξαρτάται από το μέγεθος του, τη θέση του και τη μορφολογία του. Όπως αναφέρθηκε, η ρήξη του ανευρύσματος είναι μια βαριά επιπλοκή που συνδέεται με υψηλή θνησιμότητα και η επιβίωση του ασθενή είναι δυνατή μόνο μετά από άμεση αποκατάσταση. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του ανευρύσματος πριν αυτό ραγεί (σπάσει) συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή και μικρότερο κίνδυνο.

– Όταν γίνει η διάγνωση, μετά πώς αντιμετωπίζεται;

Στο παρελθόν η αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων γινόταν αποκλειστικά με ανοικτή επέμβαση, κατά την οποία ο ασθενής υποβαλλόταν σε σημαντικό χειρουργικό στρες και επέστρεφε στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από μεγάλη περίοδο ανάρρωσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε η ενδαγγειακή αποκατάσταση (ή ελάχιστα επεμβατική μέθοδος) κατά τομές και ο ασθενής επιστρέφει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην καθημερινότητα του. Κατά τη διάρκεια της ενδαγγειακής αντιμετώπισης είναι σημαντική η λεπτομερής απεικόνιση, η οποία διασφαλίζει στο μέγιστο την ασφάλεια του ασθενή. Σήμερα όμως, η υβριδική χειρουργική αίθουσα (hybrid operating room) πλεονεκτεί όλων των παλαιότερων τεχνολογιών.

– Η Υβριδική Χειρουργική Αίθουσα “Προμηθέας” αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον χώρο της υγείας, στην Ελλάδα, τα τελευταία έτη. Μιλήστε μας, για τη νέα αυτή τεχνολογία.

Η υβριδική χειρουργική αίθουσα προσφέρει απεικόνιση υψηλότατης ανάλυσης με επιπλέον δυνατότητες όπως η ψηφιακή μεγέθυνση της εικόνας, η αλληλεπικάλυψη εικόνων για την απεικόνιση διαφορετικών ανατομικών δομών, η παράλληλη απεικόνιση πληροφοριών από διαφορετικές πηγές κ.α. Προσφέρει σημαντικά ψηφιακά εργαλεία, όπως η τεχνολογία Fusion, η οποία αποτελεί έναν «ψηφιακό πλοηγό» της ανατομίας του κάθε ασθενή, κάτι που επιτρέπει πιο ακριβείς χειρισμούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η υβριδική αίθουσα χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες της ακτινολογίας μειώνοντας σημαντικά την έκθεση του ασθενή και του προσωπικού σε ακτινοβολία, προσφέροντας όμως πάντα τη βέλτιστη απεικόνιση. Σε περίπτωση δε, που μια ενδαγγειακή επέμβαση πρέπει να μετατραπεί σε ανοικτή, η υβριδική αίθουσα γίνεται κανονική χειρουργική αίθουσα σε δευτερόλεπτα, με ελάχιστη προσπάθεια μέσω ενός ηλεκτρονικού διακόπτη, κάτι που διασφαλίζει πως δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Η ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση των ανευρυσμάτων θωρακικής ή/και κοιλιακής αορτής στην πρώτη πιστοποιημένη υβριδική χειρουργική αίθουσα «Προμηθέας» γίνεται με την μέγιστη ασφάλεια για τον ασθενή, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία αιχμής της αίθουσας και του εξοπλισμού, αλλά και από αγγειοχειρουργική ομάδα με διεθνή εμπειρία στην αντιμετώπιση δύσκολων αορτικών και άλλων αγγειακών παθήσεων.

Από τον Αγγειοχειρουργό – Αγγειολόγο, Δρ Νικόλαο Πατέλη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

θεραπεία ανευρυσμάτων αορτής Σύγχρονη θεραπεία ανευρυσμάτων αορτής στο Υβριδικό χειρουργείο - Ανεύρυσμα είναι η παθολογική διάταση ενός αγγείου, ή πιο απλά το «ξεχείλωμα» των τοιχωμάτων του με αποτέλεσμα την αύξηση της διαμέτρου του. Τα ανευρύσματα της αορτής (θωρακικής ή/και κοιλιακής) αποτελούν έναν σιωπηλό κίνδυνο για τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας. Ο Αγγειοχειρουργός Δρ Νικόλαος Πατέλης, μας μιλάει για την επικινδυνότητα των ανευρυσμάτων και μας εξηγεί τον […]