κήλης

Συμπτώματα και αντιμετώπιση της κήλης

ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ ΠΑΡΙΣ

29 Ιανουαρίου, 2020

Όταν λέμε κήλη εννοούμε ένα “εξόγκωμα” που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος και μπορεί να είναι ένα όργανο ή μέρος ενός οργάνου (π.χ. λίπος ή τμήμα εντέρου).

Αναλόγως τον εντοπισμό της κήλης στο σώμα μας, ονομάζεται:
– Βουβωνοκήλη όπου προβάλει στις βουβωνικές χώρες
– Ομφαλοκήλη, όπου προβάλει στον ομφαλό
– Μηροκήλη, όπου εμφανίζεται όταν ένα εσωτερικό κοιλιακό όργανο, προβάλλει προς τα έξω μέσα από τον μηριαίο δακτύλιο
– Μετεγχειρητικές κήλες, Διαφραγματοκήλες, Επιγαστρική κήλη

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, είναι:
Το Οικογενειακό ιστορικό, Η παχυσαρκία, Η άρση βαρών, Η Προηγούμενη εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, Ο επίμονος βήχας, Η δυσκοιλιότητα, Το Κάπνισμα, Η Κύηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης;

Σε ένα αρχικό στάδιο μπορεί να εμφανιστεί ως μία ήπια διόγκωση, η οποία με τον καιρό αυξάνεται. Αρχικά, δεν προκαλεί πόνο αλλά πιθανώς μικρή ενόχληση. Όταν αυξάνεται το μέγεθος της πιέζονται οι γύρω ιστοί. Η κήλη κατά κύριο λόγο είναι ανατάξιμη δηλαδή το περιεχόμενο της μπορεί να επανέρχεται μόνο του. Ωστόσο μπορεί να προκληθεί μια μορφή επιπλοκής που ονομάζεται περίσφιξη. Σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο της κήλης δεν μπορεί να επανέρθει πίσω στην κοιλία διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος. Μάλιστα εδώ παρατηρούνται περισσότερα συμπτώματα, όπως εντονότερος πόνος, ναυτία , εμετός και απόφραξη.

Πώς αντιμετωπίζεται μια κήλη;

Η κήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται, άμεσα μετά τη στιγμή της διάγνωσης. Η μόνη θεραπευτική δίοδος της κήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση. H επέμβαση έχει στόχο την ανάταξη, την επιστροφή δηλαδή στη φυσιολογική του θέση. Με την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής τεχνικής η διαδικασία “διόρθωσης” της κήλης έχει γίνει πια εύκολη υπόθεση, αφού πραγματοποιούνται μόνο κάποιες μικρές τομές στο εσωτερικό της κοιλιάς και με το λαπαροσκόπιο γίνεται όλη η διεργασία. Υπάρχει και η περίπτωση της ρομποτικής αποκατάστασης της κήλης που αποτελεί την πιο σύγχρονη προσέγγιση στη χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Χρησιμοποιείται ρομποτική κονσόλα τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου.
Μετά την επέμβαση, πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις και ο ερεθισμός της περιοχής ( βάρη , βήχα και κακώσεις). Η ανάρρωση διαρκεί 7 με 10 μέρες.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

κήλης Συμπτώματα και αντιμετώπιση της κήλης - Όταν λέμε κήλη εννοούμε ένα “εξόγκωμα” που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος και μπορεί να είναι ένα όργανο ή μέρος ενός οργάνου (π.χ. λίπος ή τμήμα εντέρου). Αναλόγως τον εντοπισμό της κήλης στο σώμα μας, ονομάζεται: – Βουβωνοκήλη όπου προβάλει στις βουβωνικές χώρες – Ομφαλοκήλη, όπου προβάλει στον ομφαλό – Μηροκήλη, όπου […]