Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

ΔΕΜΠΕΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

26 Απριλίου, 2023

Πολλές επισκέψεις στα ορθοπαιδικά ιατρεία οφείλονται σε αιμωδίες (μουδιάσματα) στα χέρια. Τα μουδιάσματα αυτά, μπορεί να κατανέμονται σε όλο το άνω άκρο ή να εντοπίζονται μόνο στην άκρα χείρα. Όταν περιορίζονται στην τελευταία, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Τι είναι, όμως, αυτό το σύνδρομο και πώς αντιμετωπίζεται;

Στις ερωτήσεις μας απαντά ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Πέτρος Δεμπεγιώτης.

Από τι προκαλείται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σε ποιους παρουσιάζεται συχνότερα και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Προκαλείται από την πίεση ενός νεύρου, του μέσου νεύρου, στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα. Η περιοχή αυτή εντοπίζεται στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού. Καλείται σωλήνας, διότι περιβάλλεται από οστά και από έναν σύνδεσμο, ο οποίος ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος. Εντός του καρπιαίου σωλήνα, εκτός του νεύρου βρίσκονται και εννέα τένοντες. Η πίεση του νεύρου, συνήθως προκαλείται από την πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου. Αιτία της πάχυνσης αυτής μπορεί να είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού, οι δονήσεις του χεριού, οι αθλητικές δραστηριότητες.

Οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου είναι αυξημένες στον γυναικείο πληθυσμό, σε ασθενείς που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, από ρευματοειδή αρθρίτιδα, στις εγκύους και στους παχύσαρκους. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, ο αλκοολισμός και η προχωρημένη ηλικία.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει και πώς γίνεται η διάγνωση;

Τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου είναι οι αιμωδίες (μουδιάσματα) στον αντίχειρα, στον δείκτη, στον μέσο και στον μισό παράμεσο του χεριού. Πολύ πιθανό τα συμπτώματα να συνοδεύονται από πόνο, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ασθενής θα παρατηρήσει ότι του πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια. Επιπλέον, σε παραμελημένες περιπτώσεις διαπιστώνεται ατροφία των μυών του θέναρος (η περιοχή της παλάμης κάτω από τον αντίχειρα).

Η διάγνωση του συνδρόμου τίθεται συνήθως μέσω της κλινικής εξέτασης με διάφορες δοκιμασίες που αποσκοπούν στην πρόκληση των συμπτωμάτων. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με το ηλεκτρομυογράφημα, μία εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική διέγερση του νεύρου κατά μήκος της πορείας του.

Αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Στα πρώιμα στάδια προτείνεται αντιφλεγμονώδης αγωγή, τροποποίηση δραστηριοτήτων και νυχτερινοί νάρθηκες, ειδικά σε περιπτώσεις άλγους κατά τη νύχτα. Επόμενο στάδιο είναι η έγχυση κορτιζόνης. Συνήθως, όμως, τα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του συνδρόμου. Η οριστική αντιμετώπιση είναι η χειρουργική.

Πώς γίνεται η χειρουργική αποκατάσταση;

Σε συνθήκες τοπικής αναισθησίας γίνεται διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα με τομή στον εγκάρσιο σύνδεσμο. Η διάνοιξη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και με ενδοσκοπική τεχνική. Τα πλεονεκτήματα της τελευταίας τεχνικής είναι η μικρότερη τομή και η ταχύτερη αποκατάσταση. Μειονεκτήματα αυτής είναι το υψηλότερο κόστος και η αδυναμία πλήρους αντιμετώπισης σε περιπτώσεις ανατομικών παραλλαγών.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση συνίσταται σε ελαστική περίδεση για δύο ημέρες. Μετά την πρώτη αλλαγή, τοποθετείται μία απλή αυτοκόλλητη γάζα στο σημείο της τομής. Επιτρέπονται οι πλήρεις δραστηριότητες του χεριού, υπό την προϋπόθεση να μη βραχεί το τραύμα, μέχρι της αφαίρεσης των ραμμάτων.

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Πέτρο Δεμπεγιώτη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Dempegiotis shutterstock 674675194 Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πολλές επισκέψεις στα ορθοπαιδικά ιατρεία οφείλονται σε αιμωδίες (μουδιάσματα) στα χέρια. Τα μουδιάσματα αυτά, μπορεί να κατανέμονται σε όλο το άνω άκρο ή να εντοπίζονται μόνο στην άκρα χείρα. Όταν περιορίζονται στην τελευταία, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Τι είναι, όμως, αυτό το σύνδρομο και πώς αντιμετωπίζεται; Στις ερωτήσεις μας απαντά […]